HDZ-ov Đakić digao tenzije u Saboru: Ne mogu biti svi jednaki u Hrvatskoj!

"DIGNIMO ruke za ustavne promjene jer glas za branitelje je glas za Hrvatsku", tim riječima predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang pozvao je oporbu da glasa za Vladine izmjene Zakona o braniteljima. Naime, Sabor danas raspravlja o prijedlogu Vlade o donošenju Ustavnog zakona koji bi uključivao prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Prava branitelja u budućnosti bi se regulirala Ustavnim zakonom, a prema izjavi premijerke Jadranke Kosor prenošenjem zakona o braniteljima u ustavnu kategoriju dodatno bi se zaštitila ta populacija. Hebrang je danas uvjeravao zastupnike u Saboru da promjene zakona nisu predizborni trik HDZ-a već da je riječ o tome da Hrvatska nikada nije na pravi način odala poštovanje hrvatskim braniteljima.

Đakić opalio po nedomoljubnim grijesima

Unatoč pomirljivom tonu Andrije Hebranga, saborsku raspravu rasplamsao je napad  zastupnika HDZ-a Josipa Đakića na oporbu te je iskoristio trenutak kako bi im nabrojao sve, kako kaže, "nedomoljubne grijehe".

"Ne možemo biti svi u Republici Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava. Nema toga čime bi vi, zastupnice Pusić, osudili hrvatske branitelje da su bili agresori u Bosni i Hercegovini, a vi ste bili u Americi", rekao je Đakić u jednom trenutku. Zastupnici HDZ-a u verbalnoj paljbi sjetili su se djelovanja SDP-a početkom devedesetih godina, a nisu se štedjeli na optužbama.

"Temelj svake pravne države je da su po Ustavu i zakonu svi ljudi jednaki. Možemo biti jednaki i svi ćemo biti jednaki", odgovorila je Pusić Đakiću.

Treba im i oporba

Budući da je riječ o promjenama Ustava, u Saboru je potrebna dvotrećinska većina kako bi prošao prijedlog zakona što znači da "za prolaz" trebaju i glasovi oporbe. Prijedlog zakona odobren je na sjednici Vlade 21. travnja ove godine, a na inicijativu braniteljskih udruga.

"Podizanje branitelja na ustavnu razinu ne znači da će branitelji imati nikakva još dodatna prava ili možda privilegije, već će jedino imati bolju zaštitu postojećih prava", rekao je ministar branitelja Tomislav Ivić pred zastupnicima dok je Vesna Pusić u ime Kluba HNS/HSU-a ponovila da riječ o prijedlogu koji stvara ustavnu nejednakost.

Oporba protiv izborne kampanje HDZ-a


"HNS neće podržati ovu izbornu kampanju HDZ-a", rekla je Pusić s čim se složio i Josip Leko iz redova SDP-a naglašavajući kako je zakon prilagođen "ovim vremenima" a ta su vremena - predizborna.

"SDP je uvijek zagovarao jednakost i ravnopravnost svih hrvatskih građana i na tom stajalištu ostajemo i dalje", rekao je Leko dodajući da je njegova stranka za potpunu integriranost branitelja u hrvatsko društvo. Zastupnik Damir Kajin iz IDS ne vidi dovoljno dobar razlog da bi branitelji preselili u "ustavnu kategoriju" jer je zakon dovoljno jasan. Također je zamjerio vladajućim kako se zapravo koriste "lažnom patetikom" umjesto da pomažu stvarnim djelima. 

"Skinite stigmu i mišljenje građana da ste protiv branitelja pa glasajte za ovaj prijedlog", poručio je Đakić oporbi.  U raspravu se uključio i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker sa zanimljivom usporedbom kazavši kako branitelji ne bi smjeli biti "moneta za podkusurivanje" što oporba konstantno radi.

Burića opet izbacilo

"Ova Vlada godinama nemilosrdno locira, identificira, uhićuje, i transferira u zatvore te presuđuje upravo hrvatskim braniteljima", rekao je Dinko Burić iz HDSSB-a da bi ga predsjedavajući u Saboru Ivan Jarnjak odmah nakon toga prekinuo naglasivši kako u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti te da se to mora poštivati.

"Evo vam žuti karton, a na izborima vas čeka i crveni", rekao je Burić Jarnjaku nakon što ga je ovaj više puta pokušao navesti da prekine svoje izlaganje s obzirom da mu je isteklo vrijeme za raspravu.

"To je tipično za vas. Ja sudim, ja tužim i ja vješam', rekao mu je Jarnjak prije nego što ga je otjerao iz Sabornice.

Pročitajte više