HDZ-ov šef jedne od najsiromašnijih županija kupio pet auta za preko 270 tisuća eura

Foto: Hina, Hyundai

Županija brodsko-posavska, na čijem je čelu HDZ-ov Danijel Marušić, samo je u ovoj godini nabavila automobile u vrijednosti od ukupno 272.705 eura.

Nismo dobili odgovor županije

Prvo su u veljači nabavljeni automobili vrijedni 214.715 eura, a u studenom ove godine nabavljeno je još jedno vozilo, i to rabljeno, vrijedno 57.990 eura. Cijene koje spominjemo uključuju PDV. Index je pitao Županiju brodsko-posavsku o ovim nabavkama, odnosno o potrebi za kupovanjem tako skupih automobila, ali odgovor nismo dobili.

Odgovoreno nam je u petak da je upit zaprimljen, dok nam je župan Marušić u ponedjeljak poručio da će se potruditi da odgovor dobijemo u utorak. Odgovor nismo dočekali do zaključenja teksta.

Ponuda debelo premašila procijenjenu vrijednost

Iz natječajne dokumentacije za aute, nabavljene početkom godine, iščitali smo da su prvo nabavljena četiri električna vozila, modeli Hyundai Kona i Hyundai Ioniq 5. Aute je županiji prodala tvrtka Auto Novaković za 214.715 eura. Njihova ponuda bila je i jedina na natječaju kojim se tražilo da motor automobila bude električni, da ima automatski mjenjač te da vozilo bude novo.

Prvotno je procijenjena vrijednost nabave iznosila 800.000 kn (bez PDV-a), a jedina ponuda koja je stigla nadmašila je procijenjenu vrijednost za skoro pola milijuna kuna. Iznosila je 1,294 milijuna kuna. S PDV-om to je 1,617 milijuna kuna, odnosno spomenutih 214.715 eura.

Prema neslužbenim informacijama, dva automobila voze župan Marušić i njegov zamjenik Marko Šimić. No, iz županije nam nisu htjeli odgovoriti na to pitanje.

Jedna od najsiromašnijih županija kupila zatim još jedan skupi auto

Nedugo nakon toga, krenulo se u nabavku još jednog vozila. Ovog puta radilo se o rabljenom automobilu procijenjene vrijednosti 46.400 eura bez PDV-a. Jedina pristigla ponuda bila je ona Auto kuće Ćirić, vrijednosti 46.392 eura, odnosno 57.790 eura s PDV-om. Index neslužbeno doznaje da se radi o vozilu marke Audi, no iz Županije nam tu informaciju nisu potvrdili.

O svim ovim natječajima nismo pronašli ništa na stranicama Brodsko-posavske županije. Na stranicama pak, stoji tek obavijest o prodaji pet rabljenih automobila marki Ford, Audi i Opel. Ovom prodajom, Županija bi trebala zaraditi oko 11 tisuća eura.

Spomenimo da se radi o jednoj od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj. Prema nominalnom BDP-u po stanovniku i podacima Državnog zavoda za statistiku, Brodsko-posavska županija je na predzadnjem mjestu, a siromašnija je samo Virovitičko-podravska županija.

U Brodsko-posavskoj županiji BDP iznosi 7876 eura po glavi stanovnika, a u Gradu Zagrebu 27.055 eura.

HDZ-ovac kojeg Slavonci uporno izabiru

Tko je župan Marušić? Radi se o HDZ-ovcu koji je na čelu županije od 2009. godine. Ovo mu je peti mandat na čelu ove jedinice regionalne samouprave. Na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. izabran je za zastupnika Hrvatskog sabora.

Rođen je 1972. godine u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Prnjavoru, a diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu te stekao zvanje doktora veterinarske medicine. Na fakultetu je stekao i titulu doktora biomedicinskih znanosti.

Vlasnik je stana u Zagrebu od 58 kvadrata, koji vrijedi 123.100 eura, dok je njegova supruga vlasnica kuće u Novoj Gradiški vrijednosti 52 tisuće eura.

Što se tiče pokretnina, posjeduje osobni automobil Audi Q7 koji se procjenjuje na 16.967 eura, automobil Opel Astra vrijedan 5308 eura te motocikl Suzuki Vstrom 650 vrijedan 3981 eura.

Pročitajte više