REKONSTRUKCIJA VLADE

HDZ je danas dao sasvim novo značenje izreci "neka sve ostane u obitelji"

Foto: Patrik Macek/Pixsell/Boris Scitar/Marko Prpic/FaH/EPA

"LJUBI te deda", ponavljao je Žika Pavlović svojem unuku Miši u popularnom serijalu komedija "Žikina dinastija". Žika je, doduše, jedino htio da mu unuk bude veliki zavodnik, dok su želje veterana prve generacije HDZ-a znatno veće. 

Oni žele svojoj djeci osigurati nasljedno pravo na razne funkcije u Republici Hrvatskoj, materijalno bogaćenje, razne titule, vožnju u luksuznim limuzinama plaćene našim novcem, strahopoštovanje puka i još mnogo toga, i tu želju si zasad sa zavidnim uspjehom ispunjavaju. Potomcima raznih moćnih HDZ-ovih dinastija također nije mrsko da ih se pogura u ministarske fotelje i na izdašne plaće u Bruxellesu.

Tuđmanovih 200 obitelji nije samo preuzelo ekonomiju, nego i politiku

Index je već u veljači ove godine upozorio da je u Plenkovićevoj eri upravljanja strankom izrasla nova generacija HDZ-ovaca koji su spremni preuzeti zadatak uništavanja Hrvatske, no rekonstrukcija vlade gurnula je u prvi plan da se u značajnoj mjeri ta polagana smjena generacija u vječno vladajućoj stranci opasnih namjera odvija po dinastičkom principu. Tuđmanovih famoznih 200 obitelji nije preuzelo samo ekonomiju nacije, nego i politiku, odnosno HDZ. To je stranka u koju će se uskoro početi učlanjivati novorođenčad roditelja koji već imaju svoje svete članske iskaznice. 

>> Ovo je nova generacija HDZ-ovaca koji će uništavati Hrvatsku

Naravno, HDZ je i dalje dovoljno velika stranka koja je u Hrvatskoj izgradila takav sistem javne uprave da se u njega može uhljebiti golemi broj ljudi da u strukturama stranke ima mjesta i za poslužnike i ulizice bez odgovarajućeg obiteljskog zaleđa, tako da se svi mogu namiriti na štetu države i građana.

Gabrijela Žalac i Karlo Ressler kao rodonačelnici trenda

Dinastički kadar nije nikakva novost za HDZ; primjerice, svojedobno se u zagrebačkoj politici uspinjala kćerka Luke Bebića. No sada potomstvo viđenih HDZ-ovaca počinje zauzimati istaknute pozicije u prvom ešalonu vlasti, čega su prvi veliki primjeri bili upravo smijenjena ministrica EU fondova Gabrijela Žalac i novopečeni eurozastupnik Karlo Ressler.

Žalac svoj politički uspon može zahvaliti svojoj majci Vinki Ivanković, aktualnoj šefici Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ivanković je prije Domovinskog rata bila ekonomistica, a devedesetih godina ulazi u HDZ i postaje stečajna upraviteljica. Vodila je desetak stečajnih postupaka, među kojima i jedan od najduljih stečajeva slavonskih firmi, onaj Županjske banke. Stečaj je počeo 1999. godine, a okončan je 16 godina kasnije likvidacijom banke. Zanimljivo, njena kćerka Gabrijela je ekonomiju u Osijeku diplomirala baš na temi stečaja Županjske banke.

Ambiciozna majka, inače moćna figura u slavonskom HDZ-u, uspjela je svoju kćerku prvo ugurati u strukture Vukovarsko-srijemske županije, a nakon toga je brzo uslijedio i skok u vladu. No pokazalo se da je Žalac osoba provincijskih manira koja nije u stanju opstati na nacionalnoj političkoj sceni, te je sama pokopala svoju veliku priliku, proizvodeći afere i histerizirajući pred novinarima. 

Vrtoglavi uspon Šeksovog posinka



Suzdržani Karlo Ressler se pak čini kao trkač na duže staze. Posinak Vladimira Šeksa, sive eminencije HDZ-a, u stranku se učlanio još dok je studirao pravo, kaže da je to učinio “iz bunta”.

Onda se prilijepio za perspektivnog eurozastupnika Andreja Plenkovića, a kada je ovaj preuzeo stranku i postao premijer, Resslera je imenovao svojim savjetnikom. I prije nego je Ressler napunio 30. godinu života on je savjetovao premijera RH, a onda ga je taj isti premijer postao na vrh HDZ-ove liste za europske izbore i tako mu osigurao odlazak u Bruxelles na bruto plaću od 8 tisuća eura mjesečno. Ressler pritom nije pokazao nikakav politički talent, nije ostvario nikakav značajan politički projekt, niti pokazao ikakvu sposobnost, osim da se umili predsjedniku stranke i da ga protežira moćni očuh.

Novom ministru rada otac je bio HDZ-ov župan

Među potomcima HDZ-ovih dinastija koji su izašli u plan u ovoj rekonstrukciji vlade svakako se po svojem ranom startu ističe novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji se u HDZ učlanio sa “16, 17 godina”, kako je sam priznao. Dok su se drugi tinejdžeri bavili stvarima koje inače opsjedaju tinejdžere, mladi je Josip potpisivao pristupnicu HDZ-u. To ne čudi, jer mu je otac Marijan Aladrović bio župan Požeško-slavonske županije, a sada je predsjednik Gradskog vijeća Pleternice i šef požeške ispostave Hrvatskih šuma.

Aladrović junior, uskoro ministar, rođen je 1985. godine, ekonomist je po struci, šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje postao je u travnju 2017. godine - odakle se sada uspinje do pozicije u vladi - a prije toga bio je zaposlen u Croatia osiguranju.

Novoj ministrici poljoprivrede otac je bio HDZ-ov dožupan

Sličnu karijernu putanju ima i nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Njen otac je Luka Šiljeg, koji je preminuo 2003. godine. No prije toga je zabilježio značajnu političku karijeru na lokalnoj razini, kao vjeran HDZ-ov kadar. Ovaj profesor književnosti bio je jedan od osnivača HDZ-a u Pločama i u Neretvanskoj dolini, pa prvi dožupan Dubrovačko-neretvanske županije i povjerenik vlade RH nakon raspuštanja Županijske skupštine 1998. Bilo je to vrijeme golemog skandala zbog propasti Dubrovačke banke, u što je bio umočen i sam vrh HDZ-a, te je baš Šiljeg bio onaj kojemu se vjerovalo da može uspješno sve pospremiti pod tepih.

Zanimljivo, kćerka Marija je godinama kasnije također bila na poziciji dožupanice Dubrovačko-neretvanske županije, prije nego se uspela na poziciju državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede. Marija Vučković je rođena u Pločama 1974., i ona je vječna članica HDZ-a, a stranka joj je omogućila i da sjedi u Nadzornog odbora tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. iz Ploča i bude članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče. Sve to je sada iza nje, jer Vučković je došla do prvog ešalona nacionalne politike, onda nakon saborskog glasanja postala ministrica. Pokojni otac bi sigurno bio ponosan.

Novoj državnoj tajnici tetka je Dubravka Šuica

Sanji Putici je ministarska pozicija u ovom kadrovskom miješanju karata izmaknula, ali je samo pitanje vremena kada će mlada nada HDZ-a iz Dubrovnika - kojoj je tetka potpredsjednica HDZ-a i moćna eurozastupnica Dubravka Šuica - sjesti u ministarsku fotelju.

Već je bila saborska zastupnica, a sada je postala državna tajnica u Ministarstvu znanosti i to zadužena za pitanja Europske unije. Očito je da omiljenu nećakinju Dubravke Šuice HDZ priprema za veliku političku karijeru i puni joj životopis funkcijama koje trebaju biti uvod u ministrovanje, možda čak i prestižni resor vanjskih poslova.

I Putica je rano startala u HDZ-u, učlanivši se u stranku još dok je išla u srednju školu. Završila je kroatistiku i opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te nakon nekoliko godina radnog staža postala ravnateljica gimnazije u Dubrovniku. Članstvo u HDZ-u i tetka Dube sigurno nisu odmogli u tome.

Još mnoga djeca prve generacije HDZ-ovaca čekaju svoju priliku

Ovdje smo obradili samo najnovije primjere djece iz HDZ-ovih obiteljsko-političkih dinastija, koji su sada dobili priliku doći u prvi plan na nacionalnoj sceni, no ima njih još mnogo više na lokalnom nivou.

Primjerice, sin ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića dobio je poziciju u Nadzornom odboru komunalne tvrtke Ivanić Grada, a i predsjednik je lokalne Mladeži HDZ-a. Saborska zastupnica HDZ-a Dragica Vranješ, koju se također spominjalo kao moguću ministricu EU fondova, kćerka je dugogodišnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Baške Vode. I tako dalje.

Čekaju svoju priliku, koju će mnogi i dobiti. Na štetu cijele Hrvatske.

Pročitajte više