HDZ hvali porezne izmjene. Oporba: Ove mjere neće riješiti problem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cjelodnevna rasprava u saboru o paketu poreznih zakonskih izmjena nije približila stajališta vladajućeg HDZ-a i oporbe. Dok HDZ ističe da će se njima podići standard i kvaliteta života, oporba tvrdi kako će se stvoriti nove nejednakosti i da je inflacija pojela povišice mirovina i plaća.

"Ove mjere neće riješiti problem. Ovo je samo način da premijer Andrej Plenković, koji od početka vodi vladu PR-ovski, pokuša prodati nešto građanima, znajući da će to netko drugi u budućnosti morati platiti", rekao je Socijaldemokrat Zvane Brumnić u višesatnoj raspravi.

Također, naveo je i da se vladinom poreznom reformom, ukidanjem prireza poreza na dohodak, "vrući krumpir" prebacio na jedinice lokalne samouprave. 

Oporba: Inflacija je pojela povišice mirovina i plaća

Oporba smatra i da ovakav prijedlog porezne reforme neće riješiti ništa, već će stvoriti nove nejednakosti. Kaže da je inflacija pojela povišice mirovina i plaća, da su u nebo otišle cijene stanova i najma, da se njome direktno zadire u proračune jedinica lokalne samouprave i da  će zbog ukidanja prireza rasti cijene vrtića.

Također, oporba tvrdi da je cilj vladine porezne reforme "diskreditiranje političkih protivnika pred izbore" i gradonačelnika najvećih gradova koji nisu iz HDZ-a. 

HDZ: Poreznim izmjenama vodi se računa o građanima s najmanjim dohocima

Zastupnici HDZ-a isticali su da se tim izmjenama zakona ne kažnjavaju gradovi u kojima HDZ nije na vlasti. Grozdana Perić (HDZ) rekla je da se u poreznim izmjenama vodi računa o građanima s najmanjim dohocima te je cilj podići životni standard i kvalitetu života.

Uz to, pojašnjava, njima se kroz fiskalnu decentralizaciju povećava autonomija općina i gradova te omogućava da time projiciraju svoj razvoj. Unatoč argumentaciji HDZ-ovih zastupnika, oporba je ustrajala na tome da predložena vladina porezna reforma neće pomoći građanima i dovesti do smanjivanja fiskalnih nameta.

Troskot: Sve što vi nama obećate kroz mjere potrošačima višestruko više naplatite kao poreznim obveznicima

"Sve što vi nama obećate kroz mjere i sve što dajete nama kao potrošačima višestruko više naplatite kao poreznim obveznicima", rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

Smatra i da snižavanje cijena u trgovinama neće dovesti do rezultata, kao što ove mjere neće dovesti do smanjivanja inflacije jer, kako kaže, fiskalnim mjerama se ne suzbija inflacija. 

Suverenist: Ovim izmjenama se mažu oči javnosti

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) upozorio je da će poreznom reformom prosječna plaća narasti mizernih sedam eura, a najmanja 40 eura. "To je nešto što su građani, a posebice umirovljenici i oni s najmanjim plaćama, već pojeli, i to na kredit", poručio je.     

I Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra kako se ovim izmjenama poreznih zakona "mažu oči" javnosti jer građani, kao ni umirovljenici, u konačnici ništa neće osjetiti na svojim plaćama i mirovinama.

Pri tome, kazao je, država gubi utrku s inflacijom koja je pojela povišice mirovina i plaća. Drži i da će se ovakvom poreznom reformom "zavrnuti pipa" jedinicama lokalne samouprave i prikazati načelnike i gradonačelnike "zločestima", a vlada će ispasti "fina i dobra".

"Ono što vlada nudi kao poreznu reformu je mačak u vreći"

Ocjenjujući da je "mačak u vreći" ono što vlada nudi kao poreznu reformu, Katarina Nemet (IDS) drži kako se radi o nekoliko vatrogasnih mjera "sklepanih u predizborne svrhe" kako bi se građanima osigurao koji euro više u osobnim primanjima.

No, dodala je, taj "euro više" uzet će se u proračunima gradova i općina koji brinu o javnom standardu građana na lokalnoj razini. Smatra da je ovim mjerama namjera vlade bila zavaditi građane i njihovu lokalnu samoupravu. Poručila je da će općine i gradovi u kojima vlada IDS učiniti sve da se ne smanji standard njihovih građana.

HDZ-ova Majda Burić podvalom i neistinom ocijenila je oporbene teze da je inflacija pojela plaće. Navela je kako je zapravo inflacija pojela plaće u vrijeme vlade SDP-a i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Za razliku od toga, u mandatu premijera Andreja Plenkovića nominalni porast prosječne plaće bio je 50 posto, što znači da su plaće rasle tri puta brže od cijena, rekla je Burić.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više