MLAĆENJE MIGRANATA

HDZ-ovac Bačić o snimci mlaćenja migranata: Možda su pružali otpor

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ŠEF Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić gostovao je u Novom danu N1 televizije. Komentirao je snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

"I premijer i ministar Božinović izvijestili su nas da su zatražili od glavnog ravnatelja policije da istraži jesu li doista optužbe da se radi o policajcima točne. Ponašanje koje se vidi na snimkama je za osudu, neprihvatljivo je. Pričekajmo da završi istraga. Hrvatska je kao država EU s najdužom vanjskom granicom dnevno suočena s migrantskim valovima, često orkestriranim, dogovorenim, praktički se krijumčari ljudima i treba dati priznanje policiji da cijelo vrijeme štiti našu granicu", rekao je Bačić.

 

"Treba ispitati sve okolnosti"

"Činjenica je da je Europska komisija dala značajna sredstva ne bi li se osnažila hrvatska policija u obrani od migrantskih valova. Bilo je čak ideja da se napravi zid, nikad nismo radili zid. Nikakva vrsta zida ne dolazi u obzir s obzirom na to da su s druge strane naši sunarodnjaci iz BiH. Treba istaknuti da je već veliki broj policajaca na određen način suspendiran jer su utvrđene okolnosti koje nisu bile dobre. Policija i MUP utvrdit će o čemu se radi, radi li se o policajcima… Ne vjerujem da bi tu bilo nekakvog orkestriranog postupanja koje bi podrazumijevalo nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti. Ja bih u ovom smislu vidio što će stručni tim policije i MUP-a utvrditi", kazao je Bačić.

Rekao je da vjeruje da MUP i ravnateljstvo policije nadgledaju postupanje prema migrantima.

"Nezamislivo mi je da bi se na bilo koji način gledalo kroz prste nekakvom takvom nezakonitom postupanju. Treba ispitati sve okolnosti. Tko je sudjelovao, kako je do toga došlo, jesu li migranti pružali kakav otpor… Puno je upitnika", rekao je Bačić.

 

Video: RTL

Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga.

"Videosnimke i izvješća o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su jučer objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga", izjavio je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentira najnovija izvješća o nasilju prema migrantima.

"Nacionalne vlasti moraju provesti istragu"

Podsjetimo, objavljene su  videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

"Europska komisija snažno se protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja", dodao je glasnogovornik Jahnz.

Od 2014. godine do danas Hrvatska je dobila oko 177 milijuna eura za "upravljanje migracijama". Komisija tvrdi da bi, u slučaju da je oprema koju je financirala EU korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti daljnje financiranje ovog projekta.

Povjerenica: Ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu europskih sredstava

"Izvješća o nasilju prema migrantima na vanjskim granicama EU su šokantna i čini se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja", izjavila je povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Neka od tih izvješća su šokantna. Iznimno sam zabrinuta zbog njih i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja. Naravno da se mora provesti temeljita istraga o tome", izjavila je povjerenica Johansson na konferenciji za novinare.

Pročitajte više