HDZ-ova koalicija želi zabraniti festival na Cresu: "Djeca su izložena perverzijama"

Foto: Instagram/Cres Fringe Festival

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Cresa tijekom posljednje točke dnevnog reda 24. sjednice, koja je sazvana za četvrtak, raspravljat će o Fringe Festivalu. Riječ je o festivalu koji se u tom gradu održava od 2022. godine, a ove je godine zakazan od 20. do 29. svibnja.

Festival okuplja umjetnike iz burleske, cirkusa i kabarea iz raznih krajeva svijeta, koji nastupaju na otvorenim terasama restorana i kafića u Cresu. Ovaj događaj se ističe kao mjesto gdje se susreću i povezuju umjetnici, filmski stvaraoci, glazbenici i kulturnjaci, nudeći priliku za sudjelovanje u brojnim radionicama i prezentacijama te za upoznavanje s creskom i hrvatskom kulturom.

Međutim, Klub vijećnika HDZ – Hrast - Hrvatski suverenisti iznio je prijedlog za zabranu održavanja navedenog festivala na javnim površinama Grada Cresa, u prostorima koje Grad posjeduje te u trgovačkim društvima koja su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Grada. Kao obrazloženje svog prijedloga naveli su tvrdnju da festival u stvarnosti promovira potpuno suprotne vrijednosti od onih koje javno ističe.

HDZ-ovoj koaliciji smeta "neumjesni sadržaj" 

"Ovaj je festival sveprisutan i vidljiv ne samo korisnicima ugostiteljskih objekata već i svim prolaznicima, starijima, a i onim mlađima i to je ono što predstavlja najveći problem: dostupnost jednog takvog neumjesnog sadržaja našoj djeci. Ti sadržaji su neprimjereni plesni performansi praćeni neukusnom golotinjom (npr. plesačica u tangama i s cvjetićima na bradavicama) i povicima upitnog morala koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže, idu s roditeljima ili prijateljima na sladoled ili do trampolina", navodi se u prijedlogu zabrane. 

Tvrde da se festival ne može izbjeći, da je "pun vulgarnosti i perverzija" kojima su izložena djeca. 

"Upravo zbog nemogućnosti izbjegavanja Festivala jer se radi o javnim prostorima dostupnima svim prolaznicima, a koji svojim sadržajima i načinom izvedbe izaziva negodovanje pa i zgražanje velikog dijela naših sugrađana, ali i gostiju (turista), osjetili smo se dužnima predložiti Gradonačelniku i Gradskom vijeću da raspravom pokušaju donijeti odluku je li održavanje ovakve vrste festivala ono što je Cresu zaista potrebno i želimo li svoju turističku ponudu temeljiti na jednom ovakvom sadržaju?" piše HDZ-ova koalicija.

"Želimo li da djeca budu izložena ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije?"

"Želimo li da djeca u jednom gradu – Prijatelju djece budu izložena jednom ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije? Pomicanje termina održavanja u kasnije sate što se uradilo lani nije rješenje. Zašto djeca ne bi nakon 21 h, recimo prošetala sa svojim roditeljima do centra grada? Nije zanemarivo ni to što svoje nezadovoljstvo i neshvaćanje za potrebom ovakvih sadržaja iskazuju i naši gosti (turisti) koji se žale na buku koju izvođači svojim povicima i glazbom, a onda i reakcijama gledatelja uzrokuju do kasno u noć", navodi se u prijedlogu zabrane festivala. 

HDZ-ova koalicija, koju u pokušaju zabrane Fringe Festivala predvodi vijećnik Roby Orlić, tvrdi da se performansom koji izvode sudionici ovog festivala direktno narušavaju i ugrožavaju prava djece, ali i ostalih građana koji su "izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima". Pritom se pozivaju na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i Konvenciju o pravima djeteta. 

Pročitajte više