HDZ i koalicijski partneri dogovorili se oko novog izbornog zakona

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) i koalicijski partneri postigli su dogovor oko izmjena izbornog zakona, doznaje HRT. Premijer Andrej Plenković danas je koalicijskim partnerima predstavio detalje porezne reforme, ali i pojedinosti vezane uz izmjene izbornog zakona. Detalji bi trebali biti objavljeni u četvrtak. 

Trenutno je poznato da HDZ-ov prijedlog predviđa kako će Hrvatska i dalje biti podijeljena na deset izbornih jedinica, u kojima će se birati po 14 saborskih zastupnika. Međutim, mijenjaju se granice izbornih jedinica zbog problema nejednakog broja birača u pojedinim jedinicama. 

Oporba kritična

Aktualni zakon dozvoljava odstupanja do 5 posto, a prema novom zakonu ta odstupanja ne bi smjela biti veća od 3 posto. Iako javnost još uvijek nije upoznata s izmjenama zakona, oporba je već oštro kritizirala vladajuće jer je novi zakon kreiran iza zatvorenih vrata. 

"Svi u državi - od profesora ustavnog prava, od sudaca ustavnog suda, od nas iz oporbe - govore mu: brate, ne baziraj to na popisu birača jer nije precizan, nisu točni podaci, imaš popis stanovništva, radi po tome", poručio je šef SDP-a Peđa Grbin. 

"Oni bi prekrojili Hrvatsku kako njima odgovara"

"HDZ je i dalje vođen onom udbaškom logikom da je svatko tko nije za njega agent strane sile, pa je tako i ustavne stručnjake proglasio agentima oporbe. I dalje nisu uključeni stručnjaci, i dalje nije uključena oporba, sve ide suprotno preporukama", kazala je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Iz HDZ-a odgovaraju da je oporba iznijela devet prijedloga a da nije pitala vladajuću stranku za mišljenje. "Meni se čini da bi oni prekrojili Hrvatsku tako kako njima odgovara pritom optužujući HDZ da to čini. Idemo stati na loptu, predstaviti svoje prijedloge, i oporba je izišla sa svojim prijedlozima, možda bi bilo dobro da izađu s jedinstvenim prijedlogom pa da vidimo jesmo li blizu ili smo daleko", tvrdi predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte više