HDZ-ov šef splitske Hitne o smrti Matijanića: Nije bilo nepravilnosti

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NOVINARKA Al Jazeere Balkans Marina Barukčić Stričević objavila je na Facebooku da je o slučaju postupanja Hitne pomoći prema pokojnom Vladimiru Matijaniću razgovarala sa šefom splitske Hitne pomoći, HDZ-ovcem Leom Luetićem.

Luetić je za Al Jazeeru rekao da nije bilo nepravilnosti. Status novinarke Barukčić Stričević prenosimo u cijelosti: 

"Leo Luetić, šef Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije za Al Jazeera Balkans općenito o slučaju postupanja hitne pomoći prema preminulom kolegi Vladimiru Matijaniću: "Prema uvidu u dokumentaciju i prema izjavama onih koji su sudjelovali u intervenciji - dispečera i službujuće liječnice - nije bilo nepravilnosti. Mi smo imali samo dva poziva telefonom, na oba poziva smo išli na intervenciju tima 1 hitne medicine koji imaju liječnika u svom sastavu.

Prvi put je utvrđeno da su vitalni parametri pacijenta u redu, poziv je bio da boluje od Covida i da se ne osjeća dobro. Napravljen je pregled, uzeti su vitalni parametri koji su bili uredni, bolesniku je dan jedan lijek za terapiju i dani su mu naputci. Ostavljena mu je uputnica u slučaju da mu ne bude bolje, uz naputak da se ponovno jave na 194. Nakon toga je nakon sat i pol vremena uslijedio drugi poziv i ponovno je otišao tim 1.

Pacijenta je htio odvesti u bolnicu, međutim tijekom postupka i pripreme za transport došlo je do aresta, pokušana je reanimacija i reanimacija nije bila uspješna. To je sve što ja za sada znam. Aktivirana su tijela Zavoda, unutarnji nadzor, tijela za kontrolu kvalitete i više ćemo informacija imati za par dana kad se sve završi.

- Pitanje: Pretpostavljam da ćete sve telefonske pozive, kojih je navodno bilo puno prije izlazaka na teren, morati preslušati?

- Luetić: Sve ćemo mi preslušavati, za sada nisu nađena, s ova dva telefona s kojih su uslijedili pozivi za informacije, dispečeri nisu taj dan našli drugih nekih poziva, a mi ćemo pogledati detaljno sve.

- Pitanje: Samo dva poziva imate zabilježena?

- Luetić: Tako je.

- Pitanje: Kad je u pitanju osoba ovako imunokompromitirana s autoimunom bolesti, postoje li možda drugačija postupanja prema takvim pacijentima?

- Luetić: Čujte, ne bih ulazio u detalje na sve će odgovoriti tijela ustanove i inspekcija Ministarstva zdravstva koju očekujemo", objavila je novinarka na Facebooku.

 

Pročitajte više