HDZ se u Saboru naslađuje zbog Afere Dnevnice: A da mi sad malo govorimo o zločinačkoj organizaciji?

Foto: FAH

DANAS je u Saboru došlo do očekivanog verbalnog okršaja na relaciji HDZ-SDP, i to oko Afere Dnevnice Vlade Zorana Milanovića, u sklopu koje je otkriveno kako je mimo propisa isplaćeno preko 300.000 kuna savjetnicima SDP-ove vlade.

HDZ-ov Jasen Mesić pozvao je institucije da što prije obrade navedeni slučaj.

"Apeliramo da se taj postupak čim prije transparentno privede kraju, da javnost i zastupnici kompletnu istinu saznaju. Nismo došli pozivati na kolektivnu odgovornost s govornice. Nismo to došli raditi, kao što su nas nazivali zločinačkom organizacijom... Mi ćemo poštivati rad hrvatskih institucija, ali apeliramo da naprave posao što prije, i u skladu s pravilima struke.

Problem je da se naše apele, dok smo bili u opoziciji, a vezano baš na tu temu - trošenja državnih sredstava, na reprezentaciju, službene kartice - sustavno ignoriralo. Mi iz Kluba HDZ-a smo u ožujku 2014. godine postavili zastupničko pitanje o tome tko i kako koristi kartice, službene aute... Odgovor nismo dobili godinu i dva mjeseca, tek nakon četvrte požurnice je stigao. Isto pitanje je postavljeno i Milanoviću na aktualnom prijepodnevnu, a on je odbio naše insinuacije da ga to uopće trebamo pitati. Rekao je da ima grešaka, ali da nema kršenja propisa.

Nakon toga je uslijedilo nepravilno korištenje sredstava u Ministarstvu kulture. 

Ne govorimo o kolektivnoj odgovornosti, ali pisani odgovor na ovo zastupničko pitanje je verificirala cijela Vlada. U njoj su potpisana sva ministarstva. Tko od nas više može vjerovati u te brojke? U te odgovore, nakon ove situacije koja se pojavila s putnim troškovima?", upitao se Mesić.

Odgovorio mu je šef Kluba SDP-a Arsen Bauk.

Bauk: Pustimo institucije da rade svoj posao

"Pridružujem se apelu gospodina Mesića, želimo da institucije što prije utvrde o čemu se radi. Ja mogu dati predviđanje, iako nemam kristalnu kuglu. Siguran sam da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Ne mogu biti 100 posto siguran, ali s vrlo velikom vjerojatnošću to tvrdim. Činjenica je da iz nalaza Revizije razvidno da za ovo mjesecima znaju svi osim onih koji se najčešće spominju u medijima. Znali su DORH, Vlada Tihomira Oreškovića, Revizija... U nedjelju smo rekli jasno da ovo nisu podmetanja Vlade Andreja Plenkovića, a današnji blagi ton Jasena Mesića nas učvršćuje u tom uvjerenju. Naravno da će suparnici iskoristiti situaciju da nas kritiziraju, mi bismo i žešće.

Osim apela institucijama, mislim da bi bilo dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao. Apeliramo na DORH da što prije obavi posao, da se ljude koji se spominju ne izlaže nepotrebnom medijskom pritisku i presumpciji krivnje. Sigurno ni njima nije ugodno, jer je po svemu sudeći nešto što se dogodilo mimo njihova znanja i volje. Po pitanju transparentnosti, zato i imamo Reviziju, da utvrdi što se i kako radilo i je li se odstupalo od propisa.

Zahvaljujem medijima što su izvršili svoju ulogu kad su druge institucije već zaspale. Ali ovo je prilika institucijama za popravni, da se krivci nađu, a da se novci vrate u proračun. Dodao bih i kako će novi savjetnik Davora Ive Stiera - Ladislav Ilčić - za 4 godine obavljanja posla dobiti dvostruko veću cifru od one koja se spominje u kontekstu ovog slučaja", zaključio je Bauk.

Pročitajte više