HBOR-ova Konferencija za poticanje izvoza u Dubrovniku okupila inozemne i domaće gospodarske stručnjake

DUBROVNIK je 17. rujna bio domaćin tradicionalne, treće po redu HBOR-ove konferencije posvećene poticanju hrvatskog izvoza na kojoj su sudjelovali najviši predstavnici Vlade Republike Hrvatske - predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker.

Na Konferenciji su izlagali i predstavnici inozemnih institucija - direktor OECD-a za jugoistočnu Europu Declan Murphy, glavna tajnica Bernske unije Kimberly Wiehl, direktor Europske investicijske banke za središnju Europu Emanuel Maravić, kao i brojni drugi uvaženi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva i vodeći hrvatski izvoznici.

Na Konferenciji se raspravljalo o ulozi državnih banaka u poticanju izvoza, srednjeg i malog poduzetništva. Inozemni stručnjaci prenijeli su iskustva iz drugih tranzicijskih država koje na sličan način prolaze kroz procese promjena i prilagodbe novim gospodarskim sustavima. Domaći gospodarstvenici osvrnuli su se na svoje nastupe na inozemnim tržištima i izazove na koje tamo nailaze, a bilo je govora o konkretnim mjerama osiguranja financijskih transakcija u inozemstvu te o različitim financijskim instrumentima koji mogu našim izvoznicima biti od koristi.

Tijekom Konferencije potpisan je Sporazum o suradnji između HBOR-a i jedne od najvećih banaka Ruske Federacije, Vneshtorgbankom (međunarodnog naziva Bank for Foreign Trade) iz Moskve. Ovim Sporazumom potiče se izvozni potencijal hrvatskog gospodarstva na zahtjevnom ruskom tržištu. Između ostalog, Sporazum obuhvaća razmjenu iskustava i znanja, suradnju na zajedničkim projektima kroz financiranje izvoza, zajednička ulaganja te uspostavljanje kreditnih linija.

Vneshtorgbank je vodeća ruska banka za poslove s pravnim subjektima što za domaće gospodarstvenike znači mogućnost kvalitetnijih kontakata s većim brojem ruskih tvrtki, a samim time i olakšan nastup na ruskom tržištu. Za Hrvatsku je od izuzetne važnosti povećati robnu razmjenu s Rusijom koja je jedan od značajnih trgovinskih partnera s ostvarenih 657,8 milijuna dolara uvoza te 58,4 milijuna dolara izvoza u prvih sedam mjeseci 2004. godine.

U ime HBOR-a Sporazum je potpisao predsjednik Uprave, Anton Kovačev, a u ime Vneshortgbanke viši potpredsjednik Denis V.Ursulyak. 

"Budućnost našeg izvoza gradimo na stabilnosti, sigurnosti i kvaliteti kako bismo što više doprinijeli komparativnim prednostima našeg nacionalnog gospodarstva na njegovom putu povezivanja s gospodarstvima drugih država", izjavio je tom prilikom Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Pročitajte više