HDZ-ovac podržava državnu veledrogeriju: "I Radnička fronta može imati dobre ideje"

Screenshot: N1

U EMISIJI Izvan okvira na N1 televiziji gostovala su dva saborska zastupnika, ali i dva liječnika psihijatra, Ivan Ćelić (HDZ) i Božo Petrov (Most). Jedna od tema kojih su se dotakli bile su i veledrogerije, prema kojima Hrvatska gomila goleme dugove.

"Veledrogerije su problem koji imamo već 15 godina. Već sam spomenuo osnivanje državne veledrogerije, no jedan od razloga za tu ideju je reakcija gdje u epidemiji se veledrogerije postavljaju ultimativno.

Postoje problemi u zdravstvenom sustavu koji su nastali zbog koronavirusa. Jasno mi je da veledrogerije sada kupuju i male ljekarne, što predstavlja još veći monopol u zdravstvenom sustavu.

HZZO treba voditi ekonomski stručnjak. Sada je to liječnik, i on ima pomoćnike iz ekonomske struke. No treba iznaći nove, drugačije modele. S ovim proračunom bolnice ne mogu ne generirati dugove. Može i Radnička fronta imati neki dobar prijedlog. Državna veledrogerija kao jedna od opcija, o tome treba raspraviti", kaže HDZ-ov zastupnik.

"Pitanje je strukture duga prema veledrogerijama. Zateznih kamata ne bi bilo u državnim veledrogerijama. Rok isplate kada se radi o zdravstvenim ustanovama ne bi trebao biti 60 dana, nego drugačiji", rekao je Ivan Ćelić.

Petrov: Država se treba držati zakona

Božo Petrov kazao je kako se samo treba držati zakona.

"Ako država ne plaća milijardu i 600 milijuna kuna HZZO-u, što je zakonom obvezna, kako će HZZO platiti bolnicama onoliko koliko treba - ne može. Oni naplaćuju cijenu dijagnostike prema onoj od prije deset godina. I zato su u minusu.

Problem će ostati isti i ako se osnuje nova agencija. Država neće plaćati", rekao je Božo Petrov.

Ćelić je kazao kako se hitno treba mijenjati zakon o lijekovima i početi pratiti ishode liječenja.

"Imamo veliku potrošnju skupih lijekova, a ishodi se liječenja ne prate. Treba donijeti i nacionalni plan za borbu protiv raka", kazao je Ćelić, na što je Petrov rekao kako je taj plan gotov i stoji negdje u ladici.

"Ne razumijem zašto je tako, a na njemu su radili eksperti", rekao je Petrov.

Pročitajte više