Haški sudac: Da Praljak nije popio otrov, nitko ne bi znao da je ratni zločinac

Screenshot: YouTube

UOČI tridesete godišnjice od početka opsade Sarajeva, u Bosni i Hercegovini boravi i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) i prvi izabrani sudac u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius.

Agius je u intervjuu za N1 govorio o svom putu do mjesta suca MICT-ja, ali i o višegodišnjem iskustvu na slučajevima ratnih zločina na prostoru Balkana.

Agius je komentirao i incident u slučaju Praljak. Podsjetimo, ratni zločinac Slobodan Praljak ispio je otrov u haškoj sudnici nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zajedno s još petoricom bivših lidera takozvane Herceg-Bosne.

 

Agius: Praljak je popio otrov, zato cijeli svijet zna da je bio osuđeni ratni zločinac

"Da nije počinio samoubojstvo tako javno, malo tko van Hrvatske i Bosne i Hercegovine bi znao da je on osuđeni ratni zločinac. Ovako cijeli svijet zna", naglasio je Agius.

Sud je utvrdio da je Praljak bio dio udruženog zločinačkog pothvata, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Prvostupanjskom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tijekom čitanja presude Praljak je ustao i rekao da on nije ratni zločinac, nakon čega je popio otrov za koji i dalje nije poznato kako ga je unio u sudnicu.

Pročitajte više