HDZ-ovac Anton Kliman gradi 37 luksuznih apartmana na gradskom zemljištu

Foto: Index/Fah

Anton Kliman, saborski zastupnik HDZ-a i nekadašnji ministar turizma u vladi Tihomira Oreškovića, kojeg je u visoku politiku lansirao Tomislav Karamarko, upravo gradi 37 luksuznih apartmana u istarskom naselju Barbariga, kod Vodnjana, i to na gradskom zemljištu koje je Klimanova tvrtka Barbariga Nova dobila na upotrebu uz pravo građenja na 66 godina 2017. godine. A te 2017. godine on je bio saborski zastupnik HDZ-a.

Agencija za prodaju nekretnina te je apartmane nedavno oglašavala, a kako je pisalo u oglasu, cijena je bila od 5000 do 7500 eura po kvadratu. Veličina apartmana je od 48 do 114 četvornih metara, a s najviših katova apartmanske zgrade pruža se pogled na Brijune. 

Nakon upita Indexa oglasi su maknuti, a Kliman, koji je prvotno tvrdio da će prodajom apartmana koji su u izgradnji financirati nastavak izgradnje cijelog kompleksa, mijenja retoriku pa Indexu objašnjava da su oglase postavili samo kako bi ispitali tržište. 

Kliman je već imao problema s dugovanjima, koji su mu u većoj mjeri bili otpisivani, a porijeklo njegovog kapitala za tolike građevinske zahvate, uključujući i trenutnu izgradnju gotovo 40 apartmana uz more, još nije jasno. 

Apartmane gradi jedna od nekoliko Klimanovih tvrtki Barbariga Vitality, osnovana 2019. godine, iako je koncesiju na zemljište dobila druga tvrtka Barbariga Nova. Uz to, Kliman je preko odvjetnika Marina Fole, kojem je prenio upravljačka prava, vlasnik i tvrtki Barbariga Turist i Barbariga Hospitality. Posljednju je osnovao 2021. godine. 

Iako se recentna Klimanova poslovna aktivnost doima pokrivenom ugovorom između njega i Grada Vodnjana iz 2017. godine, zanimljivo je da je njegova tvrtka donedavno javno prodavala apartmane koji se grade na gradskom zemljištu iako on zemljište tek može otkupiti po tržišnim cijenama ako tako odluči posebno tijelo na razini Istarske županije koje se bavi prodajom javnog zemljišta.  

Gradnja je u punom jeku; Foto: Index 

Ali to nije najvećih poslovni problem najutjecajnijeg istarskog političara. On, naime, prodaje nešto što formalno ne postoji. 

"Ovdje bi se kupcu kojem stvarno treba stan mogao nametnuti sljedeći problem. Investitor već sada prodaje stanove, a pri tome stanovi ne postoje. Kupac kupuje nešto što ne postoji. Kupac se izlaže riziku da uplati na stotine tisuća eura, a da se nikada ne useli u stan. Izlaže se riziku da se prodavatelju nešto, ne daj Bože, nepredviđeno dogodi pa da investicija, a njome i ranije uplaćeni novac, propadnu. 

Naime, činjenica da je on dobio pravo građenja, da je dobio građevinsku dozvolu i započeo gradnju ne znači ništa sve dok se stanovi ne izgrade i ne dobiju uporabnu dozvolu. Jedino tada postoje. Trenutno su znanstvena fantastika, ali to nije naš problem – to je problem kupaca", kaže za Index poznata splitska arhitektica Mariana Bucat. 

"U svakom slučaju, ne radi se o neobičnoj praksi. Puno je primjera da se stanovi prodaju prije nego što su izgrađeni, a puno je i primjera da se onda kasnije kupci žale kako su prevareni", dodaje Bucat. 

Osim toga, da bi apartman bio etažiran, s tim se moraju usuglasiti svi suvlasnici i svakome pripada dio zemljišta na kojem je zgrada sagrađena, a zemljište je, kako znamo, u vlasništvu Grada Vodnjana.

Apartmane stavio na prodaju pa povukao oglase 

Nakon Indexovog pitanja riječkoj tvrtki Spatium nekretnine, koja je oglašavala prodaju apartmana s preciznim cijenama prije mjesec dana, oglasi tvrtke Barbarige Vitality uklonjeni su sa službenih stranica i internetskih tražilica za prodaju nekretnina. U upitu smo ih samo pitali prodaju li te nekretnine posve legalno.

Doduše, internet dugo pamti pa se može pronaći podatak da u projektu Barbariga Vitality luksuzni apartman, prvi red do mora, broj A31 stoji 699.969 eura. Apartman A28, prodavan preko iste tvrtke za nekretnine i jednog internetskog oglasnika, prodan je za 418.988 eura. Apartman A31 sastoji se od tri sobe i veličine je 115 kvadrata, dok se apartman A28 nalazi na drugom katu, ima dvije sobe i 75 četvornih metara.

Ipak, na YouTube stranici Spatiuma još uvijek je moguće vidjeti videoreklamu za Klimanove apartmane. U videu se, između ostalog, navodi da su apartmani podijeljeni u pet kategorija - Life, Life +, Superior, Superior + i Premium. Također se ističe da svi stanovi imaju pogled na more. 

Odluka donesena za vrijeme bivšeg IDS-ovca kojeg je istraživao Uskok zbog sumnje u pogodovanje Klimanu 

Odluka o davanju gradskog zemljišta na upravljanje Klimanu donesena je dok je gradonačelnik Vodnjana bio Klaudio Vitasović, IDS-ovac kojeg je istraživao Uskok zbog, između ostalog, sumnje u pogodovanje gradske uprave Klimanu u njegovom projektu Vitality. 

Sumnju u pogodovanje pobudilo je dugogodišnje izlaženje u susret gradske uprave Klimanu i uvjeti natječaja na koje se mogao javiti samo on iako nije imao novca za ostvarenje tog projekta. Vitasović je ove godine izbačen iz stranke. 

No uz Vitasovića i niz nižepozicioniranih službenika, od kojih su neki i uhićeni krajem lipnja 2022. godine, pod istragom USKOK-a i PNUSKOK-a našao se i zastupnik Kliman. Mediji su tada izvijestili kako je tom prilikom policija oduzela dokumentaciju vezanu upravo uz projekt Barbariga Vitality, i to zbog sumnji na pogodovanje Antunu Klimanu. 

Sumnja na pogodovanje zasnovana je na tome da je bivši gradonačelnik Vitasović na štetu Grada Vodnjana išao na ruku Klimanu, koji nije imao sredstava za takav projekt te je tijekom istrage USKOK-a objavljeno da se na natječaje mogao javiti samo HDZ-ov zastupnik, da je dolazilo do propusta u upravnim poslovima i da je Ugovor o pravu građenja trebao biti raskinut uz naplaćene penale. Penali nisu naplaćeni, dok je tvrtka Antona Klimana bila dužna plaćati koncesiju 140 tisuća kuna godišnje.

Foto: Index 

Slučaj je vrlo brzo sklonjen s radara - o njemu se prestalo izvještavati u nacionalnim medijima, Klimana je štitio zastupnički imunitet te je u međuvremenu krenula izgradnja i prodaja luksuznih apartmana u naselju Barbariga, koji se ne mogu prodavati jer uopće ne postoje dok se ne izda uporabna dozvola. 

Na upit Indexa u kojoj je fazi istraga USKOK-a u slučaju Vodnjan, odgovor nije stigao ni iz DORH-a, a ni iz samog USKOK-a. Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin uputila nas je na Općinski DORH u Puli, gdje je Slavica Đokić, općinska državna odvjetnica, potvrdila da je pitanje proslijedila USKOK-u. Isti upit Index je poslao glasnogovorniku USKOK-a Sergeju Abramovu, ali on se nije oglasio ni pisanim putem niti se želio javiti na telefon.

"Sve je po propisima"

Današnji nezavisni gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio nije želio odgovarati na pitanja o tom grandioznom turističkom pothvatu. Komentar nije imao ni istarski župan Boris Miletić. Ali zato se investitor Anton Kliman, predsjednik HDZ-a Istre i po mnogima najutjecajniji istarski političar, rado odazvao na razgovor s Indexom.  

"Sve je po propisu. Projekt sam započeo još 2013. godine kada nisam bio aktivan u politici, ali točno je da sam koncesiju dobio 2017. kada sam bio zastupnik u saboru", potvrđuje Kliman, koji se cijelu poslovnu karijeru, prije političke, bavio turizmom i iznajmljivanjem smještaja preko tvrtke Barbariga Nova. 

Zastupnik Kliman smatra da se njegovi "apartmani mogu etažirati i normalno prodavati", dok je njegov poslovni plan da otkupi zemljište od Grada Vodnjana te na njemu izgradi i hotel, kojem su postojeći luksuzni apartmani samo "dodatak".

Klimanova direktorica: Projekt je pokrenut kada se Kliman nije bavio politikom 

Razgovarali smo i s Vesnom Glavić, direktoricom svih Klimanovih tvrtk​i. 

Glavić smo susreli dok smo obilazili Klimanovo gradilište. Posjetom nije bila oduševljena, a i fotografirala je našu novinarku dok je snimala trenutne građevinske radove koji su u punom jeku. Kratko je prokomentirala da su raniji napisi u medijima o Klimanovim gradnjama turističkih objekata u Istri "pretenciozni". U međuvremenu se pisano očitovala još jednom naglašavajući kako je u ovoj izgradnji sve po zakonu. 

"Ono što je važno napomenuti je da je projekt vođen na način da su poštivani svi zakoni i propisi i da jedino što je tu interesantno to da je jedan od pokretača Anton Kliman, danas zastupnik u Hrvatskom saboru. Ovaj cijeli projekt pokrenut je prije deset godina kada Kliman uopće nije bio politički aktivan. Od trenutka kada je postao aktivan, Anton Kliman prenio je upravljačka prava na odvjetničko društvo i ne sudjeluje u upravljanju niti donošenju odluka.

Projekt izgradnje hotela i objekata u funkciji hotela i naselja – Ugostiteljsko turistička građevina, realizira se dijelom na zemljištu i objektu u vlasništvu društva investitora, a dijelom na zemljištu u vlasništvu Grada Vodnjana-Dignano na kojem je zemljištu osnovano pravo građenja za izgradnju naznačenih građevina", napisala je Glavić. 

Mariana Bucat kaže da je uobičajeniji put da se zemljište proda na javnom natječaju iako davanje prava građenja nije protuzakonito. 

"Nije česta pojava da se daje pravo građenja, ali jest predviđena zakonom. Sličan, trenutno u javnosti popularan, je slučaj u Splitu, gdje je Grad dao pravo građenja tvrtki koja je propala pa je pravo naslijedila, u nekakvim misterioznim financijskim aktivnostima, tvrtka Small Mall d.o.o. 

Mogućnost da se gradi na zemlji koja je u javnom vlasništvu ima smisla kada država to radi sustavno. Na takav način država štiti teritorij. Zgrade su privatne, a zemlja uvijek ostaje državna. Međutim, čini mi se kako ovdje nije po srijedi politika u interesu državljana te države, već nešto sasvim drugo", kaže Bucat i dodaje: 

"U konkretnom slučaju, Grad Vodnjan je mogao prodati zemljište. Međutim, u tom slučaju bi vjerojatno morao raspisati javni natječaj pa bi bilo 'tko da više'. Ovako je taj pojedinačni investitor bio sigurniji da će baš on dobiti mogućnost investirati. Uostalom, dobio je pravo na 66 godina, što je više nego što će on poživjeti, pa se računa da je to, što se njega tiče, doživotno. Dakle, za njega nema nikakve razlike je li zemlju kupio ili je dobio pravo građenja. Štoviše, ovako mu je puno jeftinije."

Klimanov odvjetnik izbjegava odgovor 

Odvjetnik Marino Folo u prvotnom razgovoru za Index kazao je da tvrtke Antona Klimana, kojima on upravlja, imaju pravo građenja koje nije osporivo. "Pravo građenja ograničeno je stvarno pravo na nečijem zemljištu koje ovlašćuje svog nositelja da na površini toga zemljišta ili ispod nje ima vlastitu zgradu, a svagdašnji vlasnik tog zemljišta dužan je to trpjeti", kazao nam je prvotno Folo.   

Foto: Index 

Onda se pisano očitovao: 

"Pravo građenja je u pravnom pogledu izjednačeno s nekretninom. Zgrada koja je izgrađena, ili koja bude izgrađena, na zemljištu koje je opterećeno pravom građenja pripadnost je toga prava, kao da je ono zemljište.

Pravo građenja je otuđivo i nasljedivo kao i druge nekretnine, a na prijenos prava građenja na odgovarajući se način primjenjuju odredbe o stjecanju prava vlasništva na nekretninama na temelju pravnoga posla, odluke suda i nasljeđivanja. Upravo prometnost prava građenja njegova je bitna značajka. Pravo (i svojstvo) otuđenja, opterećenja i nasljeđivanja određuje pravnu narav prava građenja. Ako bi se pravo građenja lišilo svojstava otuđenja, opterećenja i nasljeđivanja, izgubilo bi svoj identitet."

U svojoj litaniji odvjetnik Folo izbjegava spomenuti problem nepostojanja uporabne dozvole i etažiranja, dok pravo građenja nitko ni ne osporava. 

Nepoznat izvor novca  

Porijeklo Klimanovog novca za ovako izdašne gradnje nije poznato. Prema dostupnim financijama tvrtke Barbariga Vitality, nema zabilješke o kreditu u banci, odnosno dugoročne obaveze, a nema ni nekretnine u njezinom vlasništvu. Sudeći po Klimanovoj imovinskoj kartici, on ima plaću od 2308 eura neto u saboru te oko 250 eura ostalih primitaka. Ima i kredit iz 2014. godine od 29.862 eura s mjesečnom ratom od 377 eura. Bračni drug ima neto plaću od 717 eura, kredit iz 2015. na 15.926 eura i otplatnu ratu od 199 eura. Posjeduje automobil Nissan vrijedan oko osam tisuća eura i navedene tvrtke.   

Cijeli turistički projekt u Barbarigi bio je na početku izgradnje, prema procjenama investitora, procijenjen na dvanaest milijuna eura, dok se sada u medijima procjenjuje na trideset milijuna. To je potvrdio i sam vlasnik tvrtke.

Kliman: Ne radim ništa protuzakonito i imam pravo građenja. Njegove tvrdnje potvrdili i iz Grada Vodnjana 

Anton Kliman kaže da ne radi ništa protuzakonito jer ima pravo građenja na zemljištu koje je vlasništvo Grada Vodnjana. Valja napomenuti da se radi o šumskom području i pašnjacima tik uz more. 

Odluku o koncesiji potvrđuju i u Gradu Vodnjanu, iz kojeg kažu: "Temeljem Odluke o raspisivanju javnog natječaja Gradskog vijeća Grada Vodnjana od dana 20. prosinca 2016.godine, raspisan je i javno objavljen Natječaj za osnivanje prava građenja na k.č.br. 520/10, 520/11 i 553/43 sve k.o. Vodnjan, radi izgradnje ugostiteljskog objekta tipa hotel i objekta u funkciji hotela i apartmanskog naselja na k.č.br. 520/3, 520/10, 520/11, 553/26 i 553/43 sve k.o. Vodnjan.

Grad Vodnjan-Dignano i Barbariga Nova d.o.o. su 7. ožujka 2017. zaključili Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja na građevinskom zemljištu k.č.br. 520/10, 520/11 i 553/43 sve k.o. Vodnjan", kažu stručne službe Vodnjana i dodaju: "Pravo građenja osnovano je na određeno vrijeme od 66 godina računajući od dana zaključenja Ugovora."

Iz Grada Vodnjana također potvrđuju da Anton Kliman ima pravo kupiti te nekretnine. "Nositelj prava građenja ima pravo u vremenu za koje je osnovano pravo građenja podnijeti zahtjev za kupnju zemljišta na kojem je osnovano pravo građenja, a vlasnik zemljišta obvezuje se provesti postupak prodaje zemljišta prema pozitivnim propisima", stoji u odgovoru Indexu.   

Zahtjev za kupnju zemljišta već je podnesen, ali odluka o tome još nije na vidiku. Kao ni cijena koju će tražiti gradsko vijeće Vodnjana. Naime, zastupnik HDZ-a s plaćom od 2308 eura poželio je kupiti te nekretnine 24. travnja 2023. godine, kada je Grad Vodnjan zaprimio zahtjeve za otkup katastarskih čestica koje mu nedostaju u izgradnji Klimanovih dvora. 

Foto: Index 

Iz Grada objašnjavaju da su "zahtjevi u obradi temeljem preuzetih ugovornih obveza, u skladu s trenutno važećim materijalnim propisima".

"Grad Vodnjan ovlašten je temeljem važećih materijalnih propisa i obveza preuzetih Ugovorom o pravu građenja dužan zatražiti izradu procjembenog elaborata radi procjene tržišne vrijednosti. Isto je učinjeno, a po zaprimanju predmetnog elaborata dostavit će ga Zajedničkom procjeniteljskom povjerenstvu Istarske županije za procjenu vrijednosti nekretnina na mišljenje.

Cijena koju utvrdi ovlašteni vještak za procjenu vrijednosti nekretnina i potvrdi Zajedničko procjeniteljsko povjerenstvo Istarske županije, predstavlja minimalnu cijenu po kojoj se zemljište smije prodati, dok cijenu po kojoj će se prodavati određuje Gradsko vijeće", kažu u tamošnjoj politički nezavisnoj gradskoj upravi.  

Oni očekuju da Anton Kliman sagradi i hotel na spomenutom zemljištu. 

"U pogledu gradnje hotela, odnosno rekonstrukcije postojeće građevine u građevinu turističko-ugostiteljske namjene – hotel na k.č.br. 520/10 (od k.č.br. 520/10, 520/3, 553/26, 553/43) k.o. Vodnjan trenutno je na snazi građevinska dozvola izdana dana 30. prosinca 2020.godine. Temeljem Zakona o gradnji građevinska dozvola važi tri godine od pravomoćnosti uz mogućnost produljenja za još tri godine. Predmetna građevinska dozvola izdana je investitoru Barbariga Nova", kažu u Vodnjanu.  

Klimanova poduzetnička karijera naglo procvala ulaskom u HDZ  

Investitor Anton Kliman, odnosno odvjetnik na kojeg je prenio upravljačka prava, očito ima osiguran novac za investiciju – ili tajnog suvlasnika čitavog projekta, o čemu špekuliraju istarski lokalni mediji. Poduzetničko-politička karijera Antona Klimana pokazuje kako se ulaskom u HDZ može mnogo toga učiniti sa svojim životom.

Prije nego što se učlanio u stranku u siječnju 2016. godine, bio je poznat kao predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora MI, civilne katoličke udruga koja "promiče duhovne i općeljudske vrednote te odgovornost i ljubav prema Bogu, Crkvi i domovini", kako tvrde sami za sebe na internetu. Na tom mjestu ga je, kad je postao ministar, naslijedio Božo Skoko. 

Nakon ulaska u HDZ u manje od godinu dana postao je ministar. Ne pripada političkom timu Andreja Plenkovića, a u hrvatski sabor ušao je na posljednjim parlamentarnim izborima s 14. mjesta izborne liste preferencijalnim glasovima. Trenutačno je predsjednik HDZ-a Istre, kojem je uspjelo da čak tri istarske općine preuzme HDZ – jednu na izborima, a dvije prelascima neovisnih načelnika u općinama Karojba i Funtana. 

Sudeći prema biznis planovima s izgradnjom apartmana, Kliman se u budućnosti vidi kao poslovnjak visokog ranga u turističkoj branši. 

Fotografije agencije Spatium nekretnine koja je oglašavala apartmane:

 

Pročitajte više