HAZU: Otvoreno pismo zbog nezadovoljstva radom HTV-a

PREDSJEDNIK Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Milan Moguš u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu izrazio je nezadovoljstvo Akademije odnosom HTV-a prema HAZU-u, prema znanosti, obrazovanju i kulturi te nudi pomoć u promjeni takva neprihvatljiva stanja.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na sjednici Skupštine 29. prosinca 2004., kako podsjeća na početku pisma, izrazila je nezadovoljstvo odnosom Hrvatske radiotelevizije prema radu Akademije, najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Hrvatskoj.

Neposredan je povod za to nezadovoljstvo, kako se napominje u pismu danas dostavljenu Hini, odnos HTV-a prema jednom od središnjih događaja u ovoj godini, kako za našu Akademiju tako i za najširu znanstvenu i kulturnu javnost.

"Riječ je o svečanom obilježavanju 190. godišnjice rođenja i 100. obljetnice smrti utemeljitelja i velikog dobrotvora Akademije đakovačkoga i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. S tim u vezi Hrvatska se akademija još potkraj mjeseca svibnja 2004. pismom obratila glavnom ravnatelju HTV-a s prijedlogom da HTV u suradnji s Akademijom realizira dokumentarni film o životu i radu biskupa Strossmayera. Odgovor na tu inicijativu i to tek nakon nekoliko pisanih požurnica, dobili smo krajem mjeseca studenoga prošle godine, dakle nakon punih šest mjeseci čekanja", navodi se u pismu.

Drugi slučaj ignorantskog odnosa prema Hrvatskoj akademiji i njenim članovima, a ponajviše prema javnosti, kako se dodaje u pismu, čest je slučaj neobavještavanja o smrti pojedinih članova Akademije u središnjem dnevniku HTV-a.

"Najnoviji je primjer takva neprofesionalnog ponašanja neobjavljivanje informacije o smrti akademika Siniše Trive, istaknutog redovitog člana Hrvatske akademije, dugugodišnjeg profesora Pravnog fakulteta i profesora emeritusa zagrebačkog Sveučilišta u informativnim emisijama HTV-a. Na slične primjere takva ponašanja HTV-a ukazala je Hrvatska akademija potkraj 2003. pismom upućenom glavnom ravnatelju u kojem je navedeno nekoliko slučajeva nepoštivanja prethodno postignutog dogovora između rukovodstava Akademije i HTV-a prema kojemu će HTV na kvalitetniji način pratiti cjelokupan rad Akademije", kaže se u pismu.


Na spomenutoj skupštini Akademije, kako se dodaje, izraženo je i mišljenje kako takav neprihvatljiv odnos HTV-a nije usmjeren samo prema Hrvatskoj akademiji kao instituciji, nego općenito prema znanosti, obrazovanju i kulturi.

"Tako je npr. spomenuto ukidanje Školskog programa te komercijalizacija znanstvenog i obrazovnog programa na HTV-u, što nije u skladu s nastojanjima, prvenstveno naše Akademije, da Hrvatska postane društvo temeljeno na znanju. Postavlja se pitanje da li takva orijentacija znači da HTV želi napustiti zadanu funkciju javne televizije, što bi moglo otvoriti i druga pitanja takve transformacije", navodi se u pismu.

"Poštovani gospodine Predsjedniče, kako je Sabor Republike Hrvatske donio Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji on je, po našem mišljenju, odgovoran i za njegovo provođenje. Budući da su u kulturnoj javnosti sve prisutnije ocjene da HTV ne provodi zadana programska načela i obveze, posebno u dijelu odgovarajuće zastupljenosti informativnog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, nego pokazuje tendenciju prerastanja u komercijalnu televiziju, obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom, nudeći i našu pomoć u promjeni postojećega neprihvatljiva stanja", stoji u otvorenom pismu koje je akademik Milan Moguš u ime HAZU-a uputio predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu.

(Hina)

Pročitajte više