HDZ-ov ministar: Ništa od nacionalizacije mirovinske štednje

Foto: Pixsell/Neva Zganec

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić rekao je danas da "nema govora" o nacionalizaciji mirovinske štednje, a prozivke za pokušaje nacionalizacije kapitalizirane mirovinske štednje mirovinskih fondova nazvao je "potpuno promašenom i krivom tezom".

Hrvatska je na putu prema OECD-u i jedna je od preporuka da se kapitalizirana štednja puno više usmjeri u vrijednosne papire, ne toliko u državne obveznice, i tu smo preporuku stavili kao mogućnost u predložene izmjene i dopune paketa zakona o kapitaliziranoj štednji, rekao je.

"To nema veze s potrebama Fortenove"

U konkretnom slučaju, radi se o Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima i tu smo stavili da, ako fondovi imaju mogućnost ulaganja u alternativne investicijske fondove s jamstvom države RH, članice EU ili OECD-a, da ulažu pet posto neto vrijednosti imovine kojom upravljaju, rekao je Piletić u izjavi novinarima nakon vladine sjednice.

Svi oni osiguranici koji ne žele da se dio njihove štednje usmjerava u takve fondove imaju mogućnost i zaštitu kroz fond kategorije C u kojima mirovinska društva nisu obvezna imovinu, odnosno kapitaliziranu štednju osiguranika do tog iznosa od pet posto uložiti u alternativne investicijske fondove s garancijom povrata uloženog, navodi.  

Imamo mogućnost na taj način, i želimo potaknuti na višu razinu financijske pismenosti naše osiguranike u Hrvatskoj. S obzirom na to da je do sada postojeći zakonski okvir sve nas koji uplaćujemo u drugi mirovinski stup sprečavao da mijenjamo mirovinska društva koja upravljaju našom imovinom, mogli smo to učiniti samo jednom godišnje, bez naknade, i to u mjesecu u kojem smo rođeni. Rekli smo da se to sada može jednom godišnje bilo kada promijeniti, kazao je Piletić.

"To se radi zbog ispunjavanja preporuka OECD-ja"

Predložili smo i da nije obvezno ulaženje u fond kategorije C pet godina prije stjecanja uvjeta za odlazak u mirovinu s obzirom na to da su prinosi u kategorijama fondova A i B puno viši i samim time se kapitalizirana štednja svih ovih godina puno više oplemenila, veći su prinosi i samim time mogućnost da sutra imamo veće iznose mirovina, naglasio je Piletić. 

Dakle, ako se takav fond pojavi, vlada se na njega odluči ili takva jamstva ponudi neka od drugih EU članica, onda će fondovi A i B kategorije moći uložiti u njih, dodao je ministar.

Odbacio je tvrdnje da to ima veze s potrebama tvrtke Fortenova, nego s ispunjavanjem preporuka OECD-ja da potičući tržište kapitala i ulaganja u vrijednosne papire ostvarujemo puno veće prinose nego što su prinosi mirovinskih društava kod ulaganja u državne obveznice kao najjednostavniji oblik ulaganja.

Dodao je da se time želi omogućiti kvalitetnije upravljanje imovinom mirovinskih društava. 

Pročitajte više