HDZ-ova vijećnica na općinskom zemljištu bespravno sagradila terasu

Foto: Index

UZ KUĆU općinske vijećnice Općine Raša Admira Žakule, ujedno i predsjednice lokalnog HDZ-a, bespravno je na općinskom zemljištu izgrađena terasa. Informacija je to koju je Indexu dojavio dio mještana ovog istarskog mjesta.

Postupak legalizacije traje sedam godina

Zanimljivo je i da postupak legalizacije traje već sedam godina.

Konkretno, terasa veličine 30-ak metara četvornih sagrađena je na prijelazu između 2013. i 2014. godine. Općina je te 2014. godine prijavila bespravnu gradnju. Slučaj je prvo bio na Agenciji za ozakonjenje u Zagrebu, koja ništa nije riješila do srpnja 2019. godine, kada se - ukinula.

Predmet se vratio u Istarsku županiju, a rješenje je doneseno tek u svibnju 2021. godine. Stranka se žalila na rješenje, pa dokumentacija završava na drugom stupnju u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje se još očekuje da donese odluku.

Dakle, sedam godina kako bi se legalizirao ili ne bi legalizirao objekt od tridesetak kvadrata.

HDZ-ovka: To su političke spletke

Nazvali smo Admiru Žakulu, koja je, inače, na nedavnim lokalnim izborima bila kandidatkinja za načelnicu Općine Raša.

"To su vjerojatno političke spletke", rekla je na početku razgovora Žakula.

"Donji stan je napravio nadstrešnicu, a ja sam, u dogovoru sa stanarima koji su kat ispod, napravila balkon. I to po savjetu građevinskog inspektora, jer da bih imala balkon, trebala sam postaviti ogradu. U tijeku je legalizacija. Načelnica Glorija Paliska je ta koja radi sukobe. Vjerojatno je ovo zbog mog vijećničkog pitanja, pitala sam na prošloj sjednici Općinskog vijeća zašto se vlast ne ponaša prema svim građanima jednako. Interesantne stvari su napravljene od nje i njenih članova obitelji", kazala je Žakula.

"Neki imaju kuće u vrtu"

"Moj nećak je stavio tlakavce u vrtu da ne hoda po blatu pa je na suđenju. A neki imaju kuće u vrtu, kuće iza kuće. Imate u Raši svašta", govori.

Pitamo je kako komentira da je njezina gradnja na općinskom zemljištu.

"Općina drži u vlasništvu okućnice kod zgrada, međutim kod mene se radi o balkonu što je prinudna okućnica koja bi trebala pripadati stanu, a ostatak je zemljište koje se vodi pod općinom. Od mene postoji zahtjev da mi se dodijeli i čestica", pojasnila je Žakula, dodajući da u Raši ne postoji ni Prostorni plan te da u cijelom naselju vlada veliki nered.

Općina: Više smo puta slali požurnice

Obratili smo se i Općini Raša.

"Općina Raša je još davne 2014. godine izvršila nadzor nad bespravno izgrađenom terasom te proslijedila Građevinskoj inspekciji na postupanje. Stranka za koju pitate od tada pokušava legalizirati objekt i pri Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada i pri nadležnom Upravnom odjelu Istarske županije. Općina Raša je više puta slala požurnice i tražila da se predmet riješi", napisali su iz općine.

"Nakon punih 7 godina, u svibnju ove godine doneseno je rješenje o odbijanju ozakonjenja jer je terasa izgrađena poslije 2011. godine, na koji se stranka žalila, pa je cjelokupna dokumentacija u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine", naveli su.

"Naprosto je neprihvatljivo da proces za jednu običnu terasu traje punih 7 godina"

"Općina Raša ovom prilikom izražava žaljenje zbog bespravne gradnje. Naprosto je neprihvatljivo da proces za jednu običnu terasu traje punih 7 godina. Tim više jer je stranka i vijećnica Općinskog vijeća Općine Raša i predsjednica podružnice HDZ-a u Raši. A sve se to događa u Raši, koja se od 2014. godine štiti kao kulturno dobro od lokalnog značenja, a odnedavno je upisana u Registar kulturnih dobara RH", napisali su iz Općine Raša.

Županija: Zahtjev za legalizaciju je bio nepotpun

Pitali smo i Istarsku županiju da se očituje o slučaju, a iz odgovora je razvidno da je zahtjev podignuo član Žakuline obitelji.

"Na ime podnositelja Admira Žakula Istarska županija u sustavu nema evidentiranih zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju (ozakonjenje). Na području naselja Raša, za predmetnu izgrađenu terasu, ispred Istarske županije vodi se upravni postupak ozakonjenja temeljem zahtjeva predanog 2018. godine, na ime drugog podnositelja zahtjeva", stoji u odgovoru.

"Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, Odsjek za prostorno uređenje i gradnju Labin, 20. svibnja 2021. godine donio je Rješenje o odbijanju predmetnog zahtjeva jer je bio nepotpun", kažu u županiji.

"Na rješenje o odbijanju pravodobno je podnesena žalba, a koja je, u skladu s uputom o pravnom lijeku, 29. lipnja 2021. godine upućena na rješavanje drugostupanjskom tijelu (Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine)", zaključuju u odgovoru županije.

Pročitajte više