Hasanbegović novinarima: Ovo što vam radi HDZ vam ni ja ne bih napravio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva u petak su, uoči izvanredne sjednice, saborskim zastupnicima dijelili HND-ove primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima te najavili da će se nastaviti boriti za kvalitetan zakon i interese novinarske profesije.

"Nakon jučerašnje konferencije za medije na kojoj smo upozorili na opasnosti koje se kriju u radnoj verziji budućeg Zakona o medijima, jutros smo uoči izvanredne sjednice sabora s tim problemom htjeli upoznati i saborske zastupnike i zastupnice. Pozitivno su reagirali i vidimo da su upoznati s problemom", kazala je glavna tajnica HND-a Melisa Skender.

"Hrvatsko novinarsko društvo nastavit će se boriti za kvalitetan Zakon o medijima, jedini koji regulira odnose unutar redakcije, te ostajemo u radnoj skupini Ministarstva kulture i medija gdje ćemo se boriti za interese novinarske profesije", najavila je.

Bivši ministar Hasanbegović u saboru novinarima: To vam ne bih ni ja napravio

Prema riječima predstavnika HND-a, Hrvoja Zovka, Skender i voditeljice programa Ive Borković, koji su zastupnicima dijelili materijale, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, poznat po tome što je "ugušio" neprofitne medije, kazao je, kada su mu uručili primjerke: "To vam ni ja ne bih napravio."

Hrvatsko novinarsko društvo je jučer oštro osudilo radnu verziju Zakona o medijima, kazavši da predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode, narušavanje podjele između nakladnika, urednika i novinara te državno uplitanje u novinarsku samoregulaciju.

Ministrica: Ništa od onoga što je izneseno u javnosti nije točno ni istinito

Prijedlog novog Zakona o medijima, koji je izišao iz Ministarstva kulture i medija, nije prethodno usuglašen unutar radne skupine i on je praktično "stvar ispod stola", rekli su jučer predstavnici HND-a na konferenciji za novinare.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potom je demantirala da je Ministarstvo kulture i medija izradilo nacrt Zakona o medijima, niti ga je uputilo u bilo kakvu proceduru nego je izradilo tekst kao polazište za raspravu unutar radne skupine.

"Ništa od onoga što je izneseno u javnosti nije točno ni istinito, izražavam veliko žaljenje da se plasiraju neistinite teze o zakonu za koji smatram da mora biti donesen konsenzusom svih dionika i koji bi trebao značajno unaprijediti status novinara i novinarske profesije, a onda i omogućiti dodatne poticaje i potpore nakladnicima", istaknula je.

Pročitajte više