HDZ-ov Đogaš uzurpirao krovnu terasu: "Zajednička je, ali samo ja imam izlaz"

Foto: Index

NAKON što je Index otkrio da je Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, bespravni graditelj i uzurpator zajedničke krovne terase na vrhu stare kamene zgrade u Varošu, Slobodna Dalmacija posjetila ga je u njegovu domu. Obišli su sporne kvadrate.

>> Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za Split, bespravni je graditelj

>> Đogaš nije baš govorio istinu, počeo je graditi i bez dozvola konzervatora

"Tu postoje vibracijski problemi, kad nešto vibrira, zelenilo se teško prima"

Đogaš ih je proveo i pokušao pojasniti što je sve ondje radio a da nije smio. Objašnjenja su zbilja nesvakidašnja. 

HDZ-ov kandidat priznao je novinaru da nije napravio skoro ništa od onoga što su mu konzervatori naredili da popravi još 2009. godine. Na dugačkom popisu stvari koje je morao učiniti nalazilo se uklanjanje vanjskih jedinica klima-uređaja i postavljanje zelenila. Đogaš je ovim riječima objasnio zašto ga do danas nije zasadio: 

"Gledajte, tu postoje neki vibracijski problemi. Zelenilo, kad vibrira nešto, onda se teško prima, ali sve se radi na tome", kazao je Đogaš. Nije precizirao što to vibrira. Dodao je: "Bit će sve kako su konzervatori tražili." A tražili su, podsjećamo, prije punih 13 godina. 

Đogaš nam je lagao da je napravio sve što su konzervatori od njega tražili

U prvom članku kojeg smo objavili na ovu temu donijeli smo i Đogaševu izjavu. Tad je tvrdio da je ispoštovao sve što su konzervatori tražili: 

"Ponavljam Vam da ništa nisam gradio na kući od sto godina, već samo proširio izlaz na svoju terasu za koju su konzervatori dali posebne uvjete uređenja koje sam u potpunosti ispoštovao i dobio potvrdu glavnog projekta što je zapravo građevinska dozvola za takav čin. Sutra šaljem na mail. Nezgodno je da Vam je Grad izvor", govorio je Đogaš prije samo devet dana. 

Novinar Slobodne Dalmacije sad je pitao Đogaša zašto je u razgovoru za Index tvrdio da je terasa njegova, ako ta terasa pripada svim stanarima. 

"Tako ljudi govore, moj dvor, moj šufit, moje stubište. Naravno, svi prostori su zajednički prostori kuće. Terasa je zajednička, a ja sam je nazvao svojom jer se tako u nas kaže kad živite u zgradi: ovo je moje. Ona je od stanara, a jedan stan ima izlaz na nju", zaključio je Đogaš, čiji se stan nalazi u potkrovlju. 

Terasa je zajednička, ali samo Đogaš ima pristup

Na novinarsko pitanje tko koristi terasu, rekao je: "Sve stvari može svatko koristiti, ali neke stvari su vam dostupne samo jednom stanu. Prema tome, to je sve od kuće još uvijek. Kad se završi cijeli proces etažiranja, onda će se znati što je čije. Meni je drago da su se susjedi homogenizirali, jer vide mene kao žrtvu ovdje, jer nisam ništa posebno tražio ni radio", dodao je HDZ-ov kandidat.

Ukratko, Đogaš je uzurpirao krovnu terasu na sličan način kao što je to učinio Marko Perković Thompson na splitskom Žnjanu. Prostor koji bi trebao biti zajednički koristi samo on. 

Đogaš nema suglasnost stanara da samo on koristi terasu

Novinar je pričao i s ostalim stanarima, pitao ih je jesu li suglasni s tim da samo Đogaš koristi terasu koja treba pripadati cijeloj zgradi. 

"Jedan stanar bi je rado za sebe, druga stanarka se užasava bespravne gradnje, treći stanar čak ne zna gdje se nalazi sporna terasa, a četvrta stanarka kaže da prvi stanar ima suglasnost stanara. Uza sve, prvom stanaru je 13 godina bilo premalo da spusti vanjske jedinice svojih klima-uređaja i da odrinu ozeleni nakon što je dobio uvjete konzervatora, a htio bi biti gradonačelnik", zaključuje novinar Sandi Vidulić.

Đogaš priča o besmislenim podmetanjima, lajka mu to ministrica konzervatora 

Pa iako Đogaš 13 godina nije učinio što su mu konzervatori naredili, njemu se zbog toga ništa nije dogodilo. Sad se kandidirao za gradonačelnika, nedavno je pokrenuo Facebook stranicu, a na njoj objavljuje videa u kojima spominje "besmislena podmetanja u politici". Na to je dobio i lajk HDZ-ove Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, u čijem su resoru - konzervatori. 

Pročitajte više