HDZ-ovac pokušao demantirati Index. Sada mu Povjerenstvo provjerava imovinu

Foto: Dalmatinski portal

ZVUČI kao komedija zabune, ali pokušaj Mate Perišića, jednog od osnivača HDZ-a u Splitu i direktora državnog Plovputa, da demantira Indexove navode o njegovoj imovini imat će epilog pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Ono nas je izvijestilo da je otvorilo postupak redovite provjere u sklopu koje će se baviti podacima o nekretninama iz Perišićeve imovinske kartice.

HDZ-ovcu smo doktorat u Osijeku platili 100.000 kuna

Objavili smo podatke o stanovima HDZ-ovca koje je sam dao. Sad kaže da su krivi

Naime, o Perišiću smo pisali dvaput posljednjih tjedana. Prvi put u Uhljebariju, drugi put u tekstu u kojem smo otkrili da mu je upravo Plovput 2008. godine platio 102 tisuće kuna troška doktorskog studija u Osijeku na Ekonomskom fakultetu. Perišić je bio među prvim, a možda i prvi splitsko-dalmatinski HDZ-ovac koji je otišao do Osijeka po visoki akademski status. Slučaj najpoznatijeg osječkog doktora iz Dalmacije Vice Mihanovića, inače predsjednika splitskog HDZ-a, tematizirali smo u mnogo navrata proteklih mjeseci.

Koliko kvadrata ima Perišić?

Uglavnom, u tekstovima o Perišiću navodimo da u Splitu ima stan od 182 kvadrata, a u Zagrebu stan od 85 kvadrata. Nakon toga u izjavi za splitski dnevni list Perišić veli da kvadrature njegovih stanova, spomenute u našem tekstu, nisu točne: "U Splitu je stan manji trideset, a u Zagrebu dvadeset kvadrata od navedenog."

Nevolja po Perišića je u tome što smo podatke prepisali iz njegove imovinske kartice. U koju ih je trebao unijeti upravo on, što bi značilo da je čovjek, pokušavajući demantirati Index, demantirao sam sebe. Kad smo ga pitali za objašnjenje ove zbunjujuće situacije, odgovorio nam je: "U imovinskim karticama koje dužnosnici popunjavaju ne postoji više rubrika u kojima bi se precizirala stambena površina. Zbog toga je u karticu upisana ukupna površina, u koju su ubrojeni terasa, sprema i parkirno mjesto kod stana u Splitu, a kod stana u Zagrebu i sporedni dijelovi zgrade, odnosno parkirno mjesto u podrumu i spremište u podrumu. G. Perišić je u tekstu za splitski dnevni list govorio o okvirnim stambenim površinama predmetnih stanova."

Povjerenstvo objavilo detaljne upute za ispunjavanje imovinske kartice

Pitali smo Povjerenstvo i o ovoj Perišićevoj muci. Odgovor slijedi: "Također pojašnjavamo da se u postupku redovite provjere podaci o nekretninama koje dužnosnici navedu u izvješću o imovinskom stanju uspoređuju s podacima upisanim u zemljišne knjige te će, ako se utvrdi nesklad, Povjerenstvo dužnosnika pozvati da se na utvrđeni nesklad očituje. Nakon zaprimljenog dužnosnikovog očitovanja Povjerenstvo odlučuje ima li elemenata za pokretanje postupka. Nadalje je potrebno istaknuti da su na internetskim stranicama Povjerenstva objavljene detaljne upute za popunjavanje imovinske kartice, kao i demo obrazac izvješća o imovinskom stanju te se dužnosnici prije samog popunjavanja mogu upoznati sa sadržajem istog, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća, dužnosnici se mogu i izravno obratiti Povjerenstvu."

Perišić je doktorirao na temi "Testiranje modela upravljanja markom jadranski svjetionici u funkciji strategije turističkoga razvoja Republike Hrvatske", a 2019. godine postao je predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu, i to 20. prosinca, istog dana kad i Mihanović. Zanimljivo, Perišić je nastupno predavanje održao 15. srpnja 2019. godine, u doba kad na fakultetima obično nema nikakvih, pa ni nastupnih predavanja.

Pročitajte više