HDZ-ov izumitelj nosio župana na ramenima pa dobio hrpu naše love za selfie stup

Foto: Facebook/Index

LUKA Vuković izumio je solarne stupove koji snimaju selfieje, a tri takva stupa montirat će se u Splitu. Te stupove porezni obveznici platili su stotine tisuća kuna. 

>> Reakcija na članke o selfie stupovima

Kad ne izumljuje stupove, inovativni Vuković vrši dužnost predsjednika mladeži solinskog HDZ-a. Svojevremeno je bio i vijećnik HDZ-a u Solinu.

Princip rada HDZ-ovog izuma je sljedeći: Stup uslika vaš selfie i onda ga pošalje na vaš mobitel. Kojim ste mogli snimiti selfie.

Selfie štap vrijedan stotine tisuća kuna

Stup mladog HDZ-ovca radi isto što radi većina današnjih mobitela koje praktički svaki građanin ima u džepu. Jedina razlika je u tome što prosječan mobitel košta otprilike 200 puta manje. I, ako je suditi po viđenom, kamera na prosječnom mobitelu vjerojatno ima bolju rezoluciju.

Facebook stranica Dnevna doza splitskog nereda objavila je primjer na kojem se vidi kvaliteta Vukovićeve inovacije.

"Savršen selfie"

HDZ-ov izumitelj tvrdi kako njegov stup, kojeg na službenim stranicama reklamira kao "najbolje selfie iskustvo", može raditi i razglednice te vas educirati o lokaciji. Inače, jedan takav selfie stup košta 50 tisuća kuna, a mjesečno održavanje koštat će tisuću kuna.

"Omogućuje turistima da naprave savršen selfie i tako dobiju fotografiju ispred turističke atrakcije na jednostavan i zabavan način besplatno. Fotografiju mogu dijeliti na društvene mreže putem besplatnog interneta, mogu raditi razglednice i slati ih u fizičkom obliku na željenu adresu, a mogu se i educirati o lokaciji jer Look@ je i svojevrsni turistički vodič", kazao je inovator Indexu na predstavljanju svog uređaja prije nekoliko mjeseci.

"Na ideju sam došao prije dvije i pol godine. Šetao sam Zapadnom obalom, vidio sam dvoje japanskih turista kako pokušavaju napraviti selfie s Rivom u pozadini. Nikako im nije uspijevalo. Razmislio sam kakve sve opcije imaju turisti kada se žele fotografirati na nekoj lokaciji. Nijedna zapravo nije rješenje. Tada mi je sinula ideja", rekao je Vuković.

Staro poznanstvo župana i inovatora

Predstavljanje Vukovićevog izuma ovog travnja u Splitu uveličao je i HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Pohvalio je Lukin rad rekavši kako treba prepoznavati takve mlade ljude. 

Međutim, Blaženko Boban već odavno poznaje konkretno ovog mladog čovjeka iz Solina.

Naime, Boban je dugogodišnji predsjednik solinskog HDZ-a. Paralelno uz šefovanje lokalnom strankom, Boban je 11 godina, od 2005. do 2016. godine, vršio dužnost gradonačelnika Solina. Nakon toga podnosi ostavku i služi narodu kao zastupnik u hrvatskom saboru. 

Ako je suditi po Facebook profilu Luke Vukovića, on zdušno podržava rad Bobana i stranke. Tako je 2013. postavio sliku profila u kojoj na ramenima nosi Blaženka Bobana. Fotografiju je u međuvremenu izbrisao. 

Zlatno doba za HDZ-ovog izumitelja

Pobjedom na lokalnim izborima prošle godine, Blaženko Boban je izabran na dužnost župana Splitsko-dalmatinske županije. Službeni mandat započeo je 19. lipnja 2017. godine.

Od tada za mladog izumitelja Vukovića počinje financijski zlatno doba. 

Dva dana nakon početka Bobanovog službenog mandata, Vukovićev projekt LOOK@ d.o.o. od Splitsko-dalmatinske županije dobiva 87 tisuća kuna u sklopu potpore iz "Programa tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija 2014.-2017. u Splitsko-dalmatinskoj županiji".

