Bez HDZ-a ponavljač Banožić nikad ne bi živio u luksuznom stanu u Zagrebu

Foto: Hina

TREBA razumjeti Marija Banožića. 

Cijeli je život proveo u Vinkovcima, ustajalom slavonskom gradiću koji je već trideset godina privatna prćija HDZ-a. U školi mu nije baš išlo, bio je dobar jedino u tome da u ruke uzme pušku i ubija životinje. Rat je prošao pa talent za pucanje nije mogao drugačije iskoristiti. Kada je bilo vrijeme za fakultet, dobacio je do Osijeka i Ekonomije koju je kasnije proslavio doktorat njegovog stranačkog kolege Vice Mihanovića. Dapače, i Banožić se ondje s vremenom okitio titulom dr. sc.

>> Pogledajte što je u životu radio ministar Banožić. Nema ni sekunde u realnom sektoru

HDZ je pun raznih banožića

Učlanio se u HDZ jer ako se mladi čovjek u Vinkovcima odluči učlaniti u neku stranku, onda to ima smisla samo s HDZ-om, koji svojim članovima nudi društveni i ekonomski uspon kakav je inače nemoguć u hrvatskom društvu koje je taj isti HDZ oblikovao. 

I tako su prolazile godine u kojima je Banožić polako, ali sigurno napredovao u kontekstu Vukovarsko- srijemske županije. Kako piše u njegovoj službenoj biografiji na stranicama vlade, 2005. je bio stručni suradnik, u jednom trenutku je čak bio i, ne šalim se, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam u Gradu Vinkovci, pa je 2018. postao predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pritom Banožić nije bio jedini, pun je HDZ takvih oportunista i karijerista koji se bore za uspon u stranačkoj hijerarhiji, nadajući se da će im se višegodišnje poltronstvo nekad konačno isplatiti ministarskom foteljom, iz koje se onda može sebe i svoje osigurati za cijeli život.

Daleko je bio Zagreb za Banožića sve dok mu se 2019. nije neočekivano osmjehnula sreća. Ili vjerojatnije Tomislav Čuljak zvani Mistrija, glavni HDZ-ov kadrovik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U rekonstrukciji vlade Andrej Plenković je javnosti posve nepoznatog i politički irelevantnog Banožića postavio za ministra državne uprave te ga tako doveo u Zagreb.

Ključno je u priči s državnim stanovima Plenkovićevo ukidanje Uredbe iz 2013.

Prethodno je Plenkovićeva vlada 2018. godine ukinula Uredbu o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna ili drugih osoba iz 2013., koja je precizno regulirala kako i koji dužnosnici imaju pravo na korištenje državnog stana.

>> Uredba po kojoj se dodjeljuju državni stanovi je ukinuta još 2018.

Ni nakon što je pukla afera s državnim stanom u kojem je Plenkovićev intimus i predstojnik Ureda Zvonimir Frka-Petešić nismo dobili službeno objašnjenje zašto je ukinuta Uredba iz 2013. Ali nam slučaj stana u kojem se raširio Banožić jasno ukazuje zašto - pa da bi se Banožić i svi drugi HDZ-ovi banožići mogli uguziti u državne stanove bez ikakvih jasnih kriterija! Da im bude komotnije, da ih ne muče tamo nekakvi propisi, zakoni, pravna država, moralna odgovornost i ostale sitnice koje su HDZ-u ispod časti.

Kako je Banožić došao do velikog državnog stana u centru Zagreba

Kako je izgledalo to Banožićevo preuzimanje državnog stana u svoje ruke opisala je zviždačica iz Državnih nekretnina Maja Đerek u Nacionalu.

 

Video: N1

>> Bivša šefica u Državnim nekretninama: Kolegice su Banožiću kupovale peglu, jastučiće

Ministar je sam sebi izabrao stan, a zaposlenice Državnih nekretnina su još dobile zadatak da mu kupuju pegle, jastuke i sve ostalo, naravno, na račun svih nas.

"Sve se to odvilo enormno brzo, nije to bila normalna procedura", naglasila je zviždačica Đerek.

>> Nacional: Banožić sam sebi dodijelio luksuzni stan, na uređenje potrošeno 200.000 kn

Naravno da nije bila normalna procedura jer je 2018. Plenkovićevim ukidanjem Uredbe normalna ili barem kakva-takva procedura ukinuta. 

HDZ je uvijek znao namiriti svoje

Zato je lider HDZ-a dobio još jedan način da kupi bespogovornu lojalnost svojih kadrova, omogućivši im luksuz života u odlično namještenom velikom stanu u centru Zagreba, luksuz o kakvom je Banožić inače mogao samo sanjati i koji si svojim poštenim radom ne bi mogao nikad priuštiti. A ne bi mogao jer si u HDZ-ovoj Hrvatskoj, u kojoj je jedan Banožić ni kriv, ni dužan, ni minimalno sposoban dogurao do mjesta ministra obrane, poštenim radom više ništa ne može priuštiti.

U međuvremenu su se o Banožićevom stanu oglasile i Državne nekretnine, birokratskim priopćenjem u kojem se obračunavaju sa zviždačicom Đerek.

>> Državne nekretnine se javile o bivšoj šefici koja kaže da se Banožiću kupovalo peglu

Sve to je sporedno, PR-ovski folklor kojim se, da iskoristimo Plenkoviću omiljeni izraz, pokušava zašušuriti stambene gadarije koje je HDZ-ovcima omogućilo ukidanje Uredbe. Ukidanje koje nosi Plenkovićev potpis.

Sve je počelo Tuđmanovom vilom

Kao što je slučaj s HDZ-om bio od Tuđmana, riba smrdi od glave. 

Banožić je u tom smislu, da nastavimo s ribljim metaforama, poput one parazitske ribice koja pliva uz velikog morskog psa i gricka meso zaostalo u njegovim zubima. Poltron iz Vinkovaca, politički iscjedak Mistrije, ostvario je svoj hrvatski san, dok je HDZ život u Hrvatskoj za većinu njenih građana pretvorio u noćnu moru.

I zato će se rukama i nogama držati ministarske pozicije i tog luksuznog stana u centru Zagreba. 

Tko zna, možda će mu se omogućiti i da ga otkupi. Jer to je od početka stambena politika HDZ-a za sebe i svoje, počevši s time da je Tuđman svoju gornjogradsku vilu otkupio za male novce, upravo prije nego što je na snagu stupio zakon koji bi to onemogućio. Dapače, hitnim prepravljanjem svih mogućih propisa 1991. očišćena je od svih drugih mogućih vlasnika te Tuđmanovi postaju i ostaju jedini vlasnici goleme atraktivne vile.

Hrvatima to tada nije smetalo jer - domoljublje. Trideset godina kasnije zato imamo Banožića u luksuznom državnom stanu u centru Zagreba i Plenkovića na čelu vlade. Domoljublje su rasprodali, ali nekretnine ostaju.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više