HDSSB se usprotivio deložiranju obitelji Ristić

VODSTVO Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje usprotivilo se najavljenoj deložaciji osječke obitelji Ristić, čija je kuća u tijeku ovršnog postupka prodana na dražbi, te najavilo kako je spremno prikupiti novac za odštetu kupcu i slučaj pravnim putem vratili u prijašnje stanje.

Na konferenciji za novinare sazvanoj u kući obitelji Ristić čelnici HDSSB-a reagirali su na nedavne medijske napise, po kojima je tu kuću u Hebrangovoj ulici u Osijeku kao jedini ponuditelj na dražbi kupila Ines Begić-Liščić, supruga suca osječkog Općinskog suda Davora Liščića, koji je tada bio njezin opunomoćenik.

Kuću je kupila za 31.720 kuna, iako je naknadnim vještačenjem vrijednost kuće i zemljišta procijenjana na više od 555.000 kuna. Iseljenje obitelji Ristić najavljeno je za sutra.

Predsjednik Izvršnog odbora HDSSB-a Branimir Glavaš kazao je kako ne želi ocjenjivati legalnost toga postupka, ali kad su sudionici "najblaže rečeno sumnjivih ugovornih poslova pravosudni djelatnici, koji bi građanima trebali ulijevati povjerenje u pravnu državu, onda se preko takvih osoba stvara i predodžba o pravnom sustavu države".

Ocijenivši kako taj slučaj "nije daleko od zlouporabe dužnosti", Glavaš je kazao kako HDSSB, bez miješanja u sudske odluke, pokušava riješiti taj prijepor želeći zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu da se slučaj vrati u prijašnje stanje.

Udruga želi namaknuti 31.720 kuna za odštetu kupcu te poziva drugu stranu da "izrazi minimum socijalne osjetiljivosti".

"Nismo za to da taj nestašluk predstavnika pravosudne vlasti u Osijeku, koji je, po prikupljenim podatcima, odrađen u zakonskim okvirima, plaćaju porezni obveznici. Ako druga strana pristane na odštetu, potvrdit će da u pozadini toga posla nije bilo ničega zakulisnog ili zlonamjernog", rekao je Glavaš.


Odvjetnik obitelji Ristić Ivica Leko izvijestio je na konferenciji kako je, uz predstavke Općinskom sudu i Ministarstvu pravosuđa, podnio kaznenu prijavu protiv ovršnog suca Davora Vukušića zbog sumnje da je nesavjesnim postupkom prekršio Ovršni zakon.

U pismenom očitovanju suca Liščića Općinskom sudu od 6. veljače ove godine, koje je novinarima razdijelio odvjetnik Leko uz ostalo se navodi "kako ni njegovoj supruzi, ni ikojem drugom kupcu nije zabranjeno sudjelovati na dražbi u ovršnom postupku", t.j. da Ovršni zakon propisuje da "kupci ne mogu biti samo osobe koje službeno sudjeluju u postupku prodaje".

Napomenuvši kako su se o prigovorima na taj slučaj već očitovala viša sudska tijela, Županijski i Ustavni sud, Liščić ističe kako odvjetnik Leko na sudskome ročištu, na kojem je eventualno trebalo odlučiti o ponovnu utvrđivanju vrijednosti ove nekretnine, nije predočio nikakve dokaze o većoj vrijednosti nekretnine, pa je, drži, ovršni sudac postupio na jedno mogući način i odbio prijedlog za ponovnim utvrđivanjem vrijednosti.

Zamoljen da komentira ponudu čelnika HDSSB-a, Liščić je za Hinu izjavio kako ne vidi zbog čega bi on ili njegova supruga trebali pristati na tu ponudu, jer je nekretnina kupljena u sudskom ovršnom postupku, na zakonit način, a da su Županijski i Ustavni sud odbacili žalbu na odluku Općinskog suda i mogućnost izvanrednoga pravnog lijeka.

Gospođa Ristić zlourabi čast i ugled gospodina Glavaša jer da je gospodin Glavaš imao uvid u spis, koji nikomu nije uskraćen, znao bi da je predmet prošao sve sudske instancije, a ovako je uvučen u slučaj bez kompletnih podataka, ocijenio je Liščić.

Pročitajte više