Istraživanje, razvoj i inovacije

Ove godine, 19. lipnja, Vukovićevi fotostupovi dobivaju dodatnih 28.964 kune i 59 lipa od županije u sklopu Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva.

Sljedeći mjesec, 9. srpnja, iz Županijskog proračuna LOOK@ d.o.o. dobiva novih 50 tisuća kuna. Trošak za selfie stupove je opravdan kao dodjela bespovratnih sredstava iz Programa "Istraživanje, razvoj, i inovacije za 2018. godinu".

Dakle, samo za razvijanje izuma, Vuković je od Županije ukupno dobio 165.964 kune.

Ali, to nije sve.

Uvođenje inovativnih sadržaja

Krajem istog tog mjeseca, 31. srpnja, župan Boban donio je odluku o odabiru projekata i raspodjeli sredstava iz Programa sufinanciranja razvojnih projekata u turizmu na području Splitsko-dalmatinske županije za 2018. godinu. 

Među korisnicima sredstava za razvoj turističke infrastrukture nalazi se i Grad Split, a projekt u koji se ulaže zove se "Uvođenje inovativnih sadržaja u turističku ponudu grada Splita - postavljanje look@fotostupova na tri lokacije". 

Jednostavnije, župan Boban je izdvojio dodatnih 80 tisuća kuna za postavljanje stupova u gradu.

 

Sklopljen ugovor

Nakon toga,  gradski Odsjek za Smart city projekte i digitalizaciju ulaže još 118.125 kuna bespovratnih nacionalnih sredstava u izumiteljski pothvat mladog HDZ-ovca. Splitski gradski vijećnik Renato Čupić ustupio je Indexu materijale u kojima se vidi iznos potreban za postavljanje selfie stupova na tri lokacije u Splitu.

Dakle, samo za uvođenje Vukovićevih "inovativnih sadržaja" u Split, nevezano za razvoj izuma, izdvojeno je dodatnih 198.125 kuna.

Prije nekoliko dana, 14. rujna, sklopljen je ugovor o postavljanju stupova na tri mjesta u gradu u kojemu su zbrojena sredstva od županije zajedno s nacionalnim bespovratnim sredstvima, kaže Čupić za Index.

Vrijednost ukupnog ugovora, s uključenim PDV-om, iznosi 236.250 kuna.

"Budućnost turističke fotografije"

Inače, moto tvrtke HDZ-ovog inovatora glasi: "Mi izumljujemo budućnost turističke fotografije".

"Prije godinu dana sam dao otkaz na poslu kako bih se potpuno posvetio razvijanju uređaja. Proizvod izgleda jako futuristički, htjeli smo da privuče pažnju i da bude atrakcija sam za sebe. Trenutno imamo verziju koja može ići u javnost, želja nam je dodatno razviti hardware i software kako bismo stup još više približili turistima i ono što daje turističkoj zajednici", pričao je Vuković o svom izumu prije nekoliko mjeseci

"Proizvod je jedinstven u svijetu. Postoje slična rješenja, ali ne rade na solarni pogon, ne koriste aplikaciju tako da je Look@ ispred tih proizvoda. Plan je da jedan uređaj ostane u Splitu, vjerujem da će do početka sezone biti postavljen na Poljudu i na Vidilici i u još nekoliko okolnih gradova. Predstavili smo ga i u Zagrebu. Nadam se da će kroz tri mjeseca i tamo biti postavljeno nekoliko komada. Smatram da proizvod ima globalne mogućnosti, ovo je smart city rješenje. Već smo imali neke kontakte iz svjetskih metropola", ispričao nam je tada Vuković.

"Nema veze s HDZ-om"

Kontaktirali smo Vukovića. Odbija povezanost uspjeha svojih stupova s pripadnošću stranki.

"Radi se o proizvodu koji je jedinstven u svijetu. Bila bi sramota za državu da se jedan takav proizvod dovodi u političke konotacije. Na natječaju za inovacije su bile i druge tvrtke koje su dobile novac. Primjerice, Mrvoševe pametne klupe, mobilni interpretacijski centar...", kaže nam on. 

"Tada je na vlasti bio drugi župan. Istina, sredstva su došla dva dana nakon što je Boban postao župan, ali da je bio bilo koji drugi župan, i on bi potpisao", dodaje Vuković.

"To su normalna sredstva koje firme dobivaju od županije. Ovo što se predstavlja da se stupovi postavljaju zbog HDZ-a, ako malo pogledate, u županiji je na 90 posto mjesta HDZ. Najbolje mi je odseliti pa onda ne bi bilo HDZ-a. Ja sam se povukao s političkih funkcija jer se ne želim baviti politikom, a s mjesta predsjednika mladeži HDZ-a ću se maknuti kad mi istekne mandat. U 9. mjesecu su izbori pa se neću kandidirati. Nemam ništa s politikom niti želim što s njom. Ni žena ni ja nismo uhljebi, otpočetka sam privatnik, nikad nismo radili u državnoj firmi", rekao nam je Vuković.

Tržište u Skandinaviji

Pojašnjava da stup košta 50 tisuća kuna, a održavanje takvog stupa iznosi 1000 kuna mjesečno. Kako kaže, tu je uključen besplatan flat internet, serverski prostor za pohranu fotografija koje plaća Microsoftu,  zamjenski dijelovi, održavanje baterije te izlasci na teren.

Pohvalio nam se ponudom za prodaju stupova u Skandinaviji. Kaže kako jedna firma želi prodavati njegove izume u Norveškoj i Švedskoj, međutim, nije nam htio otkriti o kojoj se firmi radi.

Poslali smo upit Gradu Splitu s opširnim pitanjima o detaljima financiranja Vukovićevih stupova. Zanimalo nas je smatraju li da je nabava fotostupova vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna zbilja potrebna u vrijeme mobitela, selfie štapova, GoPro kamera i sličnih pomagala za fotografiranje. 

Lokacije stupova

"Grad Split nabavlja 3 solarna foto stupa LOOK@. Isti će prema planu biti smješteni ispred Stadiona Poljud, na širem području uvale Matejuška te na širem području Prve Vidilice u Park šumi Marjan. Ukupni trošak proizvodnje i instalacije 3 solarna foto stupa iznosi 236.250,00 kn s PDV-om, a unutar čega je i sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije sa 80.000,00 kn.

Grad Split je i do sada podržavao projekte mladih poduzetnika, start-upa te inovatora koji proizvode u Gradu Splitu i okolici. Smatramo start-up scenu izuzetno važnom za budućnost razvoja grada Splita te stvaranje novih radnih mjesta, kao što su solarne i pametne klupe, solarni foto stupovi, pametna javna rasvjeta, pametni sustavi za nadzor parkirališta, brojne aplikacije za unaprjeđenje života građana i slično.

Dodatno, kroz programe razvoja poduzetništva Grad Split potiče razvoj start-upa, a poglavito u pogledu novih tehnologija koje bi mogle donijeti nova radna mjesta i smjestiti ih na područje Tehnološkog parka Split, a koji je u postupku razvoja. Nadalje, temeljem takvog stava, Grad Split je prošle godine bio dobitnik brojnih nagrada za Smart city rješenja, koja pomažu i olakšavaju život našim građanima i posjetiteljima te ćemo isto nastaviti i budućnosti.

Također, TZ Hrvatska (centrala Zagreb), Ministarstvo turizma, TZ Split su dostavili pisma podrške projektu Look@, kao inovativnom rješenju i korisnom marketinškom alatu koji predstavlja zanimljivi i interaktivni način promoviranja destinacije.. Ujedno projekt ima i edukativni karakter jer će posjetitelju, osim fotografije željene atrakcije, pružiti i informacije o istoj, kao i o destinaciji u kojoj se nalazi", glasio je odgovor iz Grada.

Pročitajte više