Vidović Krišto napala HDZ, on joj odgovorio: Zaštitili smo građane

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

HDZ se danas usprotivio prijedlogu oporbene Karoline Vidović Krišto (OiP) da sabor osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo razloge i krivce nekontroliranog rasta cijena hrane i higijenskih potrepština, istaknuvši da je vlada svojim paketima mjera zaštitila građane.  

Vidović Krišto predložila je da sabor osnuje istražno povjerenstvo kako bi se dobio odgovor koji je razlog, ali i koji su krivci, da se u Hrvatskoj zakoni ne primjenjuju kao u EU. Drži da su se tijela koja su dužna skrbiti se za provođenje zakona stavila u službu kartelsko-monopolističkim strukturama pri čemu se krši Ustav, zakoni i Ugovor o EU.  Uz to, smatra i da su visoke cijene osnovnih životnih namirnica dokaz postojanja monopola u Hrvatskoj, uz izravnu zaštitu državnih tijela. 

"U Hrvatskoj su na sceni bankarsko-monopolski kartel, poljoprivredno-prehrambeni kartel te niz drugih kartelsko-monopolskih udruženja", rekla je. 

Posljedica toga, navela je, i da nam je pakiranje od 10 jaja te brašno, povrće i voće skuplje nego u Njemačkoj u kojoj su plaće tri do četiri puta veće. 

Za stvaranje tržišnog nereda i monopola optužila je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Državni inspektorat, Hrvatsku narodnu banku, DORH i Poreznu upravu, ali i policiju.

"Državni inspektorat ne izvršava svoju zadaću kada su u pitanju moćnici, ali kada je u pitanju običan čovjek, onda je inspektorat brutalan", rekla je.

Smatra i kako AZTN nije učinio ništa da spriječi monopolsko udruživanje već je štitio kršitelje zakona. Upozorila je i da je zadnjih nekoliko godina u proizvodnji jaja, zbog lošijih uvjeta financiranja banaka te tržišnih kartela, propalo pet hrvatskih proizvođača jaja.

HDZ: Vidović Krišto u izmišljenoj priči napala sve institucije i poduzetnike u zemlji

Tijekom višesatne, mjestimice burne rasprave u kojoj nije nedostajalo osobnih uvreda i optužbi, HDZ i oporba ostali su na suprotstavljenim stranama. Oporba je upozoravala da je inflacija u našoj zemlji smanjila kupovnu moć građana i kvalitetu života na loš položaj poljoprivrednika i opskrbu hranom, dok HDZ ističe kako su se građani mogli uvjeriti da je vlada učinila sve da zaštiti njih i njihova radna mjesta. Poručili su i da je Vidović Krišto u svojoj "izmišljenoj priči" napala sve institucije i poduzetnike u zemlji.     

SDP-ova Sanja Radolović smatra da je vlada prekasno "zamrznula" cijene za 30 proizvoda tj. tri mjeseca nakon uvođenja eura. Navodeći kako je početkom 2022. došlo do bitno veće stope inflacije u odnosu na prosjek EU, podsjetila je da je i guverner HNB-a Boris Vujčić upozoravao vladu na činjenicu da je došlo do ozbiljnog rasta trgovačkih marži, što je po njemu glavni uzrok novog inflacijskog vala pri čemu su mnoge tvrtke inflacijska očekivanja ugradile u cijene proizvoda i usluga. No vlada na to nije reagirala.

Jelena Miloš (Možemo!) upozorila je kako Hrvatska nije produžila trajanje Zakona o ekstraprofitu nakon 2022. i na ovu godinu ocjenjujući kako bi on mogao preventivno djelovati u odnosu na one gospodarske subjekte koji žele iskoristiti inflaciju za neopravdano dizanje cijena, a što je tražila njezina stranka. Također, tražili su i da se AZTN-u daju dodatne ovlasti kako bi se jače sankcioniralo netržišno ponašanje i potencijalno monopolističko ponašanje maloprodajnih lanaca i banaka, što nije prihvaćeno.

Za razliku od oporbe HDZ-ov Nikola Mažar rekao je da je vlada svojim mjerama u zadnje dvije godine zaštitila više od 800.000 radnih mjesta i više od 130.000 poduzetnika. Također, istaknuo je, imamo kontinuirani gospodarski rast, kontinuirani pad stope inflacije, najnižu nezaposlenost, najveći gospodarski rast u EU i slično.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.