HDZ će podržati SDP: Traži se istraga o privatizaciji Ine, ali od 2002. godine

VLADAJUĆA stranka odlučila je prihvatiti prijedlog oporbenog SDP-a za osnivanje saborskog povjerenstva koje bi istražilo sporne ugovore između Ine i MOL-a. Usto, HDZ planira proširiti djelokrug istražnog povjerenstva na razdoblje od 2002. godine, odnosno od početka procesa privatizacije Ine.

Prema riječima HDZ-ovca Borisa Kunsta, Vladu zanima zašto je SDP-ova vlada na odlasku s vlasti odlučila privatizirati jednu od najvažnijih državnih kompanija koja je ostvarivala profit od 350 milijuna kuna, i to na način da je strateški partner MOL, kazao je, za kupljenih 25 posto plus jednu dionicu dobio ogromna upravljačka prava, prenosi HRT. Kunst je dodao kako je bitno istražiti i je li vlada Ivice Račana s MOL-om sklopila i neki tajni ugovor koji MOL-u omogućava velika upravljačka prava.

Matušić traži Jovanovićevu smjenu

Kunstov stranački kolega Frano Matušić je na pitanje što je HDZ radio po pitanju otkrivanja istine o privatizaciji Ine u posljednjih sedam godina odgovorio da HDZ nije želio osnivati povjerenstvo jer su "mislili da institucije treba ostaviti da rade svoj posao".

Matušić se osvrnuo i na aferu Tržnice Rijeka u kojoj se tereti riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i suradnike da su oštetili Grad za 80 milijuna eura. Prema njegovim riječima, istupi Željka Jovanovića i Slavka Linića su "politički pritisci u cilju ometanja istrage neovisnih državnih tijela". Matušić je pozvao SDP da povuče Jovanovića s mjesta predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije, čime bi "SDP dokazao da poštuje načelo da nema nedodirljivih". Matušić je dodao kako se premještanjem istrage u Osijek otvara mogućnost i novih istraga afera Riječka banka i Viktor Lenac.

Pročitajte više