UHLJEBISTAN

Imamo popis: Ove firme su prvo donirale HDZ, a onda uzele naš novac zbog koronakrize

Foto:Sanjin Strukic_PIXSELL/ Index

GORDAN JANDROKOVIĆ, prvi čovjek izbornog stožera HDZ-a, prije tri tjedna je rekao kako HDZ neće uzimati donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa. Izjava se odnosila na doniranje izborne kampanje. No s druge strane, kako pokazuje izvješće HDZ-a o primljenim donacijama za rad stranke od siječnja do lipnja ove godine, HDZ je itekako primao novac od tvrtki koje su primale potpore.

> Jandroković: Donacije smo primili prije nego što su te tvrtke dobile državnu pomoć

No, krenimo redom.

Donirali 20 tisuća kuna, a primili 2,9 milijuna kuna pomoći

HDZ je danas objavio izvješće o primljenim donacijama za prvih pola godine.

>> HDZ dobio 560 tisuća kuna od donatora

Ukupno je skupljeno 559 tisuća kuna, a opet je najveći iznos od tvrtki uplatila tvrtka Radnik i to 30 tisuća kuna. Podsjetimo, građevinska tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca, poznatija kao kupac kompleksa Kamensko u centru Zagreba, godinama je najveći izborni donator HDZ-a. Na čelu tvrtke je Mirko Habijanac koji za sebe kaže da je godinama član HDZ-a te da će to i "ostati do kraja". Radnik je primio potpore za ožujak i to u iznosu od 123.500 kuna za 38 djelatnika, te za travanj 964 tisuće kuna za 204 djelatnika.

Tvrtka AQUAESTIL PLUS registrirana za proizvodnju i trgovinu koristila je potpore u visini od 1,3 milijuna kuna za ožujak i 1,6 milijuna kuna za travanj i to oba mjeseca za 409 djelatnika, odnosno sveukupno 2,9 milijuna kuna. Donirali su HDZ-u 20 tisuća kuna. Prošle godina imali su prihoda u visini od 185,3 milijuna kuna, a zaposleno je bilo 365 radnika. Potpore su dobili za 409 radnika.

Pomoć od 280 tisuća kuna za 70 zaposlenih

Tvrtka Arkada iz Duge Rese financirala je HDZ u iznosu od 20 tisuća kuna. Korisnici su potpora za očuvanje radnih mjesta i to  u travnju 280 tisuća kuna za 70 zaposlenika. Prošle godine imali su prihoda u visini od 49,9 milijuna kuna, a te iste godine imali su zaposlena 79 radnika. Dobit za prošlu godinu iznosila je 2,8 milijuna kuna. Prosječna plaća u toj tvrtki iznosi 6382 kune.

Niskogradnja iz Karlovca prošle je godine imala 28 zaposlenika, s prosječnom plaćom od 3913 kuna, a donirali su HDZ u iznosu od 20 tisuća kuna. Korisnici su potpora za očuvanje radnih mjesta pa su tako u ožujku dobili 107 tisuća kuna za 33 djelatnika te 128 tisuća kuna u travnju i to za 32 radnika.

Na listi donatora i tvrtka brata ministra Grlića Radmana

Agroproteinka koja je uplatila malo više od 27 tisuća kuna bavi se zbrinjavanjem i toplinskom preradom nusproizvoda životinjskog podrijetla te odvozom uginulih životinja, a tvrtka je u vlasništvu brata još uvijek aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana. U toj tvrtki zaposlena je i supruga ministra i to s plaćom od 13.500 kuna. Agroproteinka zapošljava 143 radnika s prosječnom plaćom od 7104 kune. Prihodi su bili u visini od 135,6 milijuna kuna, a dobit 19,6 milijuna kuna. Samo ove godine imali su poslova s državom u visini od 30 milijuna kuna, a gotovo sve bilo je preko Ministarstva poljoprivrede. Nisu korisnici potpora za očuvanje radnih mjesta.  

Osnivači HDZ-a u Dalmaciji donirali 20 tisuća kuna

Tvrtka Excelsus iz Stobreča koju vode Ivica i Drago Tafra donirala je 20 tisuća kuna HDZ-a. Riječ je o osnivačima HDZ-a u Dalmaciji, a njihova tvrtka spominjala se u kontekstu afere prema kojoj je Grad Split dao gotovo 40.000 kvadrata kampa u Stobreču bez kune naknade njihovoj tvrtki. Korisnici su potpora u visini od 128 tisuća kuna za travanj i 110 tisuća kuna za ožujak.

Među donatorima i firma kojoj je isplaćeno gotovo 900 tisuća kuna pomoći

Tvrtka Smit Commerce također je jedna od donatora HDZ-a. Specijalizirani su za prodaju građevnog i instalacijskog materijala potrebnog za gradnju i opremanje kuće ili stana. U 2019. godini uprihodili su 109,7 milijuna kuna, a dobit im je iznosila 621 tisuću kuna. U toj godini imali su poslova s državom u visini od 9,6 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na poslove s Ministarstvom obrane u visini od 6,2 milijuna kuna. U ovoj godini, do sada, imali su poslova s državom u visini od 1,9 milijuna kuna. Zaposlenih je u prošloj godini bilo 111, a prosječna plaća iznosi 6020 kuna. U travnju su im isplaćene 492 tisuće kuna za 123 djelatnika,a u ožujku 399 tisuća kuna.

Pismohrana Servis donirala je HDZ-u 20 tisuća kuna. Riječ je o tvrtki koja zapošljava sedam radnika, a prošle godine imali su prihoda u visini od 8,5 milijuna kuna. Pismohrana Servis koristila je mjere i to 22.750 kuna u ožujku i to za sedam zaposlenika, i 26 tisuća kuna u travnju.

Prošlogodišnja dobit 219 tisuća kuna, HDZ-u donirali 20 tisuća

Dolomit je proizvodno-prometna zanatska zadruga, a prošle godine su imali svega 629 tisuća kuna prihoda, jednog zaposlenog i dobit od 219 tisuća kuna. Donirali su 20 tisuća kuna. Nisu korisnici potpora.

Među donatorima i firma koja radi poslove za državu 

Osječki Hidroing specijalizirana je tvrtka za izradu projektne dokumentacije, tehničkih rješenja i obavljanje stručnog nadzora nad izgradnjom svih vrsta hidrotehničkih objekata. U prošloj godini imali su prihoda u visini od 18,2 milijuna kuna, a zapošljavali su 37 djelatnika. Prosječna plaća isplaćena je u visini od 10 tisuća kuna. Dobit tvrtke u prošloj godini iznosi 1,5 milijuna kuna. Ove godine iz državne riznice, točnije od Ministarstva prometa, dobili su poslove u visini od milijun kuna. Nisu korisnici potpora. 

Pogledajte cijeli popis:

Popis donatori HDZ-a by Index.hr on Scribd

Pročitajte više