HDZ-ovac hrpu para dao na električne aute pa kupio Audi. "Električnima je slab domet"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Netcarshow

Dočekali smo odgovor Županije brodsko-posavske, na čijem je čelu HDZ-ov Danijel Marušić, u vezi kupovine pet automobila koji su ovu siromašnu županiju koštali 272.705 eura. U njemu su nam pokušali objasniti zašto se išlo u sve te kupovine.

>>HDZ-ov šef jedne od najsiromašnijih županija kupio pet auta za preko 270 tisuća eura

Prvo nabavljena četiri električna auta pa Audi

Prvo su u veljači nabavljeni automobili vrijedni 214.715 eura, a u studenom ove godine nabavljeno je još jedno vozilo, i to rabljeno, vrijedno 57.990 eura. Radi se o Audiju. Cijene koje spominjemo uključuju PDV. Index je pitao Županiju brodsko-posavsku o ovim nabavkama, odnosno o potrebi za kupovanjem tako skupih automobila.

U petak nam je odgovoreno da je upit zaprimljen, dok nam je župan Marušić u ponedjeljak poručio da će se potruditi da odgovor dobijemo u utorak. Odgovor nismo dočekali do danas, nakon što je tekst već objavljen.

Iz natječajne dokumentacije iščitali smo da su prvo nabavljena četiri električna vozila, modeli Hyundai Kona i Hyundai Ioniq 5. Aute je županiji prodala tvrtka Auto Novaković za 214.715 eura. Njihova ponuda bila je i jedina na natječaju kojim se tražilo da motor automobila bude električni, da ima automatski mjenjač te da vozilo bude novo.

Prvotno je procijenjena vrijednost nabave iznosila 800.000 kn (bez PDV-a), a jedina ponuda koja je stigla nadmašila je procijenjenu vrijednost za skoro pola milijuna kuna. Iznosila je 1.294 milijuna kuna. S PDV-om to je 1.617 milijuna kuna, odnosno spomenutih 214.715 eura.

Županija je izgradila i vlastitu punionicu

Iz Županije su nam objasnili više oko ovog natječaja. Naveli su kako su nabavljena vozila Hyundai Ioniq 5 Rwd Ultra 77.4 KWH Atlas White (49.784 eura bez PDV-a), Hyundai Ioniq 5 Rwd Ultra 77.4 KWH Shooting Star Gray Matte (50.208 eura bez PDV-a), Hyundai Kona EV 64 KWH Desire Shimmering Silver (35.995.99 eura bez PDV-a) i Hyundai Kona EV 64 KWH Desire Atlas White (35.783.99 eura bez PDV-a).

"Nabava električnih vozila sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.162,39 eura bez PDV-a. Brodsko-posavska županija izgradila je i vlastitu punionicu električnih vozila za potrebe nabavljenih službenih automobila, a koja se napaja iz električne foto-naponske stanice instalirane na zgradi županijske uprave", odgovorili su.

Zašto su kupili još i Audi? "Ograničen je doseg električnih vozila"

Naveli su zašto su se odlučili na kupovinu još jednog automobila u studenom ove godine. Radi se o automobilu koji su kupili od Auto kuće Ćirić.

"Zbog ograničenog dosega električnih vozila i učestalih kvarova službenih vozila na fosilna goriva, pojavila se opravdana potreba za nabavkom još jednog vozila, te je iz tog razloga pokrenut postupak javne nabave rabljenog vozila Audi A6 TDI quattro, ukupne vrijednosti 46.392,00 eura bez PDV-a", objasnili su.

U odgovoru su se dotaknuli i općenito voznog stanja u ovom tijelu javne uprave. S ovih pet vozila sada Brodsko-posavska županija raspolaže s ukupno devet automobila.

"Službenici i namještenici Brodsko-posavske županije obavljaju poslove u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, uz dislocirane matične urede i konstantnu komunikaciju s 26 općina u sastavu županije. Navedeni automobili koriste se za potrebe službenika, namještenika i dužnosnika zaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji, a kojih je ukupno 166 (164 službenika i namještenika i 2 dužnosnika).

Govore da su im trenutna vozila predstavljala rizik u prometu

Preuzimanjem Ureda državne uprave po županijama, 1. 1. 2020., preuzeta su i materijalno-tehnička sredstva, pa tako i automobili. Automobili u vlasništvu županijske uprave i tadašnjih županijskih UDU su zbog višegodišnjeg stalnog korištenja i posljedično tomu velikog broja prijeđenih kilometara bili dotrajali i često podložni kvarovima iz čega je razvidno da su kao takvi predstavljali veliki sigurnosni rizik u prometu - za vozače, putnike i druge sudionike prometa.

Uvažavajući sve naprijed navedeno, donesena je Odluka o prodaji vozila, a svi podatci o vozilima i provedenim postupcima Javnog nadmetanja dostupni su na mrežnoj stranici BPŽ.

Od ukupno ponuđenih sedam vozila koja su ukupno prešla oko 3 milijuna kilometara, u prva dva kruga nadmetanja prodano je 5 vozila, u ukupnom iznosu 12.923,95 eura, te napominjem da smo za neka vozila morali ponoviti licitaciju jer nije bilo zainteresiranih", dodali su.

Navode kako su u vlasništvu Županije ostala još četiri automobila, i to Audi A6 quattro (160kW, 2015., prijeđenih 346.000 km), Audi A4 2.0TDi (110 kW, 2017., prijeđenih 217.243 km), SB 002 Opel Astra Karavan (85kW, 126.000 km, 2017. godina) i SB 040 Opel Astra (85kW, 212.000 km, 2013. godina).

"Oba Audija se već duže vrijeme, zbog opsežnih i kompleksnih kvarova (mjenjač, diferencijali, letva upravljača) nalaze na popravku, a za A6 je planirana prodaja.

Iz navedenih razloga bilo je neophodno pristupiti kvalitetnoj i kompletnoj obnovi voznog parka, zbog čega je i proveden postupak javnog nadmetanja za nabavu električnih vozila", napisali su.

Jedna od siromašnijih županija koja uporno bira ovog župana

Spomenimo da se radi o jednoj od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj. Prema nominalnom BDP-u po stanovniku i podacima Državnog zavoda za statistiku, Brodsko-posavska županija je na predzadnjem mjestu, a siromašnija je samo Virovitičko-podravska županija.

U Brodsko-posavskoj županiji BDP iznosi 7876 eura po glavi stanovnika, a u Gradu Zagrebu 27.055 eura.

Tko je župan Marušić? Radi se o HDZ-ovcu koji je na čelu županije od 2009. godine. Ovo mu je peti mandat na čelu ove jedinice regionalne samouprave. Na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. izabran je za zastupnika Hrvatskog sabora.

Rođen je 1972. godine u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Prnjavoru, a diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu te stekao zvanje doktora veterinarske medicine. Na fakultetu je stekao i titulu doktora biomedicinskih znanosti.

Vlasnik je stana u Zagrebu od 58 kvadrata, koji vrijedi 123.100 eura, dok je njegova supruga vlasnica kuće u Novoj Gradiški vrijednosti 52 tisuće eura.

Što se tiče pokretnina, posjeduje osobni automobil Audi Q7 koji se procjenjuje na 16.967 eura, automobil Opel Astra vrijedan 5308 eura te motocikl Suzuki Vstrom 650 vrijedan 3981 euro.

Pročitajte više