HDZ-ov župan je opet lagao. On je kriv za nesreću, policija mu uzela vozačku i auto

Foto: PIXSELL

Vukovarsko-srijemska policija objavila je detalje prometne nesreće u kojoj je sudjelovao župan Damir Dekanić.

Policija je potvrdila da je upravo on skrivio nesreću. I to pijan, opet. 

Priopćenje policije

"Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 53-godišnjak, župan Vukovarsko-srijemske županije, izazvao prometnu nesreću u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno i nastala je materijalna šteta.

Naime, 53-godišnjak je 19. lipnja oko 21,25 sati upravljao osobnim automobilom marke "Renault" vinkovačkih registracijskih oznaka s prisutnošću alkohola u organizmu u iznosu od 0,84 g/kg, a kretao se državnom cestom D-46 u smjeru Jarmine.

Dolaskom do dijela ceste gdje se obavljaju radovi, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, gustoći prometa i vidljivosti, tako da može pravodobno zaustaviti vozilo pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku", stoji u priopćenju policije.

"Uslijed toga, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog automobila marke "Peugeot" vinkovačkih registracijskih oznaka kojim je ispred njega upravljao 29-godišnjak s prisutnošću alkohola u organizmu u iznosu od 2,12 g/kg, koji pritom nije koristio sigurnosni pojas. Automobil 29-godišnjaka odbačen je unaprijed te dolazi do udara u stražnji dio osobnog automobila marke "Citroen" vinkovačkih registracijskih oznaka kojeg je u koloni vozila zaustavio 30-godišnjak, a zatim u nastavku kretanja njegovo vozilo udarilo je i u stražnji dio osobnog automobila marke Opel vinkovačkih registracijskih oznaka, kojeg je ispred semafora zaustavio 58-godišnji vozač.

U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđeni 30-godišnji vozač i troje putnika u njegovom automobilu (31-godišnjakinja i dvoje djece) te 29-godišnji vozač, a liječnička pomoć im je pružena u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci", javlja policija.

"53-godišnjaku i 29-godišnjaku su u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci uzeti nesporni uzorci krvi i urina radi vještačenja na prisutnost alkohola u organizmu te su uz Naredbu smješteni u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također su im privremeno oduzete vozačke dozvole te osobni automobili kojima su upravljali.

Po zaprimanju rezultata analize krvi i urina protiv obojice slijede odgovarajuće prijave uz izricanje i zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama", priopćila je policija. 

Jučer lagao da nije on skrivio nesreću

Dekanić je jučer za portal 24 sata rekao da nije on skrivio nesreću, a kad su ga pitali je li pao na alkotestu, dao je bizaran odgovor:

"Ne znam što bih rekao, vode me da dam uzorak, pa ćemo vidjeti."

HDZ-ov župan ranije pijan skrivio prometnu pa lagao i zataškao. Nije izbačen iz stranke

Podsjetimo, Uskok je protiv Dekanića podignuo optužnicu pod sumnjom da je izazvao prometnu nesreću, a potom to zataškao.

Riječ je o poznatom slučaju u kojem se na optužnicu čekalo godinu i pol dana. Za to vrijeme nije bilo nikakvih službenih informacija, a na konstantne upite, koje je Index mjesecima slao Uskoku, dobivali smo samo odgovore "da su izvidi u tijeku". 

HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije kazao je tada, nakon jedne prometne nesreće u kojoj je razbijena službena Škoda, da je automobil vozio njegov rođak. No priča je od početka bila sumnjiva. S vremenom su se javili svjedoci koji su tvrdili da je vozio pijani HDZ-ov župan te da je naknadno zvao rođaka kako bi sebe lišio odgovornosti.

Optuženi i policajci zbog zataškavanja nesreće

Prometna koju je Dekanić skrivio dogodila se u travnju 2022. godine, a Uskok je optužnicu podigao 30. listopada 2023. godine. 

Dekanić je prvooptuženi. Drugooptužena je vlasnica vozila u koje se Dekanić pijan zabio, a trećeoptuženi je rođak koji je lagao da je on vozio. Optužena su i trojica policajaca za koje se sumnja da su zataškavali cijeli slučaj. 

Ni to nije sve. Dekanića Uskok tereti i za prevaru oko osiguranja.

Hoće li HDZ i danas stati iza njega, vidjet ćemo uskoro.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.