HDZ je tek osnovanoj firmi Šegonovih davao milijunske poslove, a sad im to odjednom nije normalno

Ilustracija: Index (FaH)

"APSURDNO je da tvrtka s takvim referencama uopće može utjecati na natječajni postupak", naglasio je prošlog tjedna dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić reagirajući na javno objavljenu informaciju da je zbog žalbe tvrtke Lipov Gaj zaustavljen izbor tvrtke za nadzor nad radovima na projektu Pelješkog mosta. Time je, naime, odgođen cijeli projekt.
>> Šegoni, bivši poreznik i djelatnica Fine, dobili od države posao težak 47 milijuna kuna

Dobroslavić traži promjenu pravila

Dobroslavić se tako čudi kako je jedna tvrtka bez zaposlenih, osnovana s tek deset kuna temeljnog kapitala, podnijela žalbu na natječajnu dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta.

"Očekujemo da se izmjenom propisa onemoguće ovakva ometanja i otezanja postupka javne nabave, jer je najvjerojatnije da se radi o manipulacijama", kaže Dobroslavić u svom priopćenju. U sličnom tonu govorio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdeći da mu je malo čudno da se na natječaj javljaju tvrtke koje imaju nula zaposlenih te s malim temeljnim kapitalom.

No teško da se ministar Butković ili župan Dobroslavić smiju žaliti na to. Naime, tek osnovane tvrtke s minimalnim temeljenim kapitalom već godinama dobivaju HDZ-ove natječaje, a tome svjedoči arhiv vijesti na Indexu.

Kako je tek osnovana tvrtka dobila 47 milijuna kuna vrijedan posao?

Spomenut ćemo samo posljednji primjer koji se tiče Butkovića i Dobroslavića. Naime, riječ je o koncesiji na gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci. Najjužnija županija raspisala je natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci 5. travnja ove godine, sa svega 20 tisuća kuna osnovana je privatna tvrtka Ovalis Nova 21. travnja, a dva tjedna kasnije, točnije 8. svibnja, ta je tvrtka dobila posao vrijedan 47 milijuna kuna!


U tom slučaju bilo je sasvim normalno da tek osnovana tvrtka s minimalnim kapitalom dobije posao od 47 milijuna kuna, ali prema HDZ-ovoj logici nije normalno da mala tvrtka prijavi nepravilnosti na natječaju za državni projekt Pelješkog mosta! Štoviše, u slučaju mosta Butković se danas pozvao na "unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja" koji sprečava projekt izgradnje mosta.

Šegon kao primjer nevjerodostojnosti HDZ-a

Valja naglasiti kako iza tvrtke Ovalis Nova, koju smo uzeli za primjer nevjerodostojnosti HDZ-a, stoji obitelj Branka Šegona o kojoj je Index često pisao. Tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovala ju je Ivna Šegon, koja je bila članica uprave Fine od 2012. do 2016. godine. Bila je i savjetnica potpredsjednika vlade od 1998. do 2012., a među onima koje je savjetovala bili su Borislav Škegro, Slavko Linić, Andrija Hebrang, Damir Polančec, Petar Čobanković i Ivan Šuker.

Podsjetimo kako je Branka Šegona u Ministarstvo financija doveo Slavko Linić, iako je policija još od 2010. preko Porezne uprave neuspješno pokušavala dobiti podatke o tome koliko teži Šegonova imovina i kako je zapravo došao do imovine koja se neslužbeno procjenjuje na oko 60 milijuna kuna. Linić je Šegona postavio odmah ispod sebe, a podređena im je bila Porezna uprava koja unatoč zahtjevima i požurnicama godinama ni policiji ni DORH-u nije htjela dati podatke o imovini Šegona.

Koliko su jake veze Šegona i Linića postalo je jasno u aferi Pomoćnik koju je potpuno razotkrio Index. Afera je krenula kada je Index 10. siječnja prošle godine objavio da je tvrtka pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona, korisnica kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. u iznosu od 31,2 milijuna kuna. U vrijeme kada je HBOR odobrio kredit, Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio njegov tadašnji šef u Ministarstvu financija Linić.

Na kraju je zbog te afere smijenjen Šegon, a nakon njega i njegov zaštitnik Linić.

Pročitajte više