Havel u oproštajnom govoru zahvalio češkom narodu

ČEŠKI predsjednik Vaclav Havel u nedjelju se, kada mu prestaje predsjednički mandat, u televizijskom i radijskom obraćanju naciji oprostio od svojih sunarodnjaka zahvalivši im ´od sveg srca´.

´Želio bih iz sveg srca zahvaliti onima koji su mi vjerovali, simpatizirali me i na bilo koji način mi pružali podršku´, kazao je Havel u petominutonom obraćanju naciji iz svog ureda u Praškom dvorcu.

Havel je kazao kako sada namjerava pisati svoje memoare.

Čeki je presdsednik u svom govoru kazao kako je, kada je 1989. godine preuzimao predsjedničke funkcije, u Praškom dvorcu namjeravao ostati ´samo nekoliko mjeseci´. Umejsto toga on je 13 godina bio češki predsjednik.

´Svima vama koje sam na bilo koji način razočarao, i koji se nisu slagali s mojim djelovanjem iskreno se ispričavam i nadam se da ćete mi oprostiti´, rekao je Havel.

Češki parlament trenutačno pokušava pronaći Havelova nasljednika. Dosada niti jedan od šest kandidata u dva izborna pokušaja nije dobio potrebnu većinu u parlamentu.

Treći izbori trebali bi se održati uskoro a očekuje se da će vladajuća koalicija u utorak objaviti ime novog predsjedničkog kandidata.

Havel, koji ima niz zdravstvenih problema, i njegova supruga Dagmar namjeravaju se povući u svoju kuću na portugalskoj obali.

Pročitajte više