HDZ-ov povijesni debakl: U Splitskoj županiji nemaju ni dovoljno ruku ni kandidata

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

IMA li u HDZ-u, osim mišića, još imalo mozga, pitanje je koje se nameće nakon današnjeg pokušaja konstituiranja Skupštine u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Bez obzira na to što ima uporište u gradovima i što u njemu, predrasudama unatoč, odlično kotiraju urbani dečki, poput Andreja Plenkovića, Njonje, viteza Reinera... da ne idemo dalje u prošlost, HDZ je primarno stranka nerazvrstanih cesta, lošeg napona i slabog protoka informacija.

Tamo gdje se još nose prsluci iz garde, gdje sporo stižu vijesti i bilo kakve promjene, HDZ je suveren. U Splitsko-dalmatinskoj županiji desetljećima je, uz pomoć satelita, lako okupljao većinu, koja je u Skupštini poslušno dizala ruke. Danas, pak, ne samo što nije podržao Mostova kandidata za predsjednika Skupštine Ivicu Kukavicu nego nije dao ni protukandidata. Kad se trebalo izjasniti o Kukavici, HDZ, Kerumov HGS i Domovinski pokret ostali su suzdržani.

Drugi pokušaj konstituiranja uslijedit će za 30 dana, eventualni treći za dodatnih 30 dana. Ne bude li ni tada ustrojena Skupština, ide se na nove izbore. Razumna stranka ponudila bi kandidata. HDZ nije. Ima župana, Blaženka Bobana, a destruira vlast. Ponaša se poput kanibala, koji je sebi jako sladak.

HDZ-u blagajna bitnija od uvjerenja

Ključna su tri Škorina vijećnika: s jedne su strane, naime, HDZ i vjerni HGS, a s druge Most, SDP, Nezavisna lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS i Centar. Široka i neformalna antihadezeovska koalicija okupljena oko ideje boljeg upravljanja novcem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kukavica HDZ-u ne bi trebao biti problematičan, čovjek ne samo što je bio njihov član nego se i deklarira kao osoba desnog, konzervativnijega usmjerenja, no kod HDZ-a se ionako ne radi o uvjerenjima ili idealima, nego o kontroli blagajne.

Splitsko-dalmatinskom županijom vladalo je štošta: od prvog župana Nadana Vidoševića, aktualnog USKOK-ova optuženika, preko krajnjih desničara, poput Krune Peronje i Branimira Lukšića, do vječnog Ante Sanadera i pomalo zaboravljenog Zlatka Ževrnje. Blaženko Boban, aktualni župan, nedavno je osvojio drugi mandat i to nakon što je u neopisivom istupu pred kamerama priznao da je svojedobno otjerao američke filmaše jer mu se u njihovu scenariju pričinila Sotona. Čovjek koji upravlja najvećom hrvatskom županijom ratovao je sa Sotonom. 

Vijesti počele stizati i u zabačene krajeve

Kada se ne obračunava s fikcijom, HDZ u Županiji i županijama ostvaruje vrlo konkretne, svjetovne interese. Gubljenje većine u Županijskoj skupštini Bobana bi prisililo na kohabitaciju na kakvu nije spreman, jer splitsko-dalmatinski župani nisu naviknuti na bilo kakav oblik sputavanja vlasti, niti je HDZ-u u ovoj županiji stalo do ozbiljne suradnje s bilo kim, osim s Kerumovom trgovačkom strankom, najpoznatijom živom političkom sponzorušom.

Što god da se dogodi ubuduće, a ne treba olako otpisati HDZ-ovu moć sugestije, ni umješnost Ante Sanadera, glavnog županijskog HDZ-ovca, valja zapamtiti ovaj 17. lipnja 2021. godine kao dan kada ta stranka prvi put nije imala snage konstituirati Skupštinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Vijest nije povijesna, niti će s njom početi neka nova epoha, tek opažamo da su vijesti očito počele stizati i tamo gdje se olovka kojom se zaokruživalo HDZ aktivirala prije mozga.

 

Pročitajte više