HDZ-ov suzbijač opojnih droga: Mi duuuvamo dok nam ne postane loše

JEDINO što nikad ne izda to je rizla,
Pa je vlažim i ližem ko da je pizda, 

Može papirić ili što god duža rola, 
Bez obzira na robnu marku da se srola
Di je kontrola?
(...)
U znaku cvijetka ja živim od petka do petka
Neću stat ni u trenutku kad ostanem bez imetka
Nema metka koji me može zaustavit
Da svaki dan u životu prestanem slavit
(...)
Papiri nam se troše, 
Mi duuuvamo dok nam ne postane loše, 
Mada je ilegala - Nama je dobro! 
I možda ne bi bilo rata da ju je probo i Slobo
(...)
Volimo nju - ko gitaru što je volio Jimmy, 
Htjeli bi nju - ko što bi htjeli rasti Eskimi, 
Želimo nju - ko što šupak Shorty želi intervju
(...)
Da znam kod koga raste ošo mi je prvi brat', 
Dao svakom šat, a ako ostane za poslije, 
Neka me hapse! Ionako odavno već imam dosje, 
A i pravo glasa kad god ima grassa
Hvatam se za nju, za moju stabljiku spasa
(...)
Kad taj veseli smotuljak pošaljem na đir
Iz ruke u ruku, na razne načine vuku
Dim u pluća uživajući u mom reaggae zvuku
Zaborave muku
A tome zaslužan je list, čije vrhove kad pušim

HDZ ne zna

 

Dakle. Ovo su stihovi pjesme "Evergreen" iz 2004. godine koje je hip hopper Dalibor Bartulović Shorty pjevao na svom albumu "Metar 68". Taj album je promaknuo običnog vinkovačkog dečka koji se potuca po lokalnim radio postajama u najjačeg hip hoppera te godine. Upravo su poslovični "djeca i mladež" bili njegova najvjernija publika koja je skandirala na koncertima.

No, tri godine kasnije i puf - Shorty se stidljivo smiješi kamerama u Tajništvu HDZ-a pokraj ponosne potpredsjednice HDZ-a i predstojnice Vladinog ureda za suzbijanje droga Jadranke Kosor, koja ne može dočekati trenutak da nam otkrije tajnu - Shorty je nositelj projekta za suzbijanje opojnih droga. Neke detalje projekta prije novinske konferencije, kao na primjer da se radi o predstavi koja će obići 33 hrvatska grada i da se zove "Probaj sve, samo drogu ne", jednostavno nije mogao izdržati i ne objaviti novinarima presretni glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček.

"Radi se o važnom, ozbiljnom i sjajnom projektu za suzbijanje droga", kazala je uvodno Kosor i dodala da je poruka njezine stranke da su oni protiv legalizacije i dekriminalizacije opojnih droga, i da je divno što je Shorty pristupio sa idejom o predstavi za djecu i mladež, jer je on "netko tko je poznat, popularan i mladima blizak", te je zbog toga važno da im on kaže kako je droga "apsolutno zlo".

HDZ (sa)zna(je)

Međutim, nakon uvodnog govora hip hopera bliskog mladima u kojem je rekao kako mu je "drago što je HDZ prepoznao projekt", uslijedila su novinarska pitanja, iz kojih se moglo primijetiti ono što HDZ nije uspio prepoznati.

Potpisana novinarka ga je upitala što znače neki od njegovih stihova na kojima je zaradio prvi ozbiljniji novac u glazbenom svijetu. "Prepoznatljiv sam k'o da sam iz HDZ-a, kao da sam najbolja stvar nakon PDV-a", "Europa je šupak, a mi bi silno u tu guzicu", ili stihovi upućeni tada maloljetnoj Claudiji Beni "Na nju mi se ne bi digo ni u pauzi u smjeni", ili onih upućenih Carli del Ponte "Baba kojoj ne znamo spol", ali prije svega - poruka jedne od njegovih pjesama sa "1,68", da bi političarima bilo bolje da puše travu, jer Shorty "Voli zeleno".

Taoci droge i "Pjesničke slobode"

"To je pjesnička sloboda, ne morate se složiti sa mnom", odgovara Bartulović. "Došao sam ovdje govoriti o predstavi, a ne o tim stihovima", kaže Shorty, što je, sudeći po licima HDZ-ovaca bilo nešto o čemu se nikako ne bi trebalo govoriti, pa je Goran Grošinić ček i pokušao prekinuti presicu jer "nema više vremena".

HDZ zna (minirati vlastiti argument protiv SDP-a)

Na to se upliće Jadranka Kosor i viče - "Ja ću odgovoriti!", i ispaljuje nešto što se u potpunosti kosi sa krilaticom Ive Sanadera "Ja nisam pušio joint", što cijelo vrijeme predbacuje predsjedniku SDP-a, Zoranu Milanoviću.

Kosor je pred očima javnosti kazala kako nije važno ono što je bilo prije nekoliko godina, nego se sada treba gledati u budućnost. Time je, po mišljenju okupljenih, minirala glavni argument koji HDZ koristi u svojoj negativnoj kampanji.

Nakon toga, ostalo je samo da se popravi šteta, što je bilo teško "jer nije bilo vremena". Upitana o tome vjeruje li HDZ zbilja u ono što piše na njihovom novom predizbornom plakatu, a to je sugestija da SDP planira legalizirati lake droge. Naime, HDZ uporno izvrće SDP-ov stav da se posjedovanje lakih droga treba dekriminalizirati, i nikada nisu spomenuli legalizaciju.

Kopernikanski obrat u tri godine

"Mi govorimo na temelju iskustava i političke prakse", kaže Kosor, iako u svijetu nema niti jedne države u kojoj su legalizirane lake droge. Dodaje da se SDP "žestoko zalaže za dekriminalizaciju, što stručnjaci smatraju da je loše". Kosor kaže da je drogu u životu vidjela jednom "u bočici" na predavanju u gimnaziji njezinog sina. Upitan o tome kakva iskustva ima Shorty, hip-hoper odgovara bez slikovitih opisa.

"Oslonjen na svoje iskustvo, mogu reći samo da se treba probat sve ali drogu ne", kazao je Shorty. Našoj redakciji nije htio ostaviti broj mobitela, a kada smo ga kasnije zvali, isti mu je bio isključen.

Nesumnjivo je da je u pravu. No, ako je istina ono što je rekao, da za 33 koncerta po cijeloj Hrvatskoj neće dobiti nikakav honorar, osim nadoknade putnih troškova za njega i ovu HDZ-ovu predstavu, onda se postavlja pitanje: Što je dovelo do ovog kopernikanskog obrata u njegovoj paroli koju je sročio djeci i mladeži zbog novca:

"Jebo politiku, vodimo ljubav, a ne rat;
Slobodu svakom živome biću treba dat
Jer nam je trava uvijek in,
Kol'ko smo napušeni, Mi smo evergreen".

I, naravno, koliko HDZ uopće zna? O glazbi i drogama.

Ana Benačić
Foto: I.L.

Pročitajte više