HDZ-ovac Marić poručuje Rohatinskom: Podnesi ostavku!



STRELOVITA je bila brzina kojom je Željko Rohatinski pao u nemilost javnosti. Prije samo nekoliko dana mnogi su guvernera Hrvatske narodne banke i dalje smatrali spasiteljem, zadnjim poštenim čovjekom u Hrvatskoj, jedinom osobom koju hrvatsko gospodarstvo drži "iznad vode". No, sve to je promijenila afera koja ukazuje na pravu prirodu odnosa između Rohatinskog i krupnog kapitala.

Marić: Rohatinski bi trebao dati ostavku

"Guverner Rohatinski našao se u vrlo nezgodnoj situaciji", izjavio je za Index Goran Marić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun. Na naše pitanje smatra li da bi Rohatinski zbog ove afere trebao biti smijenjen, Marić odgovara: "Većina ljudi u takvoj situaciji bi sama dala ostavku".

Marić se i ranije u saborskim klupama iskazao kao žestoki protivnik kreditno-monetarne politike HNB-a. Posebno je zapamćen ostao po izjavama da HNB ne koristi svoje ovlasti kako bi potaknuo gospodarski rast, te da pogoduje poslovnim bankama koje se bogate na grbači građana. Politika koju provodi HNB, govori nam Marić, nije u službi najboljih interesa hrvatskog gospodarstva. Guverner HNB-a služi drugim gospodarima.


"Cjelokupna kreditno-monetarna aktivnost HNB-a već godinama se svodi na ograničeno upravljanje tečajem kune u odnosu na samo jednu valutu s tečajne liste HNB-a, a to je odnos kune prema euru. I samo deklarativno, na papiru, održavanje stabilnosti cijena budući da u RH još nismo doživjeli prizor da vidimo koji to operativni mehanizam u okviru svojih zakonskih ovlasti i odgovornosti HNB može upotrijebiti da zaustavi rast cijene bilo koje robe ili usluge. To je čista fikcija i dogma koju ne podupire niti jedna činjenica iz hrvatske gospodarske prakse. Iako u konkretnom gospodarskom životu stabilnost domaće valute i stabilnost cijena mogu biti samo sredstvo, tj. uvjet gospodarskog rasta i razvoja, u praksi HNB-a glede vođenja kreditno-monetarne politike, takozvani stabilni tečaj kune u odnosu na samo jednu valutu i takozvane stabilne cijene manifestiraju se ne kao sredstvo već isključivo kao cilj. Prošlost kreditno-monetarne politike HNB-a uzela je dosta od hrvatske budućnosti", tvrdi Marić. 

HNB služi krupnom kapitalu, potiče uvoz i uništava proizvodnju

Glavna zadaća koju si je Rohatinski, barem nominalno, zadao je čuvanje stabilnosti cijena. Međutim, potrošačke cijene u zadnjih 15 godina skočile su za 156 posto! Također, jasno je da guverner HNB-a nikad zapravo nije održavao snažnu kunu. On je održavao neprirodno visoki tečaj kune samo prema jednoj valuti - prema euru. Ostale valute sasvim je zanemario, što su na svojoj koži zadnjih mjeseci itekako osjetili korisnici kredita u švicarskim francima.


"Očito je da se stabilnost cijena sve ove godine, dok je kuna jačala prema euru, nije čuvala", kaže Marić koji je detektirao prave razloge iza politike od koje Rohatinski ne odstupa: "HNB je u službi poticanja uvoza, suzbijanja domaće proizvodnje, zaštite velikih kompanija i uvozno orijentiranih poduzetnika, te zaštite bankarskog kartela".

Saborski zastupnici uskoro će pred sobom će imati najnovije izvješće o radu HNB-a. Bit će to pravi povod da se razgovara i smjeni Željka Rohatinskog, ukoliko guverner prije toga sam ne podnese ostavku, u što malo tko vjeruje. Pitanje je samo hoće li se, s obzirom na Todorićev utjecaj, među zastupnicima naći itko dovoljno hrabar da predloži uvrštavanje glasanja o smjeni guvernera HNB-a na dnevni red Sabora.

Agrokoru je dobar potez kupnja gubitaške kompanije za dva milijuna kuna

Agrokor Ivice Todorića je, podsjećamo, nedavno kupio gubitašku firmu Romah, koja je prije toga bila u vlasništvu guvernerove supruge Marije Rohatinski. Transakcija je u najmanju ruku nelogična zbog činjenice da je Todorić izdvojio dva milijuna kuna za firmu koja zbraja samo gubitke. Kada se još uzme u obzir i da je u vlasništvu firme Romah bila i kuća u kojoj Rohatinski živi, a koju je guverner kasnije otkupio od Todorića upravo novcem kojeg je od njega dobio, postaje jasno da se ne radi samo o lošem Agrokorovom poslovnom potezu.

No, iz Agrokora svejedno poručuju da nikakvih zakulisnih radnji nije bilo. "Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah", priopćila je Todorićeva kompanija.

Pročitajte više