Haški sud kritizirao Švedsku TV: Prikazali film u kojem "Izetbegović žrtvuje Srebrenicu"

MEĐUNARODNI sud za bivšu Jugoslaviju teško je napao Švedsku televiziju zbog prikazanog dokumentarca o masakru u Srebrenici.

U kolovozu je STV prikazao norveški dokumentarni film "Žrtvovani grad" koji je izazvao mnoge žučne reakcije Bošnjaka i međunarodne zajednice te ga se opisuje kao film u kojem je "žrtvovana istina". Sada je reagirao i Haški sud koji je direktorici STV-a Evi Hamilton poslao pismu u kojem su naveli nekoliko presuda u kojima se navodi da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Dobar dečko" Ratko Mladić

Napomenuli su i da postoje snažni dokazi kako su žrtve ubijene u masovnim smaknućima, a ne u vojnim bitkama. Među reakcijama na film je bila i ona državnog tajnika u švedskom Ministarstvu integracija Jasenka Selimovića koji ja optužio STV da "negira genocid", piše The Local.

U filmu se navodi da je predsjednik BiH Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu kako bi potaknuo zapadne države da napadnu Srbe, a sve uz podršku Amerikanaca. Selimović navodi i kako se haški optuženik Ratko Mladić u filmu prikazuje kao "dobar dečko" koji traži rješenje teške situacije te iznosi tvrde da se NATO bori na bošnjačkoj strani.

Haški sud je STV upozorio i na nekoliko odluka u kojima se "izvan svake sumnje" da su se u Srebrenici 1995. godine dogodila planirana masovna ubojstva.

Pročitajte više