HDZ nas nije uspio izvući, ali Marić drži lekciju Rohatinskom i zna što treba učiniti

Screenshot: HRT

IAKO je svima jasno kako nas je HDZ-ova politika dovela u stanje u kojemu se nalazimo, HDZ-ov stručnjak za financije, bivši nogometni sudac Goran Marić, u Dnevniku 3 održao je lekciju guverneru HNB-a Željku Rohatinskom koji je na konferenciji za novinare kazao kako se proračun mora smanjiti za 9 milijardi kuna.

"Ova poruka djeluje malo zastrašujuće, nema ni jedan makroekonomski pokazatelj koji podsjeća na stanje koje bi bilo slično Grčkoj. Ekonomska politika ne vodi se na konferencijama za novinare, nego u uredima. Naravno da smo u poteškoćama, ali nije stanje ili-ili, ili će biti ovako, ili ćemo biti kao Grčka", komentirao je Marić stanje, a onda objasnio kako se može spasiti Hrvatska. Iako HDZ-u koji je godinama na vlasti to nije uspjelo, Marić sada kaže kako se bez velikih napora može smanjiti rashod i povećati prihod.

"Mi možemo smanjiti deficit ne samo bolnim rezovima nego istodobnim racionalnim smanjenjem rashoda i povećanjem prihoda. Financijsku disciplinu treba povećati i može se sigurno bez velikih napora pet milijardi racionalizacijom smanjiti rashode i četiri milijarde povećati prirode", tvrdi Marić.

Na pitanje urednika Dnevnika nije li pošteno od HNB-a da kaže istinu o stanju u kakvom se Hrvatska nalazi, Marić kaže: "Ne, njihovo nije da se bave tuđim poslom, nego svojim."

"HNB se pretvara u konzultantsku tvrtku, a to nije njegova uloga. On je suodgovoran za ekonomsko stanje u Hrvatskoj", smatra Marić.

Pročitajte više