HDZ-ovac Bačić: U tradiciji hrvatskog naroda i države je da je nedjelja neradni dan

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HDZ-a u hrvatskom saboru, Branko Bačić, gostovao je u Novom danu, gdje je komentirao optužnicu protiv Lovre Kuščevića, a osvrnuo se i na izmjenu Zakona o radu, čime bi se ograničio rad nedjeljom.

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, a tereti ga se za zloporabu položaja i ovlasti.

"U HDZ-u je nulta stopa tolerancije na korupciju i nikakve nezakonite i kaznene postupke ne prihvaćamo, dapače osuđujemo. Što se tiče kolege Kuščevića, očito je pred DORH-om da dokaže da je Kuščević počinio djela za koja ga terete, a pred njim je da dokaže da nije postupao nezakonito. Sljedeća institucija koja se treba o tome očitovati je sud", kazao je Bačić i poručio da je to pokazuje da je Državno odvjetništvo neovisno tijelo.

"Srušen mit da HDZ drži ruke na pravosuđu"

"To pokazuje da su objede i klevete na račun HDZ-a da mi držimo ruke i na DORH-u i na pravosuđu, i u ovom slučaju je taj mit razbijen", dodao je.

Bačić se osvrnuo i na neke druge istrage, poput one koja se vodi protiv Gabrijele Žalac, te poručio da kazneno djelo treba individualizirati.

"Pojedino kazneno djelo, ako je počinjeno, čini određena osoba, neovisno bila ona u SDP-u, HDZ-u ili nekoj trećoj stranci. Taj postupak treba individualizirati i tako ga promatrati. Očekujemo jasno postupanje suda pri podizanju optužnice, utvrdit ćemo i težinu djela i jasno da ćemo kao stranka onda reagirati. Mislim da i u stranci trebamo postupati prema presumpciji nevinosti i da treba imati jednaku poziciju, i tako postupamo", rekao je Bačić.

"Optužnica protiv Kuščevića nema veze s izborima"

Komentirao je i mogu li takvi postupci naštetiti HDZ-u na predstojećim izborima.

"Žalac i Kuščević nisu kandidati na izborima, pod istragom su. Protiv Kuščevića je podignuta optužnica i nikakve veze nema taj postupak s izbornim procesima."

Bačić je komentirao i činjenicu da je u prošloj vladi došlo do promjene niza ministara te je istaknuo da to pokazuje da u HDZ-u vlada nulta stopa tolerancije na korupciju.

"Do izmjene ministara je dolazilo i temeljem toga da je protiv pojedinih ministara Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvaralo postupke, ali takvih odluka je bilo i u ranijim vladama. Takav pristup da će odluka Povjerenstva biti u vezi s pojedinom ostavkom ministra nije ispravan. Ona nije bila. Sjećam se da je u vladi SDP-a između 2012. i 2015. godine kod gotovo svih ministara utvrđen na ovaj ili onaj način sukob interesa, ali tada nije stvorena takva kritična masa da bi se ti ministri mijenjali", kazao je Bačić i dodao:

"U prošlom mandatu su takvi ministri ili davali ostavke ili je dolazilo do promjene prilikom preustroja. Mi smo uspostavili sustav u kojemu ne dozvoljavamo da se uz rad vlade i ministara vežu afere."

"U tradiciji hrvatskog naroda je da je nedjelja neradni dan"

Predsjednik vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se nakon lokalnih izbora mijenjati Zakon o radu, temeljem čega će se zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, no da će se moći raditi 16 nedjelja u godini.

"Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje bi to bile radne nedjelje u godini", kazao je Bačić.

Komentirao je i promjene vezane za plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Gotovo 97% hrvatskih poslodavaca čija je aktiva manja od 7.5 milijuna kuna neće biti obvezni plaćati članarinu, samo za onih 3% poslodavaca, koje možemo smatrati srednjim i velikim poduzetnicima u Hrvatskoj, bit će primorani plaćati članarinu", rekao je Bačić.

Pročitajte više