HDZ-ovac kritizirao "harač". Tomašević: Svrbi vas što ne možete do novca

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na optužbe predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana o tome da gradsku blagajnu puni poreznim "haračem", zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da tu stranku svrbi što ne može do gradskog novca jer više nije na vlasti.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine zastupnici će danas raspravljati o izvješću rada gradonačelnika za posljednjih šest mjeseci 2023., kao i prijedlogu SDP-a da vlast poduzme korake u realizaciji projekta energane na kojemu inzistiraju. 

Herman govorio o haraču, Tomašević ga pitao kada planira pokrenuti proceduru za smanjenje poreza

Aktualni sat počeo je ponovljenim kritikama predsjednika zagrebačkog HDZ-a Hermana jer Zagreb nije smanjio porezno opterećenje građana nakon ukidanja prireza.

Ponovio je da se u gradsku blagajnu u siječnju slilo 25 posto prihoda više s te osnove, istaknuvši da je riječ o "haraču" pa je Tomaševića pitao kada planira pokrenuti proceduru za smanjenje poreza. 

Tomašević mu je na to uzvratio da HDZ, koji je bio koalicijski partner vlasti na čelu s bivšim gradonačelnikom, nije imao manje porezne obveze nego što je sada. 

Tomašević Hermanu: Vas svrbi jer ne možete do tog novca jer više niste na vlasti

"Za vrijeme vaše vlasti u gradu Zagrebu je bio najveći prirez. Mi ga nismo povećavali, nismo ga smanjivali", istaknuo je Tomašević dodavši da su, unatoč najvišem prirezu, ostavili grad u dugovima. 

"I sada kada mi vraćamo vaše dugove, kada neutraliziramo deficit, kada smo ukinuli sva kašnjenja u plaćanju koja su bila čak 6 mjeseci prema ustanovama, vas svrbi što ne možete do tog novca, jer više niste na vlasti", poručio mu je Tomašević.

Pronevjere u Muzeju za umjetnost i obrt

Zastupnik HSLS-a Alen Lochert pitao je kako je moguće da su se u Muzeju za umjetnost i obrt mjesecima događala pronevjera muzejskog novca, a da to nije primijetilo upravno vijeće.

"Meni nije jasno kako netko može pokrasti nekakvih možda 10 do 15 posto proračuna, a da upravno vijeće, koje donosi financijski plan i izvješće, to ne primijeti", rekao je Lochert i upitao Tomaševića hoće li smijeniti upravno vijeće. 

Tomašević je istaknuo da je kaznena prijava podnesena isti dan kada je ravnatelj te ustanove saznao za pronevjere. "Ako zaposlenik neke ustanove očito počini kazneno djelo i pronevjeri gradski novac, tko nadgleda i upravlja zaposlenicima, je li to Upravno vijeće ili ravnatelj? Kaznena odgovornost je one osobe koja čini kazneno djelo, ali je zapovjedna odgovornost da to uoči na ravnatelju", ocijenio je Tomašević.

Napomenuo je i kako je zaposlenica protiv koje je podnesena kaznena prijava u MUO došla prije njegovog mandata. 

Tomašević o klečavcima na trgu: To nije u redu, i to nije samo moje mišljenje nego i mnogih vjernika

SDP-ova zastupnica Davorka Moslavac Forjan pitala je gradonačelnika može li što učiniti po pitanju molitelja koji se na glavnom zagrebačkom trgu okupljaju svake prve subote u mjesecu moleći "za čednost žena i autoritet muškaraca".

Tomašević je istaknuo da Grad Zagreb nema nadležnost za davanje dozvole javnim okupljanjima, već je to isključivo nadležnost policije. 

"Ali ja ću napraviti sve što mogu da još jednom s njima razgovaram o tome i da još jednom i javno kažem da smatram da to što se tamo događa itekako nije u redu. I to nije samo moje mišljenje nego ću reći i mnogih vjernika", istaknuo je Tomašević.

Pročitajte više