HDZ-ov šef Rebra: Zaraza legionelom otkrivena je krajem travnja

Foto: FaH

TROJE bolesnika u KBC-u Zagreb preminulo je nakon što se zarazilo legionelom, neslužbeno je potvrđeno u bolnici iz koje su prethodno objavili da je ukupno pet bolesnika zaraženo legionarskom bolešću.

Iako su svi mediji prenijeli da su zaraženi pacijenti preminuli danas, iz priopćenja KBC-a Zagreb ispada da je do smrti došlo ranije. I to više od mjesec dana ranije.

U priopćenju koje potpisuje šef KBC-a Zagreb Ante Ćorušić navodi se da je krajem travnja izolirana legionela iz zaražene pacijentice koja je preminula. Dodaju da su preminule još dvije osobe, ali ne navode kada točno. Kako god, iz bolnice su najavili presicu u 17 sati koju ćete moći uživo pratiti na Indexu.

"Legionelu smo izolirali krajem travnja"

"Krajem travnja ove godine u imunokompromitirane bolesnice koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, izolirana je Legionella iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je nažalost preminula.

Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje 'antilegionela programa' od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica 'perlatora' na slavinama. 

"Izvršena je kontrola vode"

Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti, (bolesnici oboljeli od uznapredovalih malignih bolesti, od kojih su nažalost dvije osobe preminule). 

Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom Legionelle. 

Prema napucima HZJZ-a izvršena je kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima. 

Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro", stoji u priopćenju KBC-a Zagreb koje potpisuje šef Ante Ćorušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.