HDZ-ov šef Rebra o smrtima od legionele: Ne osjećam se odgovornim, legionela je svuda

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Dva i pol mjeseca nakon što je u zagrebačkoj bolnici Rebro, koju vodi HDZ-ovac Ante Ćorušić, umrla žena koja je bila zaražena legionelom, a nakon toga su zabilježene još dvije smrti te više zaraženih, Ćorušić je izašao pred novinare.

S njim je bio i HDZ-ov ministar Beroš, koji ga je branio. U jednom je trenutku Beroš rekao kako su ravnatelji zaduženi za svoje zdravstvene ustanove, otkrio je i da do jučer nije imao pojma o tim slučajevima, ali je svejedno ustvrdio da njegov stranački kolega Ćorušić nije kriv niti je zataškavao smrti u bolnici koju vodi. Osim toga, Beroš je rekao da je Ćorušić ginekolog koji nije tehničke struke pa nije mogao znati....

"Ravnatelj je ginekolog koji nije tehničke struke i nije mogao znati...", rekao je Beroš o širenju legionele putem vodovodnih cijevi u bolnici Rebro.

A što je rekao Ćorušić?

On također tvrdi da nije zataškavao ništa te da su službe koje su za to trebale znati i znale.

"Legionele ima svugdje oko nas, vjerujem u svim bolnicama, smještajnim kapacitetima, avionima... Znamo da se prenosi respiratorno i putem vode, obično tople. Nama se to dogodila u travnju, prva je bila dugogodišnja pacijentica, imunokompromitirana. Napravili smo uzorkovanje vode, na par mjesta smo otkrili legionelu, vjerojatno je voda za tuširanje izvor zaraze. Zadnjih 15 dana nemamo nijedan slučaj zaraze legionelom, mislim da smo to zaustavili. Provodimo pasterizaciju i izmjenu perlatora", rekao je Ćorušić.

"Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti, nažalost, ali to se događa. Vjerujemo da se više neće događati", dodao je.

"Vidjet ćemo što će reći unutarnji nadzor"

"Nisam kontaktirao obitelji. Da se osjećam odgovornim, ne bih danas bio na ovom mjestu. Vidjet ćemo što će reći unutarnji nadzor. Ne osjećam se odgovornim, napravili smo sve što smo trebali. Nama dolaze teški bolesnici koji su se zarazili legionelom, tu ne može nitko pomoći, ni ravnatelj. Ako se utvrdi da sam kriv, sigurno ću podnijeti ostavku, budite bez brige.

Podsjetimo, šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe. Zadnja među njima umrla je 31. svibnja. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su u KBC-u Zagreb jučer popodne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.