HDZ I MOST NAS OPET SRAMOTE U SVIJETU I Reuters piše o ustaškoj ploči u Jasenovcu

Foto: Hina, Scrreenshot: Jerusalem Post

ZAJEDNICE Židova u Hrvatskoj objavile su kako će bojkotirati službenu komemoraciju holokausta koja će se održati u petak, a o tome se raspisala i ugledna novinska agencija Reuters.

U Reutersovom tekstu navodi se kako ovdašnji Židovi optužuju aktualne vlasti u Hrvatskoj za relativizaciju zločina koje su tijekom Drugog svjetskog rata počinili pripadnici ustaškog režima, kojeg su podržavali njemački nacisti.

Međunarodni dan obilježavanja holokausta održava se 27. siječnja svake godine, na datum kada je Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, piše Reuters.

"Prije tri mjeseca, desno orijentirani veterani hrvatskog rata za neovisnost podigli su komemorativnu ploču u gradu Jasenovac u čast svojih suboraca koji su poginuli na početku rata da se Hrvatska odcijepi od Jugoslavije koju su vodili Srbi", stoji u tekstu Reutersa.

"U ploči koju su podigli veterani nalazi se pozdrav kojeg su koristili pobornici ustaškog režima kad je u koncentracijskom logoru Jasenovac ubijeno na desetke tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista", stoji u tekstu Reutersa kojeg su prenijeli brojni svjetski mediji, među njima, primjerice, Jerusalem Post.

Plenković danas u Izraelu

Zanimljivo, dok izraelski mediji pišu o ustaškoj ploči, Plenković stiže u Izrale. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravit će u utorak u radnom posjetu Izraelu na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa, a glavna tema njegovih sastanaka u Jeruzalemu bit će jačanje suradnje Hrvatske i Izraela.


Plenković će radni posjet započeti sastankom s Netanyahuom. Dvojica predsjednika vlada tom će prigodom potpisati Zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na sjednici 19. siječnja 2017. godine. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su u studenome prošle godine dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Hrvatska i Izrael ove godine obilježit će 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa i posjet Izraelu bit će prigoda za razgovor o jačanju suradnje dviju zemlja te modalitetima političke, gospodarske i sigurnosne suradnje.

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Hrvatske i Države Izrael Milijan Brkić.

Plenković će se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastati s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni.

Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, utemeljen 1953. godine u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti hrabri spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor - Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

 

Pročitajte više