HDZ blizu dogovora s HSS-om, pregovori s HSP-om bez pomaka

PO ZAVRŠETKU sastanka Sanader-Tomčić, kojeg su obojica napustili s osmijehom na licima, predsjednik HDZ-a izjavio je kako je blizu dogovoru s HSS-om.

Sanader je sastanak ocijenio dobrim, a izjavio je kako se razgovaralo o ozbiljnim gospodarskim problemima a o mogućim koalicijskim partnerima nije bilo riječi.

Sanader je rekao da su bliže dogovoru i da nema dvojbe kako je današnji razgovor bio vrlo dobar.

Predsjednici HDZ-a Ivo Sanader i HSS-a Zlatko Tomčić nakon jutrošnjeg preliminarnog razgovora o budućoj suradnji i formiranju buduće vlade najavili su da će sutra stručne skupine dviju stranaka razgovarati o podudarnosti njihovih gospodarskih programa.

Zaključili smo da su osnovni problemi u zemlji vezani uz ekonomiju i gospodarstvo i u današnjim razgovorima dalje od toga nismo išli, rekao je Tomčić.

Nakon sastanka u HSS-ovom sjedištu Tomčić je izjavio novinarima da su razgovarali o programskim opredjeljenjima i mogućoj programskoj kompatibilnosti kao potencijalni koalicijski partneri.

Sanader je rekao da su bliže dogovoru i da nema dvojbe kako je današnji razgovor bio vrlo dobar, što potvrđuje i dogovor da se sutra susretnu stručne stranačke skupine za gospodarstvo.

Upitan, bliži li se dogovor dviju stranaka, Tomčić je odgovorio da to ovisi i o rezultatu razgovora stručnih skupina o gospodarskim programima te da će bude li o njima postignuta suglasnost razgovori biti nastavljeni.

"Postignemo li visok stupanj suglasnosti oko petnaestak važnih pitanja iz ekonomske politike razgovori će biti nastavljeni i za to postoje ozbiljne šanse", rekao je Tomčić.

Tomčić je odgovarajući na novinarski upit naglasio da danas nije bilo govora o podjeli resora u budućoj Vladi te da o tome nema potrebu razgovarati dok se ne utvrdi dalji napredak razgovora o gospodarskim pitanjima jer bi to bilo preuranjeno.

"Želimo pokazati ozbiljnost kod sastavljanja buduće Vlade i prioritetnim držimo ekonomsku politiku zemlje, a o foteljama ćemo razgovarati ako se usuglasimo o ključnim pitanjima" kazao je Tomčić.

Sanader je rekao da bi razgovori stručnih skupina u gospodarskim pitanjima mogli biti dovršeni do kraja tjedna, a isto mišljenje dijeli i Tomčić.

Sanader je opovrgnuo da mu je Doris Pack u jučerašnjem razgovoru rekla kako je HSP neprihvatljiva.

Pregovori s HSP-om bez pomaka

Predsjednik HSP-a Ante Đapić potvrdio je danas da se sastao s predsjednikom HDZa Ivom Sanaderom, ali i istaknuo da na tom sastanku nisu učinjeni nikakvi pomaci oko eventualnog koaliranja dviju stranaka.


Đapić je za Hinu izjavio da je Predsjedništvo HSP-a usuglasilo programsku platformu koja će biti polazna točka u pregovorima s mandatarom za sastavljanje nove vlade, ne iznoseći potankosti iz te platforme.

Naglasio je kako će tu platformu HSP prije svega dostaviti strankama s kojima je pregovarao prije izbora - HDZ-u, HSLS-u i DC-u, a potom i drugim strankama.

HSP je, kaže Đapić, otvoren za suradnju sa svim strankama koje su spremne prihvatiti uvjete iz plaforme, koju će stranka dostaviti i predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, te veleposlanicima zemalja EU.

Ponovio je da stranka priprema i briefing za europske veleposlanike, koje će HSP nastojati uvjeriti u svoju proeurospku orijentaciju.

Pročitajte više