Haški nalog za uručenjem optužnice Bobetku na Županijskom sudu u Zagrebu

ZAGREBAČKI Županijski sud zaprimio je nalog Haškog suda (ICTY) da se umirovljenom generalu Janku Bobetku ili njegovu odvjetniku uruči optužnica nakon čega bi se suspendirao uhidbeni nalog, doznaje se na tom sudu.

"Ministarstvo pravosuđa dostavilo je nalog Haškog suda koji se sada mora razmotriti, nakon čega će sud odlučiti u skladu s propisima", izjavio je Hini predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Dodao je da je nalog proslijeđen istražnom sucu Zoranu Luburiću koji je u studenome prošle godine preuzeo nalog za Bobetkovim uhićenjem i optužnicu, te donio odluku o medicinskom vještačenju koje je pokazalo da je Bobetko zbog lošeg zdravlja nesposoban za sudjelovanje u sudskom postupku.

Na upit podrazumijeva li to da je Bobetko nesposoban i za sam čin preuzimanja optužnice, Rumenjak je kazao da je uručivanje optužnice prema Zakonu o kaznenom postupku postupovni propis za koji, prema nalazu liječnika, Bobetko nije sposoban.

Ne želeći, kako je rekao, prejudicirati odluku istražnog suca, Rumenjak je kazao da će se vjerojatno zatražiti ponovno liječničko vještačenje Bobetkove sposobnosti.

"Po novom nalogu to smo i dužni jer Haag traži mjesečna izvješća o zdravstvenom stanju optuženoga", kazao je Rumenjak, najavivši za sutra službeno priopćenje suda.

Pravni savjetnik Vlade u "slučaju Bobetko" Goran Mikuličić ocjenjuje da je najnoviji zahtjev Haškog suda za uručenje optužnice Bobetku, u zamjenu za suspenziju naloga za uhićenje i predaju, "solomonsko rješenje suda koji poduzima radnje u otvorenom predmetu".

"Haški sud s jedne strane ima obvezu uručiti optužnicu, a s druge mora prihvatiti mišljenje sudskih vještaka, pa stoga nalaze solomonsko rješenje", smatra Mikuličić.

Tom potezu, po njegovim riječima, ne treba tražiti pandan u hrvatskom pravu jer mu uporište leži u nekim institutima anglosaksonskog prava.

Konkretan povod za zahtjev Haškog suda, po njegovu mišljenju, mogu predstavljati neki postupci Bobetka u bolnici, koje je dovela u pitanje i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

"Vjerojatno ih je na cijeli taj postupak isprovociralo ponašanje Bobetka u bolnici, kada on prima neka izaslanstva, prima određena priznanja, daje intervjue, pa oni smatraju da je onda u mogućnosti primiti i optužnicu", rekao je.

Mikuličić kaže da je na potezu Županijski sud koji kroz eventualno dodatno medicinsko vještačenje mora utvrditi je li Bobetko sposoban primiti optužnicu usprkos dosadašnjem nalazu vještaka da nije sposoban sudjelovati u postupku.

Tu se javlja pravno pitanje je li primitkom optužnice "de facto" počelo njegovo sudjelovanje u postupku, o čemu stav treba zauzeti Županijski sud, rekao je Mikuličić, ističući da su oko toga pitanja stručna mišljenja podijeljena.

Prema nalogu Haškog suda, Hrvatska do 4. travnja mora potvrditi uručenje optužnice Bobetku ili njegovu odvjetniku.

Pročitajte više