HDZ-ov šef nečeg što se zove Zajednica općina je protiv ukidanja općina

Foto: Pixsell/Goran Kovacic/Grgo Jelavic

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina Božo Lasić poručio je danas da ukidanje općina ne bi imalo smisla, već bi ih trebalo podijeliti na velike i male.

Na sjednici Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina razgovaralo se o prijenosu državne imovine na niže razine upravljanja, a članovima su prestavljeni noviteti u vezi raspolaganja državnim zemljištima. Također je razmatran Zakonu o vatrogastvu, na koji Zajednica općina ima neke primjedbe.

"Prava demokracija je tamo gdje se načelnika može povući za rukav"

Na novinarski upit ima li smisla postojanje ovolikog broja općina u Hrvatskoj, Lasić je ustvrdio kako je "prava demokracija tamo gdje se načelnika može povući za rukav i tražiti od njega da se asfaltira ulica ili ga pitati zašto dijete ne može u vrtić".

Smatra kako Hrvatska nema ni previše niti premalo općina u odnosu na druge članice Europske unije. Hrvatska je po broju općina negdje u sredini EU-a dok, primjerice, Francuska ima mnogo više općina, ali radi distinkciju između velikih i malih. Hrvatska, podsjetimo, ima 428 općina.

"Ukidanje ne dolazi u obzir"

"Smatram da bi i Hrvatska trebala napraviti razliku između velikih i malih općina, umjesto da ih se ukida", rekao je Lasić. Neke općine imaju sve prerogative gradova, istaknuo je i kao primjer naveo svoje Konavle koje se prostiru na velikom teritoriju, barataju pozamašnim proračunom i upravljaju sa sedam vrtića.

Ukidanje općina ne dolazi u obzir, ali njihovo funkcionalno spajanje, na kojem se već nešto radilo, svakako je dobro došlo. Konkretno, radi se o javnom prijevozu, pohađanju vrtića i sl. U takvim pitanjima ima mjesta za suradnju među općinama, kazao je Lasić.

Pročitajte više