Haški sud naredio Izraelu da zaustavi ofenzivu na Rafah. Netanyahu im odgovorio

Foto: EPA

MEĐUNARODNI kazneni sud u Hagu odlučio je danas da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i druge akcije u Rafahu, u pojasu Gaze, navodeći "neposredan rizik" za palestinski narod.

Sud traži da se Izrael povuče iz Gaze, no odluka nije obvezujuća

Haški sud je tako pozitivno ocijenio zahtjev Južne Afrike da se naredi Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu na Rafah i povuče se iz Gaze, što je dio šireg slučaja kojim se Izrael optužuje za genocid.

Sudac Salam objasnio je odluku činjenicom da trenutna situacija u Gazi podrazumijeva značajne rizike od nepopravljive štete za ljudska prava. Rekao je da se situacija promijenila otkako je sud izdao svoje prethodne naloge i da su se stekli uvjeti za nove hitne mjere u ovom slučaju.

Sud je naredio Izraelu da se u roku od mjesec dana očituje pred njim te da otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za dotok veće količine humanitarne pomoći

Podsjetimo, iako su presude ICJ-a pravno obvezujuće, u praksi ih sud ne može provesti.

Izraelci: To bi bilo ravno samoubojstvu

"Nema sile na svijetu koja bi nas natjerala da počinimo javno samoubojstvo, jer to je to, da prestanemo ratovati protiv Hamasa", rekao je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer

Izraelski ministri u kabinetu sastaju se kasnije kako bi razgovarali o presudi, ali vladini dužnosnici su ranije rekli da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da štiti svoje građane i progoni Hamas u Gazi.

"Činjenica da ICJ nije čak ni izravno povezao kraj vojne operacije u Rafahu s oslobađanjem talaca i pravom Izraela da se brani od terora je krajnji moralni neuspjeh", rekao je izraelski oporbeni političar Yair Lapid.

Hamas pozdravio presudu

Palestinska samouprava, koja upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale, i Hamas, koji upravlja Gazom te koji je izazvao ovaj rat terorističkim napadom na Izrael 7. listopada prošle godine, pozdravili su ovu odluku.

Međutim, Hamas kaže da bi poziv na prekid ofenzive trebao obuhvatiti cijelu Gazu, a ne samo Rafah.

Presuda "predstavlja međunarodni konsenzus o okončanju rata u pojasu Gaze", rekao je glasnogovornik Palestinske samouprave Nabil Abu Rudeina za Reuters. "Pozdravljamo odluku Međunarodnog suda pravde, koji zahtijeva da brutalni cionistički entitet zaustavi agresiju na naše ljude u gradu Rafahu", dodao je glasnogovornik Hamasa.

Sud nema moć i alate da provede presudu

Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu.

ICJ je najviše tijelo UN-a za sporove između država. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

Odluka suda bi, međutim, mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski ministar ratnog kabineta: Izrael nastavlja svoj pravedan i potreban rat

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da će Izrael nastaviti svoj "pravedan i potreban" rat protiv Hamasa da vrati svoje taoce i učvrsti svoju sigurnost nakon što je Međunarodni sud pravde naredio da zaustavi operacije u Rafahu.

"Država Izrael predana je nastavku borbe da vrati svoje taoce i obećava sigurnost svojim građanima - gdje god i kad god je potrebno - uključujući i Rafah", rekao je u izjavi.

Rekao je da će Izrael djelovati u skladu s međunarodnim pravom, dok će u najvećoj mogućoj mjeri štititi civilno stanovništvo. 

Današnja presuda izazvala bijes Izraela

Presuda je izazvala bijes Izraela. Ekstremno desničarski ministar financija Bezalel Smotrich rekao je da oni koji traže od Izraela da zaustavi rat također zahtijevaju da on prestane postojati, na što Izrael neće pristati.

Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid nazvao je naredbu "moralnim kolapsom i moralnom katastrofom" jer nije povezao zahtjev za prekidom borbi sa zahtjevom da Hamas oslobodi taoce.

Južna Afrika pozdravila je presudu kao revolucionarnu. Međunarodno priznata palestinska vlast rekla je kako presuda predstavlja globalni konsenzus da rat mora završiti, premda je predsjednički glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh rekao da nije dovoljno dalekosežna jer ne zaustavlja borbe u drugim dijelovima Gaze.

Visoki dužnosnik Hamasa Basem Naim rekao je za Reuters: "Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da odmah implementira ovaj zahtjev Svjetskog suda u praktične mjere kako bi prisililo cionističkog neprijatelja da provede odluku."

Najviši diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je: "Kakav će biti odgovor (EU) na danas izrečenu presudu Međunarodnog suda pravde, kakav će biti naš stav? Morat ćemo birati između naše potpore međunarodnim institucijama vladavine prava ili naše podrške Izraelu", rekao je Borrell.

Netanyahu: Optužbe za genocid su lažne i nečuvene

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbacio je optužbe Južne Afrike o genocidu Izraela, nazvavši ih "lažnim i nečuvenim", i rekao da njegova ofenziva u Rafahu nije i neće "dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva".

Reuters izvještava da je Netanyahuov ured rekao da će nastaviti dopuštati ulazak pomoći u Gazu "u skladu sa zakonom" u zajedničkoj izjavi objavljenoj s izraelskim ministarstvom vanjskih poslova.

Pročitajte više