Splitski HDZ-ovac srušio šefa kotara 10 dana prije preuzimanja vlasti

Foto:OŠ Trstenik

NE DOGAĐA se baš svaki dan da HDZ i SDP dignu ruke zajedno, ali upravo to dogodilo se ovog tjedna u splitskom kotaru Trstenik. Zajedničkim snagama smijenili su nezavisnog predsjednika kotara Sašu Varmužu, koji je predvodio bunu građana Trstenika protiv izmjena GUP-a koji bi omogućio gradnju nove zdravstvene škole, nekoliko stambenih objekata i igrališta kojeg priželjkuju u kotaru.

Smjenu je inicirao HDZ-ovac Jure Roščić, što je začudilo i oporbene SDP-ovce, i to zbog toga što je za desetak dana vlast u kotaru trebao preuzeti također HDZ-ovac Zvonimir Vidović. Takav je, naime, bio postizborni dogovor HDZ-a i nezavisne liste u kotaru Trstenik.

Roščić je glasao za smjenu Varmuže, a za to su bila i dva vijećnika SDP-a te vijećnica HNS-a. Varmuža je tako smijenjen, a tko bi ga trebao naslijediti na čelu kotara nije najjasnije.

Škorić: Nema suradnje sa SDP-om

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, kazao nam je da nije još upoznat sa posljednjim zbivanjima na Trsteniku. Očekuje izvještaj, nakon čega će odlučiti kako dalje. Neće dopustiti nikakvu suradnju sa SDP-om, a to HDZ-u ostavlja tek dvije mogućnosti. Ili da pokušaju naći kakav-takav dogovor sa Varmužom, kojeg su smijenili ili da se pomire s tim da će umjesto vlasti u kvartu postati oporba. Što li je mislio HDZ-ovac Roščić kada je pokrenuo rušenje Varmuže sa čela kotara? 

"To nije rušenje, nego moje demokratsko pravo da izrazim svoje neslaganje", kratak je bio Roščić, koji je zamjerio što je prosvjed protiv izmjena GUP-a organiziran na Dan neovisnosti. 

"Neka rade prosvjede, ali ne na taj dan", poručio je Roščić.

Tvrdi nam da to nije jedino radi čega se odlučio iskazati svoje demokratsko pravo na nezadovoljstvo radom predsjednika kotara s kojim je do neki dan bio u koaliciji.

Pametno: SDP i HDZ kaznili su građanski aktivizam

U stranci Pametno uvjereni su da je Varmuža smijenjen radi GUP-a.

"Strašno je kako su brzo, zajedno, odlučili kazniti građanski aktivizam i smijenili nezavisnog predsjednika kotara koji se borio za zelenilo, igralište i javni prostor na Trsteniku. Potaknuo je građane na uključenost i sudjelovanje, da reagiraju na loše prijedloge i bore se za opće dobro. Nažalost, velikima to ne odgovara. Navikli su raditi što su naumili za svoje dobro, bez obzira kako to utječe na svakodnevnu kvalitetu života građana. Zato dajemo punu podršku Varmuži", kazala je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split.

Sam Varmuža, zatečen neočekivanom situacijom, još nije komentirao slučaj. No, najavio nam je kako će uskoro dati svoj osvrt.

SDP: Nismo skidali Varmužu, nego neprirodnu koaliciju Kvarta i HDZ-a

Vijećnik Damir Barbir iz SDP-a prenio nam je svoja razmišljanja.

"Ostali smo pomalo zatečeni prijedlogom i nismo imali drugi izbori nego izglasati nepovjerenje. Ovo nije nepovjerenje Saši Varmuži, nego neprirodnoj koaliciji Udruge Kvart i HDZ-a. Udruga Kvart, čiji rad po pitanju GUP-a izuzetno cijenim i poštujem, u Trsteniku je u koaliciji s HDZ-om, čiji je nositelj liste za kotarske izbore bio upravo Hrvoje Marušić, protiv čijeg projekta i danas prosvjeduju. Paradoksalna situacija je, nadam se, došla kraju, a nas čekaju gorući problemi poput igrališta. Sramotno je, ne samo za kotar, nego i za grad Split, da jedan kotar sa šest tisuća stanovnika nema igralište i da mu se uzimaju javne površine", kazao nam je Barbir.

Marušić: Protupravno je prosvjedovalo 18 punoljetnih osoba sa Trstenika

Gradski vijećnik Hrvoje Marušić, koji se nada izmjenama GUP-a, kako bi mogao sagraditi zdravstvenu školu i nove stambene jedinice, kaže nam kako nije upoznat sa zbivanjima u kotarskom vijeću. Nije mu jasno kako se itko može buniti protiv njegovog projekta u sklopu kojeg će biti i toliko željeno igralište.

"Volio bih da mi netko objasni što ne valja. Neka skupe tri i pol milijuna eura i mi ćemo im prodati zemljište pa neka naprave samo igralište. Ne znam tko bi to mogao pri zdravoj pameti prihvatiti. Na Trsteniku je 9.500 stanovnika, a na protupravnom prosvjedu na privatnom terenu bile su 23 punoljetne osobe, od toga tek njih 18 sa Trstenika. Ostalo su bila izmanipulirana djeca. I dječja pravobraniteljica bi se trebala time pozabaviti. Naš projekt predviđa novu zdravstvenu školu, stambeni objekt sa četiri etaže, a uokolo su neboderi sa 16 katova, parking, te igralište koje ćemo darovati Gradu i staviti na raspolaganje žiteljima kotara. Ne znam zaista u čemu je problem", kazao nam je Marušić.

 

 

Pročitajte više