Završili pregovori HDZ-a i manjinaca; Hasanbegović: Pupovac ne želi biti potpredsjednik Vlade

Foto: Index

HDZ ANDREJA PLENKOVIĆA danas je u 10.30 sati održao pregovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Plenkovićev tim je danas u središnjici HDZ-a u Zagrebu primio osam zastupnika nacionalnih manjina.

Pri dolasku na sastanak, predstavnici manjina nisu bili raspoloženi za komentare. Ranije su u središnjicu HDZ-a stigli i Milijan Brkić te Zlatko Hasanbegović, koji su savjetnici pregovaračkog tima.

Indexov reporter doznaje kako Hasanbegović nije bio u prostoriji za vrijeme sastanka.

"Pupovac je sinoć rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade. To kad sam ja rekao da tražim da mi Plenković jasno obrazloži zašto ne mogu biti ministar", rekao je Hasanbegović nakon pregovora.

Plenković je također dao kratku izjavu za novinare.

Plenković: HDZ poštuje sve zakone koji definiraju prava manjina

"Ponovili smo kako HDZ poštuje sve zakone koji definiraju prava manjina i izrazili želju da vlada ima potporu svih manjina. Ovo su inicijalni razgovori, dalje će ih voditi Stier i Marić. Sastat ćemo se ponovno u četvrtak", rekao je.

"Nismo uopće razgovarali o sastavu buduće vlade i Hasanbegoviću.  Mandatar će odlučivati o sastavu buduće vlade i stavio bih točku na spekulacije o tome tko će odlučivati o sastavu vlade.

Kad dođemo u fazu da odlučujemo o sastavu vlade, onda ćemo razgovarati o svim resorima, a ne samo o jednom", istaknuo je šef HDZ-a.

Pupovac je rekao kako je atmosfera bila dobra.

Pupovac: Manifestirali smo otvorenost za suradnju

"Imali smo dobru atmosferu s ljudima koje dugo i dobro poznajemo. Dogovarali smo dinamiku pregovora i područja koja su bitna manjinama. Manifestirali smo otvorenost za suradnju koja bi dovela Hrvatsku u stanje normalnosti i donijela stabilnu vladu.

Prava manjina su se na jedno vrijeme izgubila iz fokusa. Vjerujemo da zastupnici manjina mogu doprinijeti stabilnosti. Za razliku od prije par mjeseci, svi zastupnici nacionalnih manjina rade bez ikakvih pritisaka izvana. Svih osam nastupamo zajedno", dodao je.

Podsjetimo, Milorad Pupovac jučer je rekao kako je srpskoj manjini Zlatko Hasanbegović neprihvatljiv kao ministar u idućoj vladi te da je Plenković poručio da je ta odluka isključivo na njemu.

"Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada", izjavio je Plenković po dolasku na sastanak ispred središnjice HDZ-a.

> Plenković odgovorio Pupovcu: O tome hoće li Hasanbegović biti ministar, odlučit ću ja

Podsjetimo, Pupovac je jučer kazao kako suradnja s Hasanbegovićem nije moguća.

"Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović", rekao je Pupovac jučer, a Hasanbegović mu je ekspresno odgovorio, napominjući da potpredsjednik SDSS-a neće kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez, tri zastupnika SDSS-a. 

> Hasanbegović: Neće nam Pupovac određivati tko će biti u Vladi

Usto, Pupovac je naglasio i kako je spreman preuzeti dužnost potpredsjednika Vlade.

"Ja nisam ni ranije imao potrebu sudjelovati u vladi, ali zastupnici nacionalnih manjina i moja stranka, ukoliko bude imala određene politike koje želi provoditi, u vladi će htjeti tražiti način kako politike kontrolirati, a to je teško bez participacije u vladi", rekao je.

Pročitajte više