HB poziva Vladu da odmah raspiše predsjedničke izbore

Hrvatski blok (HB) pozvao je danas Vladu da odmah raspiše predsjedničke izbore i prestane odugovlačenjem davati prednost samo onim kandidatima iza kojih stoji vlast.

"Po svemu svemu sudeći od izbornog natjecanja neće biti ništa. Vlada čini sve kako bi izborno natjecanje pretvorili u nezanimljivi proces preživljavanja Stjepana Mesića kao predsjednika Republike Hrvatske", kaže se u današnjem priopćenju Hrvatskog bloka koje u svojstvu predsjedničkog kandidata potpisuje predsjednik stranke Ivić Pašalić.

HB tvrdi da je sklopljen pakt o nenapadanju između prdsjedničkih kandidata potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i aktualnog predsjednika Republike Stipe Mesića.

"U dogovorima i konzultacijama Pantovčaka i Banskih dvora stvorena je umjetna zbrka o kojoj jedino 'favoriti' uživaju: s pozicija vlasti i moći reklamiraju se do granice dobrog ukusa", tvrdi HB i ocjenjuje da će Vlada "do krajnjih granica odugovlačiti s objavom samih izbora".

"Rade to zato što pravila za tzv. pretkampanju ne postoje. Ne postoji obveza ravnomjernog zastupanja kandidata, ne postoje kontrolni mehanizmi za nekontrolirane istupe 'favorita'. Ne postoje obrasci za prikupljanje potpisa. Nitko od mjerodavnih ne zna odgovoriti kada će obrasci biti u prodaji. Do tog famoznog trenutak kandidat je svatko tko poželi to biti", upozorava HB i poziva Vladu da prekine "igrokaz".

"Radi osiguranja minimalnih uvjeta za održavanje kakvog - takvog izbornog natjecanja tražimo od Vlade da raspiše izbore odmah", poziva u priopćenju Hrvatski blok.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više