HDZ-ovac postao savjetnik agencije čiji je nekad bio predsjednik

Foto: PIXSELL

DRŽAVNO trgovačko društvo Agencija Alan d.o.o., koje se bavi uvozom i izvozom naoružanja i vojne opreme, nedavno je zaposlilo novog savjetnika Uprave. Riječ je o Tomislavu Iviću, bivšem HDZ-ovom državnom tajniku u Ministarstvu obrane, doznaje Telegram. Ivić je prije bio njihov predsjednik Skupštine.

On je u svibnju prošle godine, nakon ostavke ministra Damira Krstičevića, odlukom vlade preuzeo upravljanje MORH-om do kraja mandata. A prema položaju, glavni čovjek Ministarstva obrane istovremeno je i predsjednik Skupštine Agencije Alan.

Dakle, Ivić je u nešto više od godinu dana, od svibnja 2020. do srpnja 2021., prošao put od predsjednika Skupštine Agencije Alan do savjetnika Uprave iste agencije. Sve to odvilo se posve zakonito, uz traženu suglasnost za "moguće stupanje u radni odnos", koju je na kraju i dobio od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dodaje Telegram.

Od predsjednika Skupštine do savjetnika

Podsjetimo, nakon posljednje u nizu zrakoplovnih nesreća, odnosno pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dvojica pripadnika HRZ-a, ministar obrane Damir Krstičević prošle je godine podnio ostavku. Bilo je to dva mjeseca prije parlamentarnih izbora pa je premijer Plenković odlučio da ostatak mandata, do formiranja neke nove vlade, preuzme dugogodišnji HDZ-ovac Tomislav Ivić.

Novom raspodjelom državnih tajnika po ministarstvima Ivića je vlada u rujnu razriješila funkcije, a na njegovo mjesto došao je stari HDZ-ov politički partner Branko Hrg. Prethodno nije uspio ući u sabor, ali se zato za njega, koji je po zvanju odgojitelj predškolske djece, pronašla odgovarajuća fotelja državnog tajnika u Ministarstvu obrane. Mediji su tada pisali da se razriješeni Ivić povlači sa scene.

No ipak, nekoliko mjeseci kasnije službeno se raspitivao kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa može li, kao bivši dužnosnik, obavljati funkciju savjetnika Uprave Agencije Alan, doznaje Telegram. Dužnosnici se, naime, godinu dana ne smiju zaposliti ili biti imenovani u pravne osobe s kojima je u vrijeme mandata bilo poslovnog odnosa. Uz jednu iznimku - mogu biti savjetnici.

Kako je Ivić bio državni tajnik još od 2016. godine, poslovnog odnosa Ministarstva obrane i Agencije Alan, koja redovito surađuje s MORH-om, u tom periodu je bilo, a pritom je po funkciji Ivić neko vrijeme bio i predsjednik Skupštine te državne tvrtke. Ipak, nakon službenih očitovanja iz Ministarstva, Povjerenstvo je donijelo odluku kako tu nema sukoba interesa.

Pročitajte više