HCR zadovoljan razminiranjem u prvom tromjesečju ove godine

Savjet Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) danas je u Sisku prihvatio izvješće o ostvarenju plana razminiranja u prvom tromjesečju ove godine, zaključivši da je HCR u tom razdoblju u potpunosti ostvario planirane zadaće i obveze.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth izvijestio je da su u prva tri mjeseca ove godine završena 52 projekta razminiranja i pretraživanja na površini od ukupno 11,3 četvornih kilometara, čime je plan prebačen za 19 posto.

U prvom tromjesečju razminirano je 1,8 četvornih kilometara, a pronađeno je 989 minsko-eksplozivnih sredstava i 14 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. U istom je razdoblju pretražena i površina od 9,5 četvornih kilometara. Jungwirth je ocijenio da je, s obzirom na nepovoljne vremenske prilike, ostvareno više od očekivanoga i da rezultati iz prva tri mjeseca ohrabruju da će se ovogodišnji plan razminiranja u potpunosti ostvariti.

Za razminiranje je u prvom tromjesečju ove godine, naveo je Jungwirth, utrošeno 46,3 milijuna kuna, od čega je iz državnog proračuna osigurano i isplaćeno 35 milijuna kuna, 2,3 milijuna kuna dobiveno je iz domaćih i inozemnih donacija, dok je ostatak iznosa osiguran iz drugih izvora financiranja, kao što su državna javna poduzeća.

U prvom tromjesečju ove godine u četiri minska incidenta stradalo je pet osoba, a četvero ih je poginulo. Među poginulima su dva pirotehničara, dok je jedan pirotehničar teško ozlijeđen. Svi minski incidenti dogodili su se, istaknuo je ravnatelj HCR-a, u siječnju.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić najavio je da će se u Šibeniku od 21. do 23. travnja organizirati međunarodno stručno savjetovanje na temu "Humanitarno razminiranje 2004", u čijem će radu sudjelovati 250 sudionika iz 32 zemlje.

Predsjednik Savjeta Đuro Brodarac izvijestio je da je Savjet na prošloj sjednici predložio Vladi da po hitnom postupku izabere Nadzorni odbor u državnoj tvrtki za razminiranje AKD "Mungos" kako bi se što prije izabrao novi menadžment, koji će izraditi program restrukturiranja.Ta se tvrtka financira iz državnog proračuna i zapošljava 263 zaposlenika, od kojih 90-ak u administraciji, i posluje s gubitkom, naveo je Brodarac.

Istaknuo je da zaključak prema kojemu se "Mungosu" mogu dati poslovi razminiranja financirani iz državnog proračuna bez javnog natječaja, nije u suprotnosti sa zakonom, te da će se na taj način pomoći tom državnom poduzeću da preživi.

Od 52 projekta razminiranja u prvom tromjesečju ove godine "Mungos" je dobio četiri projekta, što iznosi nešto više od dva posto ukupno angažiranih sredstava u tom razdoblju, što je, kako je rečeno, dokaz da "Mungos" nije imao povlašteni položaj u odnosu na ostale tvrtke.

(Hina) xmalj ydd

Pročitajte više