HDZ u Zadarskoj županiji izgubio većinu, u par sati skupio novu s SDSS-om i HSP AS-om

Na fotografiji: Zoran Šikić na sjednici u lipnju Foto: Marko Dimic/PIXSELL

NEŠTO prije 13 sati izabran je novi predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije. Riječ je o dr. Zoranu Šikiću iz redova HDZ-a.

Umjesto tri vijećnika koalicije DSU, HNS, HSLS, tzv. kapovićevaca, HDZ je na samoj sjednici osigurao većinu glasovima Nenada Klarića (HSP AS), Rajke Rađenović iz SDSS-a i Željka Perice, nezavisnog načelnika Općine Polača, piše Zadarski.hr.

Sve troje je diglo ruku pri izboru Šikića za predsjednika. 

"SDSS radi protiv interesa Srba u Hrvatskoj, sram Vas bilo"

Prilikom izglasavanja prvi je istupio Ante Rubeša iz Akcije mladih, rekavši kako je on protiv izbora Šikića za predsjednika i da on predlaže Rajku Rađenović kad je već njena ruka donijela većinu HDZ-u. 

Na to se nadovezao i Marko Pupić Bakrač, koji je rekao kako je karakter HDZ-a da kradu, lažu i trguju. 

"SDSS-ova je politika ogavna, a kad im se to kaže, onda viču da su napadnuti jer su Srbi. SDSS radi upravo protiv interesa Srba u Hrvatskoj! Sram Vas bilo, gospođo Rađenović", vikao je Pupić Bakrač. 

Nakon izbora Šikića za predsjednika vijećnici Akcije mladih su bučno i demonstrativno napustili sjednicu.

Predsjednik Županijske skupštine jutros dao ostavku

Podsjetimo, jutros je dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Antonio Vučetić, jedan od trojice vijećnika s tzv. Kapovićeve liste, na početku Županijske sjednice dao neopozivu ostavku.

Zbog njegovog je poteza HDZ izgubio većinu te su hitno tražili stanku kako bi pronašli rješenje.

Kako je naveo Vučetić, razlozi raskidanja suradnje su neslaganje s većinskim HDZ-om, s kojim nisu mogli pronaći zajednički jezik. 

"Došao je trenutak za prerezati, zato sam dao ostavku"

"Mi smo došli s konkretnim prijedlozima, imali smo programsku koaliciju koja je došla stvarati i raditi na projektima te pridonijeti zajedničkom razvoju županije. Međutim, nakon stisnute ruke i nakon dogovora s našim koalicijskim partnerom, oni su odjednom shvatili da im je jednostavnije ne ulaziti u koaliciju. Po meni je to biti politički varalica", jasan je bio Vučetić.

"Politika koju smo trebali provoditi na raznim razinama i dogovor koji smo imali oko imenovanja u upravnim vijećima u tim institucijama se nisu desili. Već se četiri mjeseca ništa ne događa, a mi na Viru na to nismo navikli. Zato je došao trenutak za prerezati to, ako nešto ne funkcionira, onda ne funkcionira i zato sam dao ostavku", zaključio je Vučetić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više