HDZ-ovac udario ženu autom pa pobjegao. Pitali smo HDZ je li im to normalno

Foto: FaH, Luka Stanz/PIXSELL, screenshot Youtube Slavonskobrodska televizija

HADEZEOVCI imaju dvostruke standarde. I to ne samo u odnosu prema biračima, građanima i državi u cjelini nego i prema svojim članovima koji su se na ovaj ili onaj način ogriješili o zakon.

>> HDZ-ovac koji je autom udario biciklisticu i otišao: Nisam osjetio kontakt

Jedan od tih je Đuro Anđelković. Čovjek čija pozicija unutar HDZ-a nije uzdrmana iako je automobilom udario ženu, koja je zadobila lakše ozljede. Nakon nesreće je pobjegao. Do prometne nesreće je došlo 21. rujna u Novoj Gradiški.

Rekao da nije osjetio kontakt s biciklisticom

On je krenuo pretjecati 58-godišnju ženu na biciklu te ju je retrovizorom udario u ruku. Policija ga je pronašla jutro poslije i utvrdila da je sudjelovao u toj prometnoj nesreći.

Indexu je Anđelković rekao da nije osjetio kontakt retrovizora sa ženom. Ta žena, Kata Klarić, Indexu je rekla da je Anđelković vozio kao manijak.

"Išla sam krajem bankine, kad vidim da ide manijak. Brzo je vozio i udario me retrovizorom kod rebara. Nije me to toliko boljelo u tom trenutku, nego sam pala s bicikla. Lakat mi je otekao, poplavio, bole me rebra, sve me boli...", govori ona.

"Tako je brzo vozio da sam mislila da će sletjeti u kanal ispod, a on je samo pojačao po gasu, ispravio automobil i pobjegao. Ma rekla sam da taj čovjek mora biti pijan. Čovjek i žena su bili iza mene, čovjek je dotrčao, pomogli su da ustanem", rekla je.

Više ne vrijedi presumpcija nevinosti

Iz stranke - ni glasa o ovom događaju. Podsjetimo, prvo je mantra HDZ-ovaca bila da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.

>>HDZ članove sad izbacuje čim izbije afera. Gdje im je nestala presumpcija nevinosti?

"Vrijedi presumpcija nevinosti. To znači da ste nevini dok vam se ne dokaže krivnja", objašnjavao je više puta šef HDZ-a Andrej Plenković novinarima i javnosti u slučaju uhićenja članova svoje stranke, ne htijući ih isključiti iz stranke ili reći nešto protiv njih.

Uistinu, to je vrijedilo u slučaju Gabrijele Žalac, Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića, Alojza Tomaševića... Sve navedene teretilo se ili se i dalje tereti za ozbiljna kaznena djela.

Među njima su oni nad kojima se vodi istraga zbog krađe novca, kao i oni koji su autom udarili dijete, tukli ženu, cijela je to paleta HDZ-ovih kriminalaca ili potencijalnih kriminalaca. Osim toga, posebno su bili iritantni javnosti. Ipak, sve njih je Plenković branio govoreći o presumpciji nevinosti.

No ta praksa da vrh HDZ-a govori javnosti kako treba ipak pričekati da "institucije odrade svoj posao" i da nitko "nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja", kao i da "krivično djelo tek treba dokazati", odjednom je nestala u slučaju dva posljednja uhićenja.

Škugor i Dovečer izbačeni po kratkom postupku

Sud časti zagrebačkog HDZ-a donio je odluku o isključenju Damira Škugora, uhićenog direktora Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom, iz stranke. U slučaju uhićene direktorice HAMAG-BICRO-a Magdalene Dovečer taj rok je bio još i kraći. Ona je isključena iz stranke istog dana kada je i uhićena.

U slučaju Anđelkovića zasad nema nikakve reakcije. Pitali smo glasnogovornika HDZ-a Zoltana Kaboka je li poduzeta neka radnja protiv Anđelkovića i ako nije, znači li to da je HDZ-u sasvim u redu da njihovi članovi udaraju ljude automobilima i bježe s mjesta nesreće.

Druga pravila igre

Iako smo odgovor čekali nekoliko danas, nikakav odgovor ni reakciju nismo dobili, pa je zaključak jasan. 

Kad se radi o teškašima na hadezeovski način, poput Žalac ili Rimac, onda se pazi da se njihova persona ne uvrijedi.

Kad se radi o sitnijim igračima koji su stranku osramotili, dapače, poput Škugora postali dio "forwarduša" jer su starom ocu prebacili 500 milijuna kuna na račun, onda je to za instantno izbacivanje.

Kad se radi o općini Davor, koja broji nekoliko tisuća stanovnika, preko jurnjave automobila (za koju je Anđelković i kažnjen s 9900 kn i zabranom upravljanja automobilom od četiri mjeseca) prelazi se tek tako jer, eto, nebitno je za javnost i imidž stranke kao takve. Vrhu HDZ-a i Andreju Plenkoviću tako je očito u redu da im članovi jure automobilima, gaze ljude i zatim bježe.

Pročitajte